用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況 [複製鏈接]

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

發展真係好似,好似講緊我個仔。一去到固定地方就講固定野,講嘢好清楚,不過好似背出來嘅,同埋一定要你應佢先停口。我依家就盡量同佢講d不同嘢,或者分散佢注意力。近排在屋企好鐘意玩排隊,咩都可以用來排一餐。另外,都係專注力的問題,上堂雖然坐得定,但係老師講d嘢入唔到腦,所以輪到佢果時,就一舊雲了,要講多兩次先得。

回覆 girlsc 的帖子

聽密集導師講
一對一做手頭上工作非常OK
但一班人要輪流或者合作就完全遊雲
幼稚園上堂跳舞都有個老師長期捉住

仔仔最新近況:
剛過農曆新年,好多過年野好似桔、利是、朱古力等已經早在密集訓練度學會
收利是時同在有少量提示之下識講「恭喜發財」「新年快樂」呢d說話
一連幾日去拜年,去到陌生地方說話會較少,人又收歛,只顧玩手上玩具,叫佢講咩佢又識跟講咩,人地比野食佢又識「多謝」唔熟既人唔會發現小朋友有問題,一旦番到屋企或熟悉既地方,說話明顯較多同會較曳
排列玩具多左...乜都一條長線咁排,但整亂佢都唔會有太大反應
尖叫多左,無野做成日拉長聲線「呀丫」咁叫,好高音好煩
岩場合會用到以下句子
「除衫衫好熱」
「爸爸訓教」
「爸爸玩電腦」
「爸爸打機」
「媽媽食飯」
「好靚聖誕樹」
「狗狗唔好嘈」
但發音仍然相當差,好多音都高八度,例如「想要糖糖」會講到「想要劏劏」好多時候只有父母先聽得明
唔著片情況下會講「急尿」,帶佢去會去到,但大便仍唔識表達
小手肌好左,無聊時成日搣食物盒或玩具盒招紙
大動作仍差,唔識跳,跑姿勢亦差,間中會仆倒,但可以拖住行五六百米路唔扭抱了

回覆:DENNIS201 的帖子

加油!

仔仔最新近況:
還有兩個多月就三歲,言語同之前差不多,進步唔太明顯
可以講到一d佢成日用同熟既短句,例如最長既有「爸爸車車玩具反斗城」
夜晚叫佢訓教時就會講「唔要訓教」咁
其他說話都係需求性語言多,如「要珍寶珠」「要食肉肉」「買出奇蛋」甚少新句式
識唱好多歌,差唔多唱到一整首,發音差但聽得明唱乜
開始教佢認中文字,認列同讀到十個左右
天水圍密集訓練出現多個人事變動,需要調班重新適應,正考慮會否繼續

仔仔最新近況:
密集訓練地點由天水圍轉至屯門,課程同之前大同小異
近期言語表達開始有些微進步,會講「要去叔叔屋企」呢類要求性句子
佢扭計時只要大人問「要乜野?」「說話丫」會講到「要玩保齡球」「要寶礦力」「唔沖涼」呢類短句
問佢某種問題會識答,例如「貓貓英文係咩呀?」會答到「Cat」
「香蕉咩顏色?」會答到「黃色」
「去麥當勞有咩食?」答到「薯條」再問「仲有呢?」答到「可樂、麥樂雞」
「KFC有無壽司食呀?」識答「無」
「去麥當勞買出奇蛋?」會答「唔岩」
「頭先去左公園玩咩?」答到「千秋、sir滑梯」
「叔叔住幾多樓呀?」好好記性地識答
但自己玩時會好多BB話,同埋有時會自言自語邊玩邊講
動作仍笨拙,未識跳,未介到片,識自己去小便但大便就唔識

好叻啦,我個仔仲未識去小便,點算啊

回覆 DENNIS201 的帖子

屯門邊度有密集上呀?
可PM 我?

