用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇
樓主: 阿淇仔
go

如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇   [複製鏈接]

回覆 goodmama2003 的帖子

嘻嘻!  因為我都唔識幽默  無咩幽默感
半杯水的道理,入到呢兩間都錯不了!

再唔啱入BPS, 官校唔洗錢,慳番錢入大學

引用:Quote:goodmama2003+發表於+15-2-8+16:15+

原帖由 like_travel 於 15-02-08 發表
thenewipad, 您未答我,您囡唔係入左BPS 咩?
禾女想考S4 插班嗎!

like_travel  入來讚讀IB ?  發表於 15-2-8 19:15

引用:thenewipad+發表於+15-2-8+17:23+乜你真係

原帖由 goodmama2003 於 15-02-08 發表
thenewipad 發表於 15-2-8 17:23
乜你真係覺得我寫錯字,比d 幽默感,香港人!
比你………………有。

引用:like_travel+發表於+15-2-8+18:10+回覆+goo

原帖由 goodmama2003 於 15-02-08 發表
like_travel 發表於 15-2-8 18:10
回覆 goodmama2003 的帖子
如果以事實,作比較,叫做踩,咁無事實去作比較,係乜?

我所講的,不是我個人意見,全都是事實或眾所周知。

goodmama2003    發表於 15-2-10 09:19

SPCC 游泳隊都一樣有吸外來生...女子隊一定有

回覆 mcl203 的帖子

外來生, 即使港隊青年員, 中一入來都係讀書叻.
插班都要考4小時 paper test 中  英  數 (初中)

Sport talent, second consideration

1.        為什麼給意見就一定要提供數據? bk/ek幾時出了新規矩? 主觀判斷當然沒有數據; 客觀數據可以自己上網找/借校刊/問家長/校長/老師, 難道要人全部scan上來?
2.        真的要比數據, 亦不應只quote一兩年數據, 或一兩個項目吧? (協恩仍然年年win紫荊盃, 為什麼只quote個別項目?)
3.        這幾年我少了上來ek, 今年適逢細女升中, 所以做多了點research功課 , 亦路過此區. 我不是spcc/hys兩校家長, 無需為兩校貼金, 亦無意冒犯兩校家長 (現實中, 見不少家長只許人批評自己老公,別人批評兒女的學校就好大反應, 早已痳木).
4.        鬼唔知spcc勁, 尖子多! 至於協恩, 本來我對佢亦覺好普通(小女都屬有料有得揀, 未必揀佢), 但做完過research後, 開始明白此校近年正在快速冒升, 不能再看扁.
5.        既然你們說對協恩所知不多,為什麼一口咬定spcc一定更適合自己和別人女兒? 為什麼不用開放態度去量度協記? 最起碼都應包括兩校升中講座,open day visits, 看校刊和問兩校家長/校長和老師吧 (我全部都有做)
6.        我的points很簡單, 選校不要只看學校end results或某方面進步, 而要衡量學校實際對自己兒女的增值有多少. 學校叻, 唔代表自己個女一定叻! 學校進步, 亦唔代表自己個女一定增值! Spcc 和hys 亦非個個都係尖子.
7.        請再閱我之前的話--- {許多家長選校時都犯了一個錯誤: 只著重比較中學的平均學業成績, 而忽略了對自己子女的增值多少.}
8.        眼看不少入了頂尖名校(e.g. QC, LS, SPCC, DGS, DBS,…)的中游生甚或頂尖生, 由於高手雲集, 很多出賽、受訓、交流、提名、表演、以至參與的機會都少了, 甚至學業和技能的自信心都受挫.
9.        個人意見, 頂尖生入頂尖校, 能keep得住前列便無問題, 反正機會大把 (但keep唔住就幾頭痕, 到中三四就知味道!). 但中游生或以特異功能拿名校入場券的, 何不先計計數, 評估是增值抑或是減值? 想想學校會給到你什麼? 你的代價又多少?
10.   純粹少少愚見比大家參考.

like_travel 發表於 15-2-8 19:38

外來生, 即使港隊青年員, 中一入來都係讀書叻.
你話係就係啦....雖然我未盡認同~~~

嘻嘻! 巧恰我囡係女子校隊成員,有份出賽,亞囡話成隊校隊只有一個外來生,就係我囡自己,您唔係講緊我囡哈嘛?我囡唔係因游水入來,都係自己考入來。

like_travel 發表於 15-2-8 20:20

嘻嘻! 巧恰我囡係女子校隊成員,有份出賽,亞囡話成隊校隊只有一個外來生,就係我囡 ...
咁....我估你要揾你囡囡逐個問清楚了 ~~~

您話外來生係插班生定中一先入來就叫外來生?

I m very confused now?

引用:您話外來生係插班生定中一先入來就叫外來生

原帖由 like_travel 於 15-02-08 發表
您話外來生係插班生定中一先入來就叫外來生?

I m very confused now?
係喎,SPCC 每年都收90 幾個外來生。

回覆:如果spcc收左,Hys又有第二次見應點選擇

眾所周知,某些中學會主動聯络target 的他校學生,轉讀他们的中學,以補充學界比賽的實力。而SPCC, 我自己就無聽聞有咁做。

回覆 thenewipad 的帖子

認真您就輸了! 唔同無謂人講無聊話,叫佢自己搵馬Sir 對質。不再回應了!

學校一向唔太重视體育,但近年來,在升中頗受部分運動學業俱佳嘅同學及家長青睞係事實。

like_travel  神回  發表於 15-2-8 21:30

參加學界田徑嘅代表亦唔係校隊,只算係興趣小組

ABC-DAD 發表於 15-2-8 21:18
參加學界田徑嘅代表亦唔係校隊,只算係興趣小組
咁....佢地用乜名義出賽??

回覆 youma 的帖子

愚見以為,放開胸襟,不去比較不切實際嘅題目,做左父母本份,總會為子女開出坦途,入那所學校都不是重點,虛懷若谷,接受自己不足,吸取別人優點,才會有健康快樂的學習經驗!前輩說得好,養兒一百歲,長憂九十九,說比做容易
無咩可跟大家分享,羊年進步

like_travel    發表於 15-2-8 21:37

學校只當係interest group,無校隊服及訓練資源架,好意外咩,我都無數據架,咪追問我,我唔可以扮代表㗎噃

like_travel  追硬您呀!成隊軍  發表於 15-2-8 21:49

SPCC Swimming team 2013~2014 學界D2

C grade 因人數不足,自游式接力初賽被迫自動棄權,如某人說學校吸游水專才,此事不可能發生!

有時,講野要講事實理據!  無根據既事絕不回應!
‹ 上一主題|下一主題