用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考 Cert 重要嗎?
go

考 Cert 重要嗎? [複製鏈接]

其實唔想小朋友上太多學術性班,一黎太貴,二黎無乜時間!但為左考小學,考 cert 重要嗎?

10    0    0    0

回覆:考 Cert 重要嗎?

如果係人人都有嗰d就吾重要,或者係d游水,球類,劍擊等攞過d認受性高嘅可能會好d,但都係臨場表現最重要!

回覆:babykeikeikei 的帖子

絕對認同臨場表現最重要。

呢個問題好難答。

人有我有果啲係冇乜用,但完全冇,份portfolio又empty

考啲不純為報小一,而是根本為小朋友將來學術或個人發展的cert會實際些。

MayLiee818    發表於 14-12-29 10:47

引用:呢個問題好難答。 人有我有果啲係冇乜用,

原帖由 siden 於 14-12-29 發表
呢個問題好難答。

人有我有果啲係冇乜用,但完全冇,份portfolio又empty
Agree, 請問邊D係對小朋友根基,長遠發展有用?

fc926  phonics  發表於 14-12-29 16:50
MrBeast  Good question  發表於 14-12-29 13:30

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔學緊phonics、畫畫(佢自己鍾意)、游水
我地覺得閱讀能力好重要,游水係求生技能,再加一d佢自己嘅興趣
遲d應該會加音樂,因為上小學要一種樂器
其實哥哥當初學嘅嘢都係佢自己鍾意嘅,同埋音樂+游水,只係閱讀上唔駛幫佢

恐龍家

最簡單,考Cambridge KPCC 唔好齋為張cert, 當成是增進英文PTH知識去做。

咁的話,你會明白到呢啲cert雖然人有我有,幫到你入名小有限,但對prepare小一總是有些幫助的。

唔重要,唔使考,嘥錢嘥時間

如參加該活動只係為張cert的話,張cert多數都唔重要(因為你咁樣攞到就人人都攞到),連帶該活動的意義都減少。

DevilPig 發表於 14-12-29 10:06
其實唔想小朋友上太多學術性班,一黎太貴,二黎無乜時間!但為左考小學,考 cert 重要嗎?

...
Very limited benefit.  既然係咁,多些陪看書好過。

我係咁既,想個portfolio show到小朋友有平衡d既發展,我响藝術就有佢畫既畫(不過佢無响出面學),音樂就有學小提琴,合唱團,運動就有學空手道,考帶,比賽既相,學術就有phonics, Starters, 學校學術性奬狀,同埋認字、伴讀、自己看書既資料,再加平時一家遊玩既相咁,cert唔算多, 只想比學校知平時佢學同玩d咩,點樣培訓佢咁。好似樓上話齋,臨場表現最實際。

想當年我小朋友經驗最受用的是 phonics, 幫助閱讀,串字..  cert實在太容易有, 差不多參加任何活動都有cert, 所以porfolio唔會empty,只怕太多無聊野. 所以建議學一些能發展成興趣的活動比較好. 體育、藝術、音樂,每類找一項專注學才能早有成就. 如果為了porfolio,亦可參加一些一次性項目(例如甚麼表演、義工等) 和比賽, 增加人生經驗也不錯
Twins 媽咪

引用:其實唔想小朋友上太多學術性班,一黎太貴,

原帖由 DevilPig 於 14-12-29 發表

...
我啲仔有樂器cert,但當時不完全為考小學,只是也具備那個程度就順便考埋,除此之外就沒有其他證書了

回覆 DevilPig 的帖子

如果考cert, 重要,咁乜野cert先至考小一認可呢?

回覆:sissysze 的帖子

同意。我一張都冇放落portfolio。

認同樓上幾位話考到乜Cert唔重要,最重要過程。我仔劍橋Starter未考,原本打算考埋GAPSK,而家有學校收覺得考唔考都冇所謂。但英普學嘅過程真係令阿仔有進步,我地都覺得好神奇,能力已足夠應付大部分面試,加上有d學校都冇收portfo,樓主可衡量下有冇迫切性。我現階段將準備俾阿仔學有興趣嘅,學術會補下英同數。

請問邊間私小直資唔收portfolio 呢?無cert的又考到什麼小學?

kufubaby  SFA  發表於 14-12-30 01:06

引用:認同樓上幾位話考到乜Cert唔重要,最重要過

原帖由 CBabeY 於 14-12-29 發表
認同樓上幾位話考到乜Cert唔重要,最重要過程。我仔劍橋Starter未考,原本打算考埋GAPSK,而家有學校收覺得 ...
請問妳指學英普進步神速,係指學校定咩課程?謝謝

引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+14-12-29+發表認同

原帖由 Cheesepop 於 14-12-30 發表
請問妳指學英普進步神速,係指學校定咩課程?謝謝
學校同上劍橋班及普通話班配合,整體進步神速(以我仔程度計),而我只會學校評估前同佢温習課本,平時唔會同佢講英普,因為自己唔係講得叻。

‹ 上一主題|下一主題