用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁定聖保羅男女?
樓主: poodlema
go

華仁定聖保羅男女? [複製鏈接]

熊牛不兩立 發表於 15-1-29 08:43
社會的動力從來都是向上流。從來無聽過d人會downgrade.華仁係好學校,但和spcc比,係有段距離。揀spcc啦。

...
講到揀WY就係downgrade自己, 咁似乎誇咗D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講到家庭背景,Spcc係中上產多,但並非以世家大族後人為主,相對正常。

hkpapa852 發表於 15-1-29 09:07
講到揀WY就係downgrade自己, 咁似乎誇咗D
我無意貶低任何一間學校。我都話華仁係好好啊! 不過我自已過人意見,在有得比較之下,我自已就覺得華仁係CHANEL, 咁SPCC就係 Hermès都係講句, 以上只是我個人意見,如有得罪,請勿見怪。

Soundervolt  咁邊間學校係Prada、Louis Vuitt   發表於 15-1-29 10:08

回覆:華仁定聖保羅男女?

有冇細仔跟尾?

poodlema  暫時無^^  發表於 15-1-29 10:11

感激大家寶貴意見! 會好好想下。

引用:感激大家寶貴意見!+會好好想下。

原帖由 poodlema 於 15-01-29 發表
感激大家寶貴意見! 會好好想下。
Good luck

其實直資校先公佈收生 ,有幾多家長會放棄註册 ,再博统一派位 ?
    正常會先註册後扣門 ,但成功率唔高 ,因扣門位通常得幾個 .結果到升中又重覆一次 ,各小學精英都試1 ,2間直資校一試實力及博爭取一次面試機會 ,結果就係一批又一批頂级學生獲取錄後為求安心大多註册直資學校 .
      而 Spcc 最強地不是一年出幾多狀元 ,反而係學生夠平均 ,DSE 人均 5 個5以上成績及 IB 平均分達 40 根本就係驚人 !

two years ago, I gave up SPCC.  I just worried too much Chinese to do.. projects need too much time.  Also, the journey to school is quite far for my girl as we stay at Kowloon that time.

SPCC

SPCC

樓主你唔係諗住放棄SPCC去抽WY呀?如果抽唔到咪渣都無?

其實兩間都是很好的學校,但我會揀SPCC, 因為是男女校。

引用:+++其實直資校先公佈收生+,有幾多家長會放

原帖由 屋邨仔 於 15-01-29 發表
其實直資校先公佈收生 ,有幾多家長會放棄註册 ,再博统一派位 ?
    正常會先註册後扣門 ,但成功率唔高 , ...
同意,每間好學校都有幾個成績特别好的學生,但 SPCC 最吸引之處就係佢地 average 嘅學生 响DSE 同 hkcee 都拿到非常好的成績!當年hkcee 阿豬阿狗都幾條 A!

今曰情况一樣,甚至越來越強
    因為小學3xxx幾人揀120個,70%為有關連人事
    中學13xx選9x位 ,收生用學業成績為根據居多
     當每一位都經揀選,中途有人退學亦有小量外校學生慕名而插班,所以平圴水平高一點亦正常!

回覆:屋邨仔 的帖子

華仁免費,半天,如果入到St. Paul 相信在華仁會好輕鬆!看你想要什麼!
神校當然完全不同!

屋邨仔 發表於 15-1-28 15:12
Spccps 校舍環境好 ,又真正一條龍直上 Spcc 六年後唔洗煩 ,華小上中學係直屬關係成績差上唔番華仁中學 ,諗唔到拒绝 Spccps 理由 !

華小最 top 學生升中都想去 Spcc喇 ,過去3年中學DSE平均成績已說明一切 .  ...

兩間都 Band 1A, 入到已開香檳

但 SPCC 貴為最貴的直資 "傳統名校" , 星級硬件+軟件+財力均有, 自主選擇優質學生無難度, 另外, 女生比男生心智早熟, 令到學校在學業成績上應該比全男校的香港華仁有優勢。

我估其實不只華仁最 top 的學生升中想去 SPCC, 其他名校如同門同宗的聖保羅男校, 一眾天主教名校如聖若瑟, 瑪利曼, 聖心, 聖保祿內所有最 top 的學生家長如果財政上 afford 到, 也許都有此想法, 好多都係 target SPCC (如果係仔, 會考慮埋男拔) 個 IB 課程, 以備出國留學。但我都認識有朋友阿仔阿女因唔捨得離開六年的同窗好友, 而堅持向父母要求原校升中一, 最後沒有入 SPCC。

香港華仁則為津貼學校, 有教無類, 個人十分欣賞此堅持。

值得一提, 除了學術出眾外, 兩間都係德育教育方面特別出名, 學生品德出名好。

Overall 兩間都好好, 我個人較喜歡平易近人的香港華仁, 如果有細佬跟尾, 更加不用煩。

SPCC

其實無論喇叭和華仁, 都選spcc
‹ 上一主題|下一主題