用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

回覆 ft315 的帖子

應該不是跳級,因為北愛完成Y14才上大學,英格蘭完成Y13才上大學,當年我大仔曾申請北愛Y10而英格蘭Y9, 其實光是一樣

回覆:有無預備2016/9 去英國的

英國年齡有限制,很少可俾跳級

但我個仔今年6月才12歲,9月先升Form 1在香港
如今年9月過去北愛讀Year 9 。

請問有冇小朋友今年2017 年9月去北愛讀書?

回覆 noel2010 的帖子

北愛學生5歲讀一年級,HK F3=Yrs 10, 今年小女香港讀緊F2,報讀明考yrs10,校長offers yrs11比我地,經考慮我地選了讀Yrs10,因為唔想咁快就要讀GCSE 想個女開心地適應首年留學生活。因為我們覺得由小學到中學都咁緊張,想佢有enjoy一下學習的樂趣

回覆 ft315 的帖子

剛交deposit 明年8月尾飛,計劃緊買機票

有冇家長今日去左英國文化協會展覽?

caerion,

你女女讀邊間,2017 or 2018過去。

2017年

ft315 發表於 17-1-21 05:31
但我個仔今年6月才12歲,9月先升Form 1在香港
如今年9月過去北愛讀Year 9 。
那就係2004年6月出生?我仔仔就係04年6月尾出世,現在讀緊Year9係班中細B,黎緊9月就year10

Belfastmummy 發表於 17-1-22 03:40
那就係2004年6月出生?我仔仔就係04年6月尾出世,現在讀緊Year9係班中細B,黎緊9月就year10
...

我仔是2005 ,6月出生

當我仲擔心緊阿仔第一次唔可以同我地係香港過年, 仲要咁啱要年三十至初二學校要放短假, 要去寄宿屋企住, 唔可以同其他同學仔一齊過年玩下.

點知佢學校啲師兄姐已經安排咗餐新年飯去中餐館慶祝, 希望大家喺英國都可以提早感受下過年氣氛, 唔洗咁孤苦. 我覺得佢地好叻好團結, 識得互相照應

Avenger 發表於 17-1-23 19:28
當我仲擔心緊阿仔第一次唔可以同我地係香港過年, 仲要咁啱要年三十至初二學校要放短假, 要去寄宿屋企住, 唔 ...

我女都是這幾天Exeat , 但她有當地同學(上個term房友)邀請, 會去她們家住3晚 。 不過會與同學坐火車到倫敦往返 , 前日得知這同學媽媽是英國人,不過香港出生和住了香港多年,相信她都知農曆年 ,立即上Amazon 訂了朱古力阿女,讓她 帶去送比同學一家,當拜年又好,感謝同學一家照顧又好。

上次11月Exeat 接待同學和家庭,我們就1月時返去時補送朱古力和文具給她們。

回覆 katrinafu 的帖子

Katrinafu, 咁好可以去同學仔屋企住, 仲要係香港住過, 一定知道農曆新年啦.
我諗緊出年過年, 又夾到HALF TERM BREAK, 叫唔叫阿仔返香港, 只係驚下年呢個時候會唔會考MOCK或者其他試

Avenger 發表於 17-1-24 17:37

Katrinafu, 咁好可以去同學仔屋企住, 仲要係香港住過, 一定知道農曆新年啦.
阿囡學校係一放完Christmas返去就考mock。

Avenger 發表於 17-1-24 17:37

上次和今次Exeat 都有邀請,上次有4個同學邀請,仲有得揀去邊個同學添!

2018年我女Half term 都 是踏到農曆年,我應該會飛過去和她去玩。

etoile 發表於 17-1-24 22:55
阿囡學校係一放完Christmas返去就考mock。
如果放完聖誕就考MOCK, 咁下年聖誕係咪應該留係英國溫書好啲呢? 之後到Half term break就返香港過年, 不過得10日假咋喎, 仲要扣埋2日飛機, 得番8日陪我

你囡啲同學咁熱情, 好羨慕呀!

Avenger 發表於 17-1-24 23:59

你囡啲同學咁熱情, 好羨慕呀!

仲係細呀,Year 7 , 同學相處又比較簡單d, 又易融入 。

請問有無同學仔謮緊 St. Michael School (Wales),想取些意見。謝謝

醒目開學勳章

Avenger 發表於 17-1-24 23:57
如果放完聖誕就考MOCK, 咁下年聖誕係咪應該留係英國溫書好啲呢? 之後到Half term break就返香港過年, 不過 ...

阿仔出年2月16日放假, 返到香港都是初二,我們會買機票比佢返嚟過新年 。 不過, 機票搭正農曆新年可能好貴。
‹ 上一主題|下一主題