用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

唉。。。用家講嘢,又話護主,無言。

學校小息唔可以落操場,但可以係課室食嘢,或係走廊玩。學校無操TSA,亦無用高一級既教科書,只有數學會教快小小。信就信,唔信當我無講過。

其實無論係咩科咩情況下叫一個小二生得唔到100分而去寫反思都係不應該同不合理既教育.  點解要灌輸比小朋友知, 100分係唯一既標準, 好似講到必然咁. 10隻手指都有長短,  咩既教育呀, 幾淺既野都好, 要有100分要配合好多野, 有心理質素, 有小朋友既性格, 有對學術上既了解, 小朋友係要從錯中學習.  我覺得係要教小朋友的讀書態度, 鼓勵佢改進, 而唔係FOCUS 在係唔係100分, 簡直CRAZY, 可能報導不是事實全部, 但傳得出來唔會無原因.  其實香港既教育制度攪到D老師, 家長, 學生都好似精神有問題咁, 社會越進步, 人既思想同價值觀越退步.  我們的小朋友太可憐, 家長又無奈, 跟大圍又好似明知有問題, 唔跟又好似呢個已經成為現實問題, 要平衡又唔知應在那個位, 學校更慘, 要睇政府既教育政而行, 跟本就係惡性循環.  要選擇合適自己小朋友既學校其實要好多野配合先得, 現實D講句, 有錢會多選擇好多.   

bbb330    發表於 15-1-31 08:11

回覆:喜樂果子 的帖子

睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他名校嘅人龍起碼短咗一半....

sheffield  的小朋友唔底囉!   發表於 15-2-2 11:36
sheffield   但鄧亞媽唔幫佢地報培正   發表於 15-2-2 11:36

引用:睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他

原帖由 Soundervolt 於 15-01-30 發表
睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他名校嘅人龍起碼短咗一半....

...
請勿再用陰謀論,話人地想去讀所以唱衰學校,想少啲對手之類的話去掩飾真相,我也想知“真相”如何,如報導失真,請明確講出學校不是以100分作唯一標準,沒有罸寫100字“反思”,沒有每天加100字的處罰,沒有罸留“小息”,沒有打電話“勸喻”90分以下的學生去補習,否則,這樣的學校,“絕非”愛護子女的家長那一杯茶!

引用:睇嚟筆者目的已經達到,出年報讀培正及其他

回覆:paulinefll 的帖子

如果只為了維護某校的名聲或收生率,無論是家長、教師或打手,所作的非事實言論都是為人所不恥的!

引用:Quote:原帖由+Gary_family+於+15-01-30+發

反思????

回覆:paulinefll 的帖子

做人應該有尐幽默感,報紙無論點樣寫任何名校如妖魔,報考各大名校嘅人龍每年都只有增無減,又點會嚇怕各位名校Die-Hard fans呢?文章內講及嘅情況,相信只有當事人培正用家先至了解真相,如果只憑記者嘅版本就當成為事實真相,就未免對學校唔多公道。傳媒嘅威力就在於佢有發言嘅主導權,學校或其他受訪者當被傳媒歪曲報導時亦都比較被動。你可以話可就誹謗告上法庭,但苦主又點會下下都會為無日無知嘅偏頗言論勞民傷財吖。唔係單單誹謗都好似陳茂波嗰單咁告上法庭

都係果句,唔係培小家長, 不知真相, 不用多評, 因是局外人, 培小家長咁大個人, 自行為事情作出定論已夠, 大家指的怪獸家長/ 怪獸學校, 就係只有培小? 問心自己唔係咪得囉, 有需要再在網上公審嗎? 你唔鍾意呢杯茶, 又唔可以唔比人鍾意, 人地鍾意得, 又有佢自己嘅POINT, 呢度係for 大家交流下小學嘅嘢, 唔係法庭公審
仲有係, 有人考過培正又唔收, 而家又踩人一腳, 何解? 當初報得又緊張收唔收, 如果咁唔LIKE 唔好考, 也不用理會有關呢間學校嘅任何事情嘛.

回覆:ethan1002 的帖子

好囉好囉,又少D人同我世姪爭

引用:都係果句,唔係培小家長,+不知真相,+不用多

原帖由 ethan1002 於 15-01-30 發表
都係果句,唔係培小家長, 不知真相, 不用多評, 因是局外人, 培小家長咁大個人, 自行為事情作出定論已夠, 大 ...
唉…都係吾敢講話冇“呢啲咁既事”發生過!!!

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-01-30+發表

原帖由 paulinefll 於 15-01-30 發表
唉…都係吾敢講話冇“呢啲咁既事”發生過!!!
我唔係培小家長,當然冇資格亦冇必要講有冇發生過,不如你話你係培小家長,咁你絕對有資格講
嘅然你唔係,又何需咁「關心」人地學校呢?

引用:Quote:原帖由+paulinefll+於+15-01-30+發表

原帖由 ethan1002 於 15-01-30 發表
我唔係培小家長,當然冇資格亦冇必要講有冇發生過,不如你話你係培小家長,咁你絕對有資格講
嘅然你唔係, ...
唉……都係冇人敢正面話冇發生過“咁”既事!!!

引用:Quote:原帖由+ethan1002+於+15-01-30+發表

原帖由 paulinefll 於 15-01-30 發表
唉……都係冇人敢正面話冇發生過“咁”既事!!!
咁你都冇正面回答,你又想人點答你?想有家長同你講?然後呢?繼續唱人學校?如果係家長,成熟啲吧!有時間理人地學校,不如為自己子女花多些時間吧!
我留言為的,只是希望呢度唔係比人當法庭,也不要自以為是判官

Gary_family 發表於 15-1-30 21:25
大部分培正家長了解到的事實,喺佢哋眼中都「無問題」,根本已盲!
當其他人覺得有問題,佢哋又會話吃不到 ...

其實每件事都有好壞兩面,接受到又正面去面對既咪係好事,接受唔到負面睇既咪係壞事

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-1-30+13:08+編

原帖由 zanezane 於 15-01-30 發表

我好懷疑罰寫反思的成效.

回覆:ethan1002 的帖子

哈哈!啱聽!有時我都覺得好奇怪,點解大家都咁着緊呢?用家出嚟講又話人盲,又話護主。死都要人認錯認衰,咁就算真係發生咗又點呢,要開記招交代嗎?唔係用家嘅又咁關心做咩呢?全港名校多的是,有更變態嘅例子嗎?我相信有唔少囉,不如逐間列表出嚟批判吓啦!我覺得大家言論有自由,但中傷就唔好囉!
而家個個淨係識去批評人,話人怪獸家長,我真係好想知喺呢個論壇嘅家長,你地嘅小朋友會出去學嘢嗎?中英數普音樂體育,甚麼朗誦、GAPSK,有學一兩樣嗎?有冇諗吓點解要學呢?
我唔批評學校做法啱唔啱,有錯嘅,家長亦會出聲,學校亦好接受家長意見,唔好以為培正家長好怪獸,錯都話啱,相反,有家長擔心事件屬實會對小朋友有影響添。亦有家長真心撐老師,唔係因為盲,而係認識呢位老師平日處事嘅態度,知出發點係為小朋友好!時代唔同,標準有異,唔可以吓吓用以前年代嘅教育方式去評價,正如好多冇學券嘅幼稚園,好細就要寫字作句,咁對小朋友又係好事咩?點解冇人出嚟投訴呢?家陣有邊間小學係唔睇分數又唔谷,冇咩功課測驗又可保證派到Band 1中學呢?我只覺得選擇你認為接受到嘅學校就好喇!

‹ 上一主題|下一主題