用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇
樓主: 阿淇仔
go

如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇   [複製鏈接]

beetle 發表於 15-2-5 21:58
我地就係在今次放棄了spcc 的位。雖然覺得非常可惜,不過經過詳細考慮後囡囡選了一間佢覺得比較適合自己的 ...
最後去左邊間呀?

like_travel 發表於 15-2-6 07:37
最後去左邊間呀?
DGS for sure
Happy Together

1.        許多家長選校時都犯了一個錯誤: 只著重比較中學的平均學業成績, 而忽略了對自己子女的[增值]多少?.
2.        我曾嘗試比較spcc及hys 兩校的 [增值]能力, 包括open day, 校刊和問家長/校長/老師, 結論是hys的[增值]能力較高!
3.        論學業, 無疑spcc平均成績較優, 主因是spcc收尖子比例較多, hy 則收運動和音樂精英較多. 而hy內的尖子學業成績其實不比spcc遜色! 假設Hy 以往收生不是最top尖子, 家長背景亦不及spcc, 但hys仍出產dse狀元, 已反映其學業增值能力相當!
4.        論課外活動, hys似乎較出色, 而且[增值]較高. 例如 debate, drama, sports, music, dancing, 受訓機會和比賽表現都比spcc佳. Hys尤其重視english及putonghua 的oral訓練. 而外語(French, Spanish, Japanese)則兩者相若.
5.        此外, 校園環境和設施方面 ,hys應較佳.
6.     人脈則相信spcc優勝.

當然, 每人都存有主觀, 我也不例外.

Tassie    發表於 15-2-8 10:28

回覆 youma 的帖子

我對協恩所知不多,只知是女校,SPCC是男女校,洗耳恭聽閣下高論,數據,資料出處,問過那位校長、老師;煩請賜教,如可正確比較全人增值及個人增值,小弟睇唔到,好想學下野

YDLFATHER  我都想知  發表於 15-2-8 11:26

youma 發表於 15-2-7 21:32
1.        許多家長選校時都犯了一個錯誤: 只著重比較中學的平均學業成績, 而忽略了對自己子女的[增值]多少 ...
...I am Interested in knowing how / where to get the data ? First time to hear that kind of elaboration .... oh, it is not elaboration but just the data from no where.

Keen to know more about the source.

两位冷靜~~youma已講明以上係佢“个人主覌”意見吧!

ABC-DAD  不一定唔揀HY! 我嗰位係男同學   發表於 15-2-8 14:21
ABC-DAD  我想知一開始有無做錯決定喎,不   發表於 15-2-8 14:15
YuYuMother    發表於 15-2-8 10:53
Tassie    發表於 15-2-8 10:26

1.        許多家長選校時都犯了一個錯誤: 只著重比較中學的平均學業成績, 而忽略了對自己子女的[增值]多少 ...

School Campus

HYS : very old
SPCC : renovated recently

Chinese / English Debate
(source from 星島日報)

HYS : 2013-2014 學界決賽入  唔到
SPCC : 中英均獲第二 名

Sport
HYS 係叻D, OK ?

Uniform (長衫)
HYS : All year round version
SPCC : Winter / Summer version (girls)

校舍Quoted youma :

5.        此外, 校園環境和設施方面 ,hys應較佳.

聖保羅男女豪華新翼俯瞰中環
複式休息室 落地玻璃

文章日期:2011年12月7日

【明報專訊】位於麥當勞道嘅傳統名校聖保羅男女中學,得到校友李澤鉅同李澤楷支持,動用超過2億元興建新翼,噚日正式開幕。新翼名為莊邱碧雲太夫人舍堂暨李莊月明樓,大家都知道,莊月明係李嘉誠嘅太太,而莊邱碧雲太夫人就係莊月明嘅媽媽、小超人嘅婆婆。用得兩位先人芳名命名,當然同李嘉誠基金會及李家捐咗1.6億元有關啦。

學生休息室分兩層,仲有一個可以俯瞰中環景觀嘅露台,同學讀書讀到悶,可以出去透透氣。(郭慶輝攝)

論運動

Inter-school Fencing Competition 2014-15
26-11-2014

SPCC Fencing Team won two gold, five silver and six bronze awards in the three weapons - foil, sabre and epee at the Inter-school Individual Fencing Competition 2014-15.

At the Team Competition, SPCC Boys Foil Team was the 3rd runner-up, SPCC Girls team garnered the 1st runner-up and finished third overall.

Inter-school Cross Country Competition 2014-1525-11-2014

SPCC Girls Cross Country Team achieved overall 5th out of 75 schools and ranked 4th in B Grade, Division I.

SPCC Boys Team achieved 3rd overall in C Grade.  Andrew Wong of 6D ranked 5th out of 134, Marcus Wong of 3C ranked 4th out of 152, Kyle Hui of 1G ranked 7th out of 143.

引用:+本帖最後由+youma+於+15-2-7+21:37+編輯+\

原帖由 youma 於 15-02-07 發表

1.        許多家長選校時都犯了一個錯誤: 只著重比較中學的平 ...

我都想知Hys d 咩野設施比SPCC 優勝。

以泳池比:
HYS 室外
SPCC 室內

Basket Court :
HYS indoor and outdoor
SPCC indoor and outdoor

禮堂:
HYS very old
SPCC  New Renovation

其它請 youma 分享一下,你的睇法。(個人意見都要比數據, 分析點解您覺得HYS優勝)??

論宿舍

Quoted youma :

HYS   : 沒有宿舍
SPCC : 有宿舍 (海景)

論禮堂

Quoted youma :    5.        此外, 校園環境和設施方面 ,hys應較佳.

HYS : 2個??
SPCC:   一大一小禮堂

Lecture Theater

Assembly Hall

Tassie 發表於 15-2-8 11:53
論運動
运动就唔好論嘞~~HY係
但应該女校还女校比,男女校还男女校比既~~

ABC-DAD  如果HY一直係D3,打上D1就算增值   發表於 15-2-8 14:25

回覆:Tassie 的帖子

真係羨慕有咁多好設施

鬥 會所.....遲d 比埋 地價

Yanamami 發表於 15-2-8 13:06
运动就唔好論嘞~~HY係
但应該女校还女校比,男女校还男女校比既~~
不如唱番part 歌

論武功,俗世中不知邊個高,

或者,絕招同途異路

但我知,論愛心,找不到更好

待我心,世間始終你好

一山,還比,一山高.......

(隨口背,唔知有無錯?)

Yanamami    發表於 15-2-8 14:31

嘩嘩嘩! 咁熱鬧唔預我?

各人頭上一支花,其實係牛糞,但我心目中係一支花

無野好拗! 自己鍾意就得啦!但又唔好踐踏人!

我而家先知原來Coed環境唔錯喎!平日不曾開放外人參觀! 係咪學校唔aggressive招生?  唔洗sell 親民?

兩校唔同Style 啫!  無得比。勿動氣。

回覆 ABC-DAD 的帖子

ABC-DAD  我想知一開始有無做錯決定喎,不   [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 59 秒前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]ABC Dad, 您肯定做錯决定啦!
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

[color=rgb(153, 153, 153) !important]您應該選協恩?不過要變性先得囉?   講吓笑,勿見怪

ABC-DAD  我想知一開始有無做錯決定喎

啱又好,錯又好,—切已經太遲啦~~

ABC-DAD  如果我生女,我都煩,HY,DGS .S   發表於 15-2-8 15:04
‹ 上一主題|下一主題