用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果有得比你選st.Mary或寶血會上智好呢? ...
go

如果有得比你選st.Mary或寶血會上智好呢? [複製鏈接]

如果有得比你選st.Mary或寶血會上智好呢?

有沒有意見。

Re: 如果有得比你選st.Mary或寶血會上智好呢?

I like St. Mary's.

St. Mary's

醒目開學勳章

寶血會上智.

2比2呀!真頭痛!

St.Mary.

Pls state the reason why you choose Holy Trinity as I think most people think that St Mary is much more famous

我中學讀上智, 不過係十幾年前畢業, 我唔知現時的上智有否改變, 但據當年就讀時的經驗分享下:
當年學校極exam-oriented, 英文教得好好, 讀書氣氛好, 校風純樸, 唔覺有壞學生, 有女同學拍下拖在我地眼中已經係壞學生, 學生英文成績好好, 會考合格率仍維持100%, 讀書當然有保證啦

我當年在班中只係中下游, 但會考(文科)都有18分, 18分當然升唔到原校啦, 轉左去某間保良局的中學讀中六, 轉左校後發現新校教英文的方法真係冇得揮, 其他原校生的英文好水皮!

但好老實講, 美好的回憶就真係唔多, 個人來說. 上智看成績...掂, 要多姿多采的學校生活...冇!

如果你囡囡比較靜, 鐘意讀書, 你揀上智絕對明智!

醒目開學勳章

4R :

兩間水準, 校譽都差不多,  位置上我喜歡St. Mary, 但 簡選寶血會上智是因沒有附屬小學,  外校生考入或派位機會多D.

係好難揀,因為係兩類學校。視乎閣下喜好,二擇其一。

St Mary's 係名牌,有歷史有傳統。

上智都好,平實些。

通常我都會信名牌,因為名校生所學到的見到的都勝人一籌,但讀St Mary's的壓力又太大了,又會令我窒一窒。

Both schools focus very much on academic results.  St. Mary is famous, very strict and tough.

想請問St. Mary's 是否真的很strict 和tough ?有沒有具體例子?

both 2 are very good school, if need to choose, I will prefer St. Mary

agree!
BillyM 寫道:
係好難揀,因為係兩類學校。視乎閣下喜好,二擇其一。

St Mary's 係名牌,有歷史有傳統。

上智都好,平實些。

通常我都會信名牌,因為名校生所學到的見到的都勝人一籌,但讀St Mary's的壓力又太大了,又會令我窒一窒。

小弟在數月前曾經寫過此校,可嘗試找尋。

總括而言,如果小朋友跟得上的便會好標青,但稍為落後便很難翻身,所以幾大壓力。就算跟得上都係讀得辛苦(相對其他同級名校),所以我就唔係好buy了。

我同事的女兒讀St.Mary小學,功課壓力大,老師比較古板,連Sport Day都無,不准學生在學校範圍內跑步。
唔知中學點呢?因直屬,會差不多嗎?
寶血會上智,我教會有一位女生讀中二,好似比較正常,無咁極端。
視乎女兒的性格!

Can check the school websites for more detail information.
http://www.smcs.edu.hk/frame.html
http://www.smcc-canossian.org/~wp/
http://www.htc.edu.hk/

你地有沒有睇過st mary 每年果個drama 是否好出名

絕對同意Sheila所講,因為我也是十多年前在上智畢業!]
我Sheila 寫道:
我中學讀上智, 不過係十幾年前畢業, 我唔知現時的上智有否改變, 但據當年就讀時的經驗分享下:
當年學校極exam-oriented, 英文教得好好, 讀書氣氛好, 校風純樸, 唔覺有壞學生, 有女同學拍下拖在我地眼中已經係壞學生, 學生英文成績好好, 會考合格率仍維持100%, 讀書當然有保證啦

當年在班中只係中下游, 但會考(文科)都有18分, 18分當然升唔到原校啦, 轉左去某間保良局的中學讀中六, 轉左校後發現新校教英文的方法真係冇得揮, 其他原校生的英文好水皮!

但好老實講, 美好的回憶就真係唔多, 個人來說. 上智看成績...掂, 要多姿多采的學校生活...冇!

如果你囡囡比較靜, 鐘意讀書, 你揀上智絕對明智![/quote]             
‹ 上一主題|下一主題