用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁定聖保羅男女?
樓主: poodlema
go

華仁定聖保羅男女? [複製鏈接]

回覆:華仁定聖保羅男女?

但你甘心放棄嗎?你一早已知讀 SPCC 的洗費但現在才 struggle? 派位也不一定派到 WY

回覆:austism 的帖子

係,你分析得好客觀,華仁的有教無類精神真係好好!但co edu嘅成績又好出眾。

回覆:叮噹媽媽 的帖子

學費還負責得起,只不過不是高官大富大貴專業人士所以想考慮清楚各方面啫~

大家當討論下,請不要太認真。

引用:大家當討論下,請不要太認真。 +

我朋友兩夫婦都係普通打工仔又不是舊生,小朋友自己叻考到,宜家都升到中一了,都不知都開心,家長們同同學之間相處非常好。
其實很多時候都自己心態多過別人的眼光作怪。

poodlema  又係喎  發表於 15-1-29 10:05
YuYuMother    發表於 15-1-29 09:40

我就會著重學校的德育和學術,那間出色便選那間。人地有錢人地事,應該教育自己小朋友有自信心,金錢家底並不是所有!

poodlema  多謝你提醒!又學到野。   發表於 15-1-29 10:04
YuYuMother    發表於 15-1-29 09:41

其實無可否認讀 spccps 的同學大部份来自中上家庭,因學費都要6萭一年而小學位置亦不太方便,小朋友年紀細所以很多父母架車接送 。
        但上中學後情况大不同因加入了約90名外校生,有部份是助學住公屋亦有,而同學亦大多坐地鐵轉小巴或巴士回校,很普通。
        舉例兒子同學家住壽臣山道父母為律師典形中產,上中學後個仔主勳要求座巴士回校,根本到中學無人會關注你家底,只會留意學業出色的同學。
       所以便想太多,為孩子學業便可!

poodlema  原來如此, 咁幾好!  發表於 15-1-29 10:05

聖 Paul

回覆:poodlema 的帖子

有錢於否不是最大問題。主要的是你有幾"跟得". 我覺得德育及成績不是學校的功勞。很大程度是家長的堆砌或投資。我認識有子女在這校讀的父母。當中有超有錢亦有一般家庭。他們相同之處是願意投放大量資源去培養子女(不好聽是谷子女)。相信你自己最清楚你是否適合。當中成積輝煌的中學學生,很多都不是親生仔女。是名或是實,自己想想吧!

poodlema  我係全職媽媽, 都會擔心跟唔晒佢   發表於 15-1-29 10:06

回覆:poodlema 的帖子

兩間都是好學校。選一間適合自己及兒子。可以有這様的夢幻組合,真幸運

樓主,以下兩個真實個案以作參考:
我有一朋友,現35歲,當年中二插班入SPCC中學,本身家住公屋,當年會考曾跟我說:"若只有6A就不原校升中六,因冇面",結果9A1B,現既是醫生又是律師 (佢話時間多,中途出家,攞左個律師牌為氹阿媽開心),渣馬成績跑sub3。證明此中學圈中,大家重視成績多於出身。

另一朋友是中電高級工程師(工資公開的,自己查),個仔讀SPCC小學,有次學校做關於交通燈的project,是小組型式,大家每次到一家長家開會及做project, 佢家在半山,結果每次都要坐的士先得,有幾個媽媽係全職housewife, 日日打電話給我正在上班的朋友同佢discuss怎把project做得盡善盡美,言語間責怪我朋友唔上心會連累佢個仔低分,最後兩三個家長自費共7千多元搞左個小市區出來,佢地冇主動要收錢,但咁大個人又怎會唔比,但無奈地為一個普通主題研習花了一千八百多囉!

話雖如此,若我是樓主,我仍會先考慮SPCC, 但會留意小朋友的心理變化,若夠強,無問題,不然,再轉校也不遲,我相信到時要轉其他一線津直私也不難。

poodlema  多謝你花時間打得咁detail, 我會   發表於 15-1-29 10:07

我都會選SPCC, 雖然部份家庭係富貴人家,但呢d父母唔似b6既土豪咁不可一世,而且佢教的視野較一般津校闊。

而且仔女係靠實力考到, 同學間level差唔多,對小朋友學習係好事

引用:如有得揀,你會揀邊間? +

原帖由 poodlema 於 15-01-28 發表
如有得揀,你會揀邊間?
一定 spcc, 求其一個spcc 學生當年會考都幾條 A! 唔揀 spcc 揀WY 就只有學费問題。

SPCC 啦,我怕你唔揀佢將來後悔

不是所有讀spcc的學生都有私家車接送的,有很多都是坐保姆車返放學的,坐保姆車的又不覺會被比下去喎!學校很著重小朋友的品德培育,這是我最buy spcc的地方!要找間谷小朋友成績的易,但要找間除學術外,也著重小朋友品德發展的應該唔係咁多選擇囉!

poodlema  原來這樣, 好似唔錯呀!  發表於 15-1-29 10:08

引用:有錢於否不是最大問題。主要的是你有幾"跟

原帖由 chansiub 於 15-01-28 發表
有錢於否不是最大問題。主要的是你有幾"跟得". 我覺得德育及成績不是學校的功勞。很大程度是家長的堆砌或投 ...
識人在這校教了10幾年,對這校的體會與你的意見大同小異。

社會的動力從來都是向上流。從來無聽過d人會downgrade.華仁係好學校,但和spcc比,係有段距離。揀spcc啦。

poodlema  我都唔知原來佢地咁大距離添, 以   發表於 15-1-29 10:09

Tintin926 發表於 15-1-28 21:30
樓主,以下兩個真實個案以作參考:
我有一朋友,現35歲,當年中二插班入SPCC中學,本身家住公屋,當年會考 ...
例子一唔太合適, 你朋友當年讀SPCC時仲係津校(SPCC係由2002年開始變直資), 學生出身同現在分別較大

Tintin926  Oic,thx  發表於 15-1-30 22:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題