用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考數學,已識晒都做唔晒
樓主: IloveJJ
go

考數學,已識晒都做唔晒 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-1-9 13:59
嘩,如果8x,我要買隻嘉美少爺雞還神啦!舊年小一,數學7x,佢都全級10,老師話因為中文常識拉高, ...
數學7x,我假設其它科都100分,平均分應約90分多少少,呢個分全級考第十,應該試卷係偏難個種,咁數學考7x又唔係真係太低,應該比中間水平低少少,只係比佢自己其它科低得多,其它科可以唔駛點理,咁只需集中搞好數學都算係咁啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 15-1-9 13:59
嘩,如果8x,我要買隻嘉美少爺雞還神啦!舊年小一,數學7x,佢都全級10,老師話因為中文常識拉高, ...
咁睇嚟肯定係你學校份卷出得深了。我屋企果隻天下無敵既豬頭, 小一數學平均都8X, 今年就次次測驗7X, 最後一次測驗, 我親自出馬醒份卷佢歎下先升番8字頭。咁睇嚟, 係你囝囝速度慢而已, 操一操應該輕易上番7字頭, 谷一谷就有望去到8字頭了。

我覺得香港既數學教育有問題, 佢地要小朋友計咁快為咩呢?  重點係思考, 計數快與慢跟本同思考沒有關係. 外國小朋友沒有操數既習慣, 可能在小學及中學階段, 亞洲小朋友計數會快過外國小朋友, 但思考能力及想像力就不及外國小比友喇.  上到中學, 我地都會用計數機啦.  小學要D小朋友計得咁急為了咩呢?   我識得有小學考試45分鐘要計成50條數, 包括文孛題, 統計題, 幾何題, 最衰係D短答題既選擇題要你計晒ABCD四個答案才揾到邊個啱。 香港咁樣好難令到小朋友對學習有興趣, 日日操數都操到佢地對數學無晒興趣啦.

bigboyenzo  香港教育何止數學有問題,係樣樣   發表於 15-1-12 22:41
978212    發表於 15-1-11 22:55

abioole 發表於 15-1-9 14:39
我覺得香港既數學教育有問題, 佢地要小朋友計咁快為咩呢?  重點係思考, 計數快與慢跟本同思考沒有關係. 外 ...
you really have stated the underlying problem. math should be really fun. the curriculum should teach kids how to think mathmatically.

abioole 發表於 15-1-9 14:39
我覺得香港既數學教育有問題, 佢地要小朋友計咁快為咩呢?  重點係思考, 計數快與慢跟本同思考沒有關係. 外 ...

講真, 中文, 英文, 常識, 等等科目已分無Fun, 死背死記死作, 中文考試考作文最搞笑, 你要一個小朋友係二十分鐘內作出一篇150-250字既文, 究竟你想我地既小朋友真正想寫佢地想寫既文章? 定係要佢地平時係屋企背定二三十句到時實用得著呢?  咁個個小朋友都變成背文, 背句機器啦.  現在連數學一科唯一可以較為活動教學一些既科目都搞到要搞到死操難操, 真係唔知道讀書為了什麼. 珠心算計得快又如何?  你去問下在美國的數學家, 物理學家有邊一個細個被迫去學珠心算? 你去問下在華爾街做交易員有邊個細個要學珠心算?  唉......香港家長只有一個希望..................就係中幾次六合彩.  買一兩個鋪位, 單位, 抄下抄下, 咁下幾代就無咁辛苦啦.  

香港大部份精英都係操出來, 有天資的都被折磨到變白痴, 天才的大部分已投奔外國.  

keen    發表於 15-1-13 09:52
bigboyenzo  我有朋友係小學中文科老師,佢話   發表於 15-1-12 22:47

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-01-09+發表咁問

原帖由 IloveJJ 於 15-01-09 發表
我知佢點計,佢就係慢囉!佢做乜,都係睇完題目,定一下,先會郁,佢做乜都係咁。咁有咩方法練快啲?我已花 ...
同我囡一模一樣,以前我知佢識就由得佢,自己就放鬆心情,諗住大個d會自然快.但而家六年級了,都仲係比其他人慢好多.要考呈分試,唔可以低分,唯有迫佢狂做數.除了功課,做5本練習,一個學期做千幾題(3個月),迫迫迫,氹氹氹,鬧鬧鬧,再加現金獎(1毫子1題),真係大人細路都顛.教育制度真係好有問題,求學問識就得喇,做咩要迫人地快?考完呈分試我唔會再迫佢快,理解同識做就得.

引用:我覺得香港既數學教育有問題,+佢地要小朋友

原帖由 abioole 於 15-01-09 發表
仲要寫長長的conclusion in complete sentences

引用:Quote:原帖由+dlee_ca+於+15-01-09+發表即

點練呢?我已每日計時做一份,佢又無唔夠時間,仲有剩時間添!
如果平時夠時間,會唔會係考試緊張?或者响學校冇你望住所以慢?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-9+13:59+嘩,如

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-9+13:59+嘩,如

引用:我覺得香港既數學教育有問題,+佢地要小朋友

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-09+發表我

回覆:考數學,已識晒都做唔晒

有時勝利關鍵就在於速度。假設大家水平一樣唯有用速度取勝。我仔小二,計數慢過人,我惟有成日同佢玩啤牌,加減乘日日玩十分鐘.日子有功。

引用:有時勝利關鍵就在於速度。假設大家水平一樣

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-11+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-11 發表
你點樣用啤牌玩+-x?
一人出一隻牌,計雙位數就一人出兩隻人牌。JQK係乘數就自定。鬥快計,睇下邊個攞

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-11+發表你

IloveJJ 發表於 15-1-12 08:36
Thanks!試下先

玩合24 啦,學得快好多㗎。http://super24.stfaswc.edu.hk/

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+15-01-09+發表同

到六年級,都仲係比人慢?咁我仔咪
我考慮左好耐,都係決定比仔上珠心算。希望運算會快一點。

bobbob  珠心算真係無乜用  發表於 15-1-13 10:24

‹ 上一主題|下一主題