用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況 [複製鏈接]

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

想問下如果小朋友鐘意排車玩門。係咪有機會係自閉?兩歳半

回覆 TSM_TY 的帖子

排車玩開關門係屬於自閉特徵
但係唔係自閉要睇埋其他野

回覆:DENNIS201 的帖子

咁鐘意排列野算唔算係?

回覆:TSM_TY 的帖子

上網找自閉症特徵

回覆 TSM_TY 的帖子

排列野都算
其他人搞亂佢排列次序有無大發脾氣?

回覆:DENNIS201 的帖子

有呀。一攪亂佢排緊abc佢就喊囉。同埋係到排車。鐘意爭玩具。唔鐘意同同齡玩。但近兩日返n班。佢有聽老師話。坐定定。但成日逃避人眼神。其實似唔似?

回覆:TSM_TY 的帖子

但佢識講野。但仲有bb話。成日扭計。但佢會同人byebye叫人。叫佢拖小朋友。佢都肯拖!

引用:仔仔最新近況:言語進步明顯左,仲非常多野

原帖由 DENNIS201 於 16-08-20 發表
仔仔最新近況:
言語進步明顯左,仲非常多野講,句子長左同識答簡單問題
例如「去完廁所之後飲水水」「全部 ...
我想問你仔仔在何處做感統?我仔最近情緒好大,多咗自我刺激行為,如發脾氣撞頭,玩眼,對住佢我好辛苦,星期六開始言語治療了,現在剛返N班!

回覆 mo515 的帖子

感統訓練我仔其實上得好少又散
試過兩堂(元朗籽X堂)
玩過十堂(育智中心)
密集訓練都有少少感統
宜家屯門醫院物理治療一星期一堂(但政府野好廢,一導師對三四個,成粒鐘自己玩)
感統訓練其實大同小異
比小朋友多出公園跑跑跳跳爬爬仲好
但我仔大肌好弱,好多野都唔肯做(例如爬H型梯)

仔仔最新近況:
言語進步一般,識加少少助語詞例如「呀」「架」之類但仍生硬
興趣同沈迷越來越明顯,前排日日玩形狀,圓形、三角形、正方形至多邊形中英文都識晒
成日拎住圖卡問呢個咩形狀果個咩形狀
近期就極度沈迷國旗,至少背左七八十個國旗中英文,宜家問佢A for 乜佢會答 A for Australia
B for Brazil, C就 for China 同 Columbia咁
已經識好多但永遠得閒就拎 d 國旗圖卡玩完全唔悶

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

借你個位分享下我個仔的近況:
9月e位開始各項評估,表現最差係言語和OT,言語方面治療師話3.5-4歲小朋友應該可表達到4要素句子,我仔仲停留在2&3要素句子。呢個同理解力都有關係,有排追。OT方面主要係專注力和小手肌比較差,呢個月家居方面幾乎日日同佢練剪嘢,粘嘢,蓋章,撕嘢。大肌肉方面在私家keep住1星期2次訓練,依家大肌肉和聽指令都好咗些了。興趣方面:都係鐘意數字和字母,其次就係車車,最近成日揸支筆周圍畫/塗,我教緊佢寫自己個英文名,仲未得,但係好有興趣。佢好鐘意看一本類似兒童字典的書,同一個字有中文,英文和圖案,如果keep住讀俾佢聽,好快就認得了,記性好係佢得嘅長處。

回覆 girlsc 的帖子

小朋友越大,出現情緒問題越多
宜家我個仔固執左,要食某件野就會不停講我要食,我要食,我要食XX...不斷扭到你比佢為止
出街要行某方向亦係,佢決定左要行左面,我地引導佢行右面基本上唔會理你,拖佢都無用,好煩人

DENNIS201 發表於 16-11-9 05:26
回覆 girlsc 的帖子

小朋友越大,出現情緒問題越多

我仔咪一樣,原本10分鐘路程回家,可以變成45分鐘先返到屋企。有時要夾硬抱佢走

回覆 Glory88 的帖子

去超市先煩...大人拖住兼一路行一路講要拖住先比買野
但入到去就時刻想甩手周圍走,宜家3歲半仲細仲追到,過兩年都唔知點算

引用:+本帖最後由+DENNIS201+於+15-4-11+19:27+

原帖由 DENNIS201 於 15-01-28 發表

小兒2013年6月中早產出世(34週)
請問你到哪裡做食物測試

引用:+本帖最後由+DENNIS201+於+15-4-11+19:27+

原帖由 DENNIS201 於 15-01-28 發表

小兒2013年6月中早產出世(34週)
請問你在哪做食物測試

回覆 yl88 的帖子

BIOTEK

仔仔最新近況:
三歲半,言語進步明顯左,句子同對答都長左,只係未太識同時組合兩三句指令
例如父母叫「去廚房拎隻杯出來」「將隻杯放係枱度」「倒果汁落杯度」
三個指令都識聽識做,但當父母同一時間講出就會亂
近期比較擔心新出現既行為問題
仔仔好喜歡無端端撞人同kick人,見到小朋友無論比佢大或少,行過或迎面而黎都有機會比我仔推或撞
帶佢去公園,會無端端推人地小朋友,家長好難次次捉實
即時鬧佢問佢岩唔岩?下次做唔做?會識答唔岩同下次唔做,但一分鐘後會再撞人
幼稚園老師在學校都發現同樣問題,推人「有鋪引」,怕佢第日有暴力傾向
大便仍然只識賴兼唔出聲,問佢大便應該去邊又識答「去廁所」,但未做過,非常頭痛

請問你仔喺屯門邊間i位幼稚園

DENNIS201 發表於 16-12-14 01:44
仔仔最新近況:
三歲半,言語進步明顯左,句子同對答都長左,只係未太識同時組合兩三句指令
例如父母叫「去 ...
請問你仔仔讀屯門邊間i
‹ 上一主題|下一主題