用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大池小魚or小池大魚
樓主: HowHowHow
go

大池小魚or小池大魚   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-6 15:23
你都有一個盲點, 大池中, 大魚小魚係成日走(大魚自己走, 小魚被換走). 所以留得到最後, 小魚比例會小D.
仲 ...
為免麻煩, 所以我將條魚仔放入一個好地段既中池入面, 個中池連住另一個中池。如果佢變咗大魚, 咪自己鯉躍龍門躍去大池囉, 唔係既, 順住條水流游, 都最多游入另一個靚中池, 一於斷咗佢入小池既後路

BTW, 唔知係咪學校伙食好過頭, 囡囡原本係尖面靚女, 但近日覺得有D似唐代仕女圖入面既人物, 請問大家JM媽, 有無減肥方法, 怕佢變大魚唔成, 做咗條肥魚。

Yanamami  戒零食汽水之類  發表於 15-1-6 17:18
MrBeast  少d食雞   發表於 15-1-6 17:06
hkpapa852  做運動, 游水最好!  發表於 15-1-6 17:05

hkpapa852  做運動, 游水最好!  發表於 1 分鐘前

講到游水, 真係要騎劫下樓主個帖等大家注意下。點解阿女突然由趙飛燕變咗做楊玉環呢, 就係因為暑假時, 我見阿女無嘢做, 咪俾佢學游水囉。一個禮拜兩堂, 爸爸帶去。點知, 呢個慈父多敗兒話見囡囡操水好辛苦, 肚仔會餓, 次次游完水就維他奶啦, 魚旦啦, 燒賣啦咁侍候, 一個暑假變咗隻豬頭。依家點都變唔返趙飛燕, 你話點算。

MrBeast  少d食雞   發表於 4 分鐘前

我係特別節日至食雞的, 訓練到佢哋見到雞會好開心。呢種見到食物會感恩同開心既心情, 依家呢代小朋友好多已經無了。我家伙食簡直可以用苦行僧嚟形容, 我日日同囡囡講:好又一餐唔好又一餐啦, 好多人無嘢食架。99仲話我哋屋企食齋添 其實餐餐都有肉的, 只係將標準份量減半, 同埋個工人啲廚藝真係無乜藝術。

Yanamami  戒零食汽水之類  發表於 10 秒前

從來無零食汽水的。只有三餐正餐+茶點(水果)。唔知點解暑假游水既威力會咁驚人。半年都瘦唔番。好想叫C6賠番個尖面靚女俾我。

Yanamami  魚蛋燒賣已係junk food啦  發表於 15-1-6 21:03

hkpapa852 發表於 15-1-6 17:16
做完運動後暴飲暴食係大忌...... 肥得仲快!
因為我從來唔做運動, 所以唔知, 後來肥咗, 芭蕾舞老師同我講:增肥同減肥都係游水, 我先晃然大悟, C6真係無陰功。

MASAYA 發表於 15-1-8 12:31
樓主題目是大池小魚或小池大魚,將小朋友設定為資質一般,入大池只能做小魚 (是只能考到band2 - band3成績 ...
但我認為樓主係設定小朋友的資質屬中上, 否則, 去到小池都未必可以做大魚。
‹ 上一主題|下一主題