用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3
樓主: 朱寶媽媽
go

重讀K3 [複製鏈接]

與其重讀K3,我寧願試下去自然學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我個囡0912月細B,本應明年上小一,但依家

原帖由 朱寶媽媽 於 14-12-24 發表
我個囡0912月細B,本應明年上小一,但依家發現有D專注力不足,上堂坐唔定,喜歡挑戰大人嘅底線,常駁咀,佢 ...
睇返你舊post你自行成功,已註册?那就算放棄小一學位出年仍可再次參加自行和派位嗎?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:唔易搵架,我上年11月已問。你而家1月先搵

原帖由 Olympian 於 15-01-07 發表
唔易搵架,我上年11月已問。你而家1月先搵,已有些遲,全日更難。要去d村校。我有朋友已搵左。不過我覺得始 ...
其實也不遲,因為好多幼稚園要到4、5月才接受插班申請,估計是因為插班學位是要等有學生退學(如轉校、出國之類)。而我的個案是共向四間幼稚園(都是九龍塘英文幼稚園)寄出求位信,全部有面試信回覆(有遲有早,最遲的是已開學近半個月才收到信),囝仔面見了两間,感恩最後全部都有位收他,現在讀得很開心,學術更有長足進步。所以,多物色幾間寄出信件,相信機會一定有的。

引用:與其重讀K3,我寧願試下去自然學校

原帖由 hkpapa852 於 15-01-07 發表
與其重讀K3,我寧願試下去自然學校
呢間正但太遠,如係九龍或新界東有分校就好啦。另外有 間叫華德福,係香港好新,有無認識?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

SaBB 發表於 15-1-7 13:15
呢間正但太遠,如係九龍或新界東有分校就好啦。另外有 間叫華德福,係香港好新,有無認識?

...
呢間無乜認識, 但都唔係太方便, 係林村.
而且我最怕係, 香港又好多人經常將外國既一套理念自己改頭換面, 攪到不倫不類, 失去原意
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Fortop 的帖子

但係4,5月先搵真係好心慌。都係早d搵定一間打底個心定d。一年比一年多人。我區K3位前年和上年的境況都差好遠。前年同期有K3位的幼稚園,上年同期問竟冇位。不過真係到4,5,6月,又會有返d位,因為K2 confirm退學。

Fortop  早點有著落更好!我也經歷過忐忑   發表於 15-1-7 16:51

回覆:hkpapa852 的帖子

我想問边到有自然學校。

引用:我想問边到有自然學校。 +

原帖由 朱寶媽媽 於 15-01-13 發表
我想問边到有自然學校。
屯門

引用:我想問边到有自然學校。 +

原帖由 朱寶媽媽 於 15-01-13 發表
我想問边到有自然學校。
http://www.gaiaschool.edu.hk/

回覆:SaBB 的帖子

屯門太遠了

朱寶媽媽 發表於 14-12-24 08:07
我個囡0912月細B,本應明年上小一,但依家發現有D專注力不足,上堂坐唔定,喜歡挑戰大人嘅底線,常駁咀,佢 ...
識人重讀K3,第二次考SPCC終於得左!

hoihoima 發表於 15-1-13 22:25
識人重讀K3,第二次考SPCC終於得左!
邊間kg?
‹ 上一主題|下一主題