見好多媽咪都話去驗血,食物敏感同自閉症有關?有無媽咪可以share 相關資料??Thanks

你好啊,我仔仔比你仔細一個月,都係有相關的問題,我覺得你仔已經好叻,自己有咩需求都識表達了,我仔近排先識表達要咩咩,比如要飲水,要車車,要奶奶之類,其他問答的問題都係記得我教過咩就講咩,有時候仲會將我講的答案一次過一起講曬,我根本未問。佢大小便好早前一歲多就識表達清楚了,但係小便唔識自己hold住個咕咕仔,成日整濕條褲,相當無奈,依家我都好注重教佢自理能力,佢仲唔肯自己食飯。我想問你幫亞仔戒口堅持幾長時間了?你覺得有成效嗎?我想試下戒口。

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

想請教小兒19個月....排緊CAC評估...尋日我自己見完姑娘...講左太約情況....話可能都有少少味...佢話健康院醫生初步評估係行為/情緒問題....語言同智力正常.....仲有半年時間....想請教有冇咩playgroup/特訓/機構可推介...謝謝! 頭先睇過step5天密集班~要$9000/月...好貴

回覆 aileen_913 的帖子

戒口老實講,除左唔直接食蛋同飲奶之外,麩質已經戒唔清了
問個仔想食咩呀,佢會答「要食麵麵」「要食包包」咁
言語真係怪怪地,番到屋企會自己講「我番黎啦」之後我講「歡迎番黎」佢又會講「歡迎番黎」咁
好機械但場合佢又岩架 wor,仲有就成日邊講邊做,好似「除書包」同「玩玩具」咁一路講一路做
小便宜家識講「柯尿尿」又或者屋企自己去廁所,但大便仲未識表達

回覆 Yeahly_ly 的帖子

19個月即係歲半,當時我仔都有好多蛛絲馬跡例如成日玩轉轉玩具同自轉之類
歲半至兩歲半發展好快,你有睇我 d post 都知佢慢慢會將學到既野表現番出黎
同埋強烈建議兩歲前唔好上乜乜言語治療或者密集班
因為小朋友太細跟本得個喊字唔會學到野
呢段時間主要帶佢出公園、去超市教水果、食物同日常野
屋企就用書或實物或工具教認知同叫佢講番出黎
A仔成日用喊同EE哎哎咁扭計,多引導佢用口講先比野佢

我想請教A仔自我刺激行為要每日做幾多次才叫刺激行為呢?因我仔發脾氣才撞頭(佢21個月仍唔識講嘢,只是小量單字),玩眼每日有一,二次,但佢玩眼方法是不斷"斬眼"或者close the eyes, 好小fing 頭,因我仔有眼神接觸,而且有時會走過來望住我,玩捉迷藏,叫佢會應我,也會手指指,只是唔識講嘢及發脾氣撞頭,不過佢都有固執行為但不嚴重,只是不願入舖頭買嘢,佢好快要拉我走,其實朋友唔覺佢自閉,但健康院話佢遲講嘢及脾氣大,自我中心強,懷疑佢有自閉徵狀要排CAC, 所以我好苦惱佢是否自閉, 其實我去咗自悠天地上自閉playgroup, 社工都話佢好有眼神接觸,社工話就算自閉也是輕微,好苦惱,老公又話等政府評估,唔想浪費咁多錢去做私人評估

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 19個月即係歲半,

原帖由 DENNIS201 於 16-05-20 發表
回覆 Yeahly_ly 的帖子

19個月即係歲半,當時我仔都有好多蛛絲馬跡例如成日玩轉轉玩具同自轉之類
明白!宜家仲有半年等緊...就係唔太嚴重...但又想有人mon住發展...同改善下固執行為....剛剛朋友介紹左一間....又唔算太貴....一星期上一堂1:2...當買個安心! 多謝你成日回答我問題大家一齊加油!

