用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二小朋友認讀默寫中文字
樓主: ac917
go

小二小朋友認讀默寫中文字 [複製鏈接]

righteous 發表於 15-4-15 20:12
下。。。乜有得lur架,早知係咁我都lur啦e家唯有lur學校果邊,不過CAC果度最尾都補左句 ...
我個case有得au, 首先我寫了幾封信比cac,然後話repeat k3 唔上小一,排到時我已自費做了很多,最後評估好多test 其實有不少地方要cp 提示,但result竟然達標⋯

回覆 righteous 的帖子

⋯達標當然就無治療,跟著我問到一些跳行跳字問題,cp 只建議用手指或尺指住看,當時真想講粗口閙佢,心想好彩之前冇等評估自己去找訓練,等正苦就真死得

Ps to be fair, 我個可能真好marginal, 可能有人比我有更有需要,排到的,聽聞 d Training 是幾好的,夠唔夠就another question,

righteous 發表於 15-4-15 20:14
唉~我心諗,學校如果係唔想做野就唔好俾果個評估結果俾家長簽啦,俾完家長知又唔做野

...

你試下去直接去乎學校同學校傾啦,我仔係SEN學生,我知學校要處理嘅SEN學生有很多,如果你小朋友係輕微讀寫障,在一班SEN嘅學生當中,算係問題細的,所以有排都未等得到.有去向學校了解下啦!

MrBeast 發表於 15-4-15 20:53
回覆 righteous 的帖子

⋯達標當然就無治療,跟著我問到一些跳行跳字問題,cp 只建議用手指或尺指住看,當 ...

政府係咁架,少問題當無問題,就好似急症室咁,真係就死先叫急症.資源不足的後果.

引用:下。。。乜有得lur架,早知係咁我都lur啦e

原帖由 righteous 於 15-04-15 發表
下。。。乜有得lur架,早知係咁我都lur啦e家唯有lur學校果邊,不過CAC果度最尾都補左句 ...
我小朋友都係有邊緣障,小一觀察階段,中文成績好差,暑假頂唔住捉去做評估,有左專家信就返學校排讀障評,話佢合格唔需要跟進。我唔順扯,再拉佢去睇私家精神科,話佢係專注力不足,交信比學校,學校安排佢上特別課後班。係食藥同輔導班帶領下進步左好多。政府精神科亦比左個特快期佢。

回覆:rean_chau 的帖子

唉~~我知有d學校跟得好足,一發現有問題就即刻做野,即刻問cp的意見,又例如會係考試時放大d字同讀卷咁,直到小朋友的成績有改善為止,就係唔知點解e間學校勁hea,平時已經多學校假期,另外仲要有好多都係返半日,好似成日唔洗返學咁,一年入面返足全日的月份一隻手數得晒

回覆:rean_chau 的帖子

我個仔又唔係專注力不足,佢默書果d ok的,係中文認字,理解同作句,作問有問題,另外有時讀字會由右至左讀,其他正常

回覆:wan_sosin 的帖子

班主任再問唔到我就會捉住校長問架啦,唉,我都唔想搞到咁尷尬囉,因為果間係自己母校黎架

wan_sosin 發表於 15-1-8 08:40
當然介到口係好,你都可以搵下D資料,試到的話可以試,但要咁介法通常都係有自閉/ADHD才有需要,如果只係弱 ...
吓, 乜原來食物真係有咁大影響架? 我都以為係D專家講下咋。

我大寶時因為第一個, 你知啦, 新屎坑, 乜都想俾最好佢, 所以佢係有機寶寶, 就算食糖都睇過晒D成份。我屋企亦無用白砂糖, 係用原糖, 而且唔鐘意食甜, 所以用好少糖。最初工人新嚟唔知訂, 買咗罐雞粉, 俾我省到佢。但又唔覺大寶特別健康, 所以細寶時都無再做有機寶寶了。至於面包, 我都儘量少買街外包俾寶寶食, 雖然佢好鐘意, 主要我唔鐘意D糖同牛油, 好多, 怕肥, 所以一般買麥包方包搽嘢食。

真係估唔到依家D加工食品會有咁大影響。

little_yolky 發表於 15-4-16 08:49
吓, 乜原來食物真係有咁大影響架? 我都以為係D專家講下咋。

我大寶時因為第一個, 你知啦, 新屎坑, 乜都想 ...

講真若無人做過乜乜乜controlled, double blind, blah blah blah study, 信住一半先好la。尤其是有些不知什麼background, 寫寫下專欄變專家嗰d就特別要 take it with a large grain of salt.
當然加工食品可免則免

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-1-8+08:40+當然

原帖由 little_yolky 於 15-04-16 發表

我大寶時因為第一個, 你知啦, 新屎坑, 乜都想 ...
其實唔會對所有小朋友都有問題,因為有D 係因為食物過敏,但唔會個個都會過敏,除了那些加工食物,還要介小麥,奶類,因為有小朋友對呢類食物過敏,但唔等於對一般人有害。
我仔就唔可能食味精,食咗發神經,尤其味精好重的零食,什麼旺旺之類!
如果小朋友真有點行為問題,唔怕煩都可以試下介,介口又唔會傷害到小朋友什麼,但我又唔覺得一定有幫助,個個小朋友原因唔同,呢期多人試魚油,話可以提高專注力,改善行為。

MrBeast  Agree 120%  發表於 15-4-16 11:05
‹ 上一主題|下一主題