用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校生悲歌 10個有9個焦慮症
樓主: lauwingtai
go

名校生悲歌 10個有9個焦慮症 [複製鏈接]

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

引用:+本帖最後由+MMVV+於+15-1-27+14:21+編輯+\

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我自己只是港大畢

naughtybj 發表於 15-1-27 16:11
無,我父母都冇理我,應該話學業上。但學業好,買嘢就好鬆手。可能我比較早熟,覺得讀書是將來生 ...
所以你不會明白, 現在有些學生既壓力, 其實係來自那些"有要求"的家長.

你諗諗, 如果你當年考第一, 平均分95, 但回家後父母問你: 為何只有95分? 你會點?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+16:11+無

naughtybj 發表於 15-1-27 16:36
這是鷄先蛋先的問題,可以説互有影響,我考第一,我父母就不會理好,我感到自主就更加努力讀書;我考第尾, ...
這不是鷄先還是蛋先的問題, 這是父母"要求/標準"的問題.

你不明白這點, 所以到現在你都不明白現今學生在名校的"壓力"來源 (其實任何學校也一樣)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-27+發表

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表
這是鷄先蛋先的問題,可以説互有影響,我考第一,我父母就不會理好,我感到自主就更加努力讀書;我考第尾, ...
咁又要公道d講,那些年不同現在,上一代要忙搵食,而且学歷普遍較低,例如你父親是小學程度,他們那一輩大部份也不多理会子女学業的,無論你成績好定唔好

回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以前子女是可做之才,期望他們入到名校,不到黃河不心死,死谷爛谷(but i certainly admire their determination),但佢地唔明,有d人係唔洗點讀都可以好成績,最終只是苦了大人和細路。

wwsugar  所謂勉強無幸福。  發表於 15-2-13 07:57

引用:我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以

原帖由 MrBeast 於 15-01-27 發表
我身邊就是有些例子,父母因某些原因,滿以前子女是可做之才,期望他們入到名校,不到黃河不心死,死谷爛谷 ...
因為自己有相當学歷,又是專業人士之類的父母吧?咁其實情有可原,父母總認為孩子或多或少会有自己的遺傳嘛…………

MrBeast  只能說相信每個人背後都有個故事   發表於 15-1-27 18:14
hkpapa852  不要以為父母係專業人仕先有要求   發表於 15-1-27 17:14

回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

又一標題黨。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學特約客戶信息。

引用:睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學

引用:睇埋同日蘋果與經濟日報,根本就係匯知中學

相信又是一些低水準文章,以出位標題吸睛。臨床心理學家,又什會以是否讀名校來區分病人呢?甘名校區就好多病人,非名校區就個個無病!名校病人趨増又是另一無尼頭例子,唔通先前病人比例是非名校多,現時才變成名校多。作者又如何區分名校呢?作為家長,有時看了些文章,都應分析!

而家好多名校,有傳統名校、地區名校、新派名校..如果10個學生9個焦慮症,可能嗎!

教育制度問題、學生壓力大,都可以討論,但用作大、標榜某些個案,就無也意義。

hkpapa852  老師有焦慮症機會應該高D!   發表於 15-1-28 09:22

焦慮都因為父母比壓力吧?
我小朋友小一時, 我已聽佢描述, 有自殘式既焦慮學生.
另有個逢RECESS都狂睇課外書,之前大家以為真係咁LIKE閱讀,直至有次佢睇唔晒本書,慌張嚎哭, 話"睇唔晒我媽實打死我", 咁大家就知咩事了.

引用:焦慮都因為父母比壓力吧?我小朋友小一時,+

原帖由 CoffeeCake 於 15-01-28 發表
另有個逢RECESS都狂睇課外書 ...
個阿媽好變態

CoffeeCake 發表於 15-1-28 08:36
另有個逢RECESS都狂睇課外書 ...

Combination, 有時候父母也未必是固意,可能只是失望的表情,又或者親友讚表兄妹九十分叻,tsum 至只是老師堂上讀分數…
當然aggressive 父母亦是存在

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-27+13:08+老

‹ 上一主題|下一主題