回覆 mo515 的帖子

A仔自我刺激行為其實每個年紀會唔同,例如我仔歲半成日自轉,宜家近三兩歲已經無見過
玩車輪都無,反而大左就成日排列野,乜都排成直線,兩歲前係唔會排列野的
重覆行為就係果d 不停重覆開門關門,開櫃關櫃
曾經有個姑娘話要分別小朋友自閉程度其實可以睇佢「斷線」情況
即係佢排列車仔,父母整亂佢,如果無乜大反應就唔算嚴重,反而如果爆喊兼一定要排列番好呢隻就比較嚴重
出街都係,如果佢要去一個地方或方向,例如眼前有間玩具反斗城,父母先用言語,再拖住走,最後強行抱走
都係睇佢反應,自閉特徵輕微既離開半分鐘基本已經可以忘記玩具反斗城呢件事,但嚴重就唔同講法
同一道理,嚴重既小朋友可以為一件玩具喊足三小時不停,父母都可能未必知佢想要乜因為小朋友唔識表達
眼神接觸其實好多A仔都好好,又會搵齊父母一齊出街之類,但本質上同普通小朋友真係有分別
我抱一歲姪仔,佢基本全程都好有「質素」咁望住你同追住你玩同笑,我仔係從來唔會的
但我所有朋友都覺得我仔眼神好好,唔似有自閉,但「朋友」又了解自閉既樣野有幾多呢?
mo515有兩個做法,第一係等CAC評估再做下一步,但有機會拖慢左小朋友學習進度
第二係立即搵私人評估,再排 I E 位或其他機構訓練,就算唔係自閉,番下呢d學下野都算唔錯既只係好貴

謝謝你解釋,巳排緊CAC, 令外,巳排緊言語治療及職業治療,希望9月返N 班會對佢有d 幫助

小便可以,大便好快都識的啦,放心!我仔倚賴心好強,佢識講要大小便的,但係次次都要大人陪著去廁所,近排學識自己除褲了,但是尿尿灑到周圍都係,完全唔識自己控制,唔肯自己擺好咕咕仔,我好頭痛,請問你呢樣你係點訓練的?仲有你平時會花好多時間訓練佢自理能力嗎?你仔仔識自己食飯了麼?我近排訓練佢自己食飯,佢只肯等你裝好一羹之後拿起送入口,點都唔肯試試用只羹去裝起飯粥,我抓住佢只手教,佢完全都唔肯望住個碗,一幅不想動的模樣,我有時忍不住會捉起佢只手來打,但係結果都係唔肯。好無奈,有良招的話分享下😣😣

回覆 aileen_913 的帖子

我地無特別訓練佢小便,我估係I位幼稚園排隊洗手時學會
小便去去下就熟,宜家唔夠高都識踮高腳扶住去,靚d既商場有小朋友廁更加方便
我仔歲半時已識自己用匙筆飯食,用叉食麵都慢慢識la
方法都係用佢好喜歡既野食,例如生果,先切粒比佢學叉自己食,之後用匙咁
宜家問題係非常偏食,見到粒綠色蔥點都要刮走佢

唔好意思,我又想問吓
我仔剛過歲半,因為之前肺炎所以要將歲半評估推遲到去七月中,咁我仔最近有玩眼問題,佢係睥住一點行,好似覺得好得意咁,腳尖行都有,但我睇書話有個階段係會腳尖行再準備學跑

佢都鍾意玩轉野,但時間反而比細個少咗,最多係轉吓車輪,但唔俾佢玩佢又無所謂,冇自轉行為

講野係比較慢,但明顯單字同bb話多咗

手指都會,主要係有指指想食咩同睇書,宜家叫佢bibi拍手點蟲蟲都會做到。

指令上叫佢俾波波,佢會識去拎波俾我地,叠到積木都會回頭望我地,如果我地拍手佢會好開心,識同我地拋波,我俾茶壺同杯佢,佢識扮倒水,俾電話佢佢識放喺耳仔

之前想報steps個啲普通playgroup,同個主任有傾開我的憂慮,主任話可以俾多三個月觀察先決定做唔做評估

基本上同佢互動都ok,佢去玩會望吓其他小朋友,見到陌生人會望吓但唔會跟佢

可能佢有玩眼,所以我會擔心,但其他媽媽會話呢個年紀係古靈精怪,玩多一陣唔玩

‹ 上一主題|下一主題