用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日
樓主: terdy
go

(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日 [複製鏈接]

引用:Quote:小花子+發表於+15-1-15+13:47+我估到

原帖由 ha8mo 於 15-01-15 發表
佢上報好多年啦仲做好多不同的公職
例如校長會同津小會的主席、奧校的顧問、學體會的委員等等
...
其實好想知,點解叫佢做邦邦學校

ha8mo  就是邦邦的學校囉,有咩咁特別啫   發表於 15-1-15 17:20

引用:都係個句,+如果唔係宗教問題,+我都可能會去

原帖由 crystalpui 於 15-01-14 發表
都係個句, 如果唔係宗教問題, 我都可能會去了解下
但我唔知點同小朋友解釋不同宗教既分別....
當年真係派得 ...

這些年一直都有派入TSK,每年都會有,去年更是入到華仁書院的,寶校是代表什麼嗎?一直不理解!港島區這幾年學位都相當緊張,12網學校又有限,與其等抽到才因為不瞭解而痛哭,才擔心或徬徨,點解明天唔親身去多瞭解一下呢!一間有超過半世紀的學校,因為有著宗教背景,校風已是有保証,升中派位也只要小朋友跟到課程亦可報考band one的英中!只是家長希望小朋友在小學階段能有快樂回憶,還是希望小朋友為老師而去衝分數!
什麼教派,怎樣的校風,怎樣的童年,其實都只是父母的一個選擇!

optman88  其實,學校好唔好,唔係人地講兩句就係的,所以我同意你嘅講法 ^_^  發表於 16-9-1 11:04

醒目開學勳章

回覆:(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日

我現在係黃焯菴聽緊簡介會,學校安排小朋友係視藝室畫畫!唔怕小朋友悶!

引用:+本帖最後由+terdy+於+15-1-16+20:12+編輯+

原帖由 terdy 於 15-01-16 發表
參觀完,硬件的確唔及其他學校,而且SEN都多,但老師經驗豐富,有能力應付,感受到學生老師有愛心,新任校長有改革既心。
個人對宗教無所謂,就算佛教,學校只係將佛教故事當故仔教小朋友要誠實有禮之類。

每間學校都有自己特色,可以比家長多一種選擇。

引用:Quote:原帖由+terdy+於+15-01-16+發表本帖

原帖由 CherryCake 於 15-01-17 發表
參觀完,硬件的確唔及其他學校,而且SEN都多,但老師經驗豐富,有能力應付,感受到學生老師有愛心,新任校 ...
校舍唔算大,不過在12網也不算是最細,班唔多,學生小息時在禮堂和操場也有好大空間,再者聽阿仔講有時小息會去玩具圖書室,看書,下棋或者玩玩具圖書。全校已行wifi,高年班更會用tablet 或notebook上堂(學校會有備)聽說今年入了批新的14吋notebook是行win8的,見佢哋今年都換了好多新的電子白板。
資源足,師資經驗很豐富,開多一班下,又有増新老師,中英數三科都可以有多一位老師,即兩位老師一同上堂。

回覆:terdy 的帖子

剛剛見學校網站有更新,這週六,24日早上9-11會有觀課日暨遊戲日,詳情可到
http://bwcups.icampus.hk/website/

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

有心的學校

引用:6月13日(星期六)9am-12nn 2015/2016課程

原帖由 terdy 於 15-06-01 發表
6月13日(星期六)9am-12nn

2015/2016課程簡介日暨遊藝日歡迎區內K2-K3家長,同學參加

圖片更正6月13日(星期六)9am-12nn
2015/2016課程簡介日暨遊藝日
歡迎區內K2-K3家長,同學參加
http://bwcups.icampus.hk/website

如果抽中而又在煩緊條路點行的爸媽,可以留意下,嚟緊6月13日(星期六)9am-12nn有課程簡介日,由校長講解辦學理念,有老師負責攤位遊戲,歡迎區內K2-K3家長,同學參加。

http://bwcups.icampus.hk/website

laosam  13號好多學校都設面試!我廳日會去注冊,順便了解!  發表於 15-6-9 17:28

laosam  13號好多學校都設面試!我廳日會去注冊,順便了解!  發表於 3 分鐘前

是啊,唔知學校會否加開下午場呢?

聽說昨天好多人參加了簡介會,有冇爸媽可以分享下呢?

醒目開學勳章

terdy 發表於 15-6-14 10:59
聽說昨天好多人參加了簡介會,有冇爸媽可以分享下呢?
你真係好有心既家長我以前讀個時, 都好多人派一線中學, QC,英華
而都好多人派TSK..真係唔太差

引用:Quote:terdy+發表於+15-6-14+10:59+聽說昨

原帖由 crystalpui 於 15-06-15 發表
你真係好有心既家長我以前讀個時, 都好多人派一線中學, QC,英華
而都好多人派TSK..真係唔太差
...
因為自己是過來人,曾經也徬徨過,經過親身瞭解後好想分享給後來的家長知道,雖然黃焯菴不是什麼神校,但也絕不會是前人所說的12網之地獄。

老師們的付出,相信是所有在校的家長都會認同,能真正因材施教,有教無類的給小學生應有的快樂,該有的學識都可以有所保證。

這份努力和堅持,真的不忍給前人用簡單的數個字,沒頭沒尾的而定了型,標籤了。

小學生是一張白紙,只是一個階段開始,如何落墨,如何成譜,路是怎麼行,都只是父母的一個決定!

多謝你喜歡我的分享:)

poison2  十分認同  發表於 15-7-11 01:42

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+crystalpui+於+15-06-15+發表

原帖由 terdy 於 15-06-15 發表
因為自己是過來人,曾經也徬徨過,經過親身瞭解後好想分享給後來的家長知道,雖然黃焯菴不是什麼神校,但也 ...

回覆:conniecheung 的帖子

嘅應該是學生自己和一班用心的好老師。

附上今年升中結果參考啊,去年和今年都有派入華仁,鄧𦘦堅的同區英中,真心覺得小學生,學會基本德行,培養好正確價值觀,把基礎打好,這一生都能授用。

寶校又好,神校也好,只要啱小朋友,能培養小朋友愉快地又有動力自己去求學識,這便是一所好學校。

引用:嘅應該是學生自己和一班用心的好老師。 附

原帖由 terdy 於 15-08-12 發表
嘅應該是學生自己和一班用心的好老師。

附上今年升中結果參考啊,去年和今年都有派入華仁,鄧&#1572 ...
多謝你令我更了解這所學校,雖然亞囡現在才升K1

我兩個女當年也派了呢間,我真是驚爆,為了抽獎,我放棄直資換來呢間真是好灰!看完你們寫,其實呢間也是不錯學校,不過大家比佛教嚇到

引用:Quote:原帖由+terdy+於+15-08-12+發表嘅應

原帖由 hello365 於 15-08-13 發表
多謝你令我更了解這所學校,雖然亞囡現在才升K1
按往年9月開學後都會有課程發展日,歡迎區內各K2-K3學生家長參加,如果有時間,可以留意下學校網頁,親身瞭解了總比派到才驚好。說到底12網的學校並不多,但爭入這網的人卻從沒少過。

‹ 上一主題|下一主題