用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護和皇仁哪一間優勝?
樓主: YYmommom
go

林護和皇仁哪一間優勝?   [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

多謝指正,原來一直唔會了保留位的分派方式

BBKDWLAM 發表於 15-1-6 20:27
多謝指正,原來一直唔會了保留位的分派方式
在EK有一位以前是軒小家長而家是皇仁家長的家長,這幾年來都不停在這裡話軒小是跟名次排隊入皇仁的。唔知你係未聽了這位家長的誤導所以一直有這個想法。
但我唔會話你錯得晒,制度係死,但人係生的。2011年真係有位軒小同學,我諗佢應該都係前列份子,但係佢唔清楚皇仁跟軒小的關係,竟然自行階段時,走左去報SPCC。點知又比SPCC取錄左,好在你精我都唔呆,佢放榜後走返去叩門。結果更係皇仁收返佢啦!

可能係咁,軒小就有這類排隊入皇仁的傳言。我想信,皇仁都唔會咁蠢,如果軒小頭三名的同學自行黎報名,排隊入都幾大機會,只因為唔想(唔係驚)佢地去左第二間學校箒。

咁四、五、六以後果d點安排,我估皇仁唔會特別照顧軒小了,留返佢地玩大抽獎。點解?單係軒上三個,軒下三個已經六個,出面其他學校都已經打晒交,攪到出面學校的同學想收都冇位收,重收軒小咩。況且軒小又有直屬位,每年入四、五十個,跟本冇乜人同佢地爭!所以,皇仁自行時唔會收好多軒小的同學。

咁除了皇仁之外,其他直屬學校又點。傳聞始終是傳聞,但又傳到似層層的有St Joe,有傳話小學老師對同學說,因為直屬位得99個,加埋自行時的直屬隊,頭100名左右的才有機會升讀直屬中學。所以排隊入的傳言就攪到大家都以為直屬位是排隊入,唔駛大抽獎。

不過話時話,St Joe小的同學每年又有10個8個走去皇仁,咁就算St Joe開多條自行隊比自家小學,我諗都冇辦法阻擋d前列同學離心,反為益了考得較後的同學!

QC 联繫位 灣仔區得17個

http://www.schooland.hk/ss/qc

mcl203 發表於 15-1-6 21:17
QC 联繫位 灣仔區得17個

http://www.schooland.hk/ss/qc
咁未即係灣仔區內的band 1男同學,扣除高小、港華小這些有直屬中學的,跟本餘下只有好少band 1男生和軒上、下爭非保留位。
如果我無記錯,前年應該軒上、下加埋有超過60個同學成功進入皇仁,而平均每年都有四十幾五十個同學可以成功踏進皇仁的。唔怪得有人話排住隊入皇仁都有人信囉!

goodenough 發表於 15-1-6 21:29
咁未即係灣仔區內的band 1男同學,扣除高小、港華小這些有直屬中學的,跟本餘下只有好少band 1男生和軒上、 ...

我估估下既認為....係有可能性存在.....灣仔區女校強...B1位已取去不少....女仔成績又普遍好過男仔
餘下既B1位....男生....部份又係高小....港華....St. Joe
軒小夠强....可能....所以著數晒~~~

goodenough 發表於 15-1-6 21:29
咁未即係灣仔區內的band 1男同學,扣除高小、港華小這些有直屬中學的,跟本餘下只有好少band 1男生和軒上、 ...
兩間軒小加埋有超過60人上QC,起碼係3年前既事,因為QC當時未減班,聯繫位又多D。點解軒小多人入QC?我覺得係因為軒小多人放QC做乙一,所以比例未高D囉!
其它小學,老師都可能建議盡量揀下其他學校(不過其實無乜其他學校可以揀),或自行已獲QC以外既學校取錄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 08:41
兩間軒小加埋有超過60人上QC,起碼係3年前既事,因為QC當時未減班,聯繫位又多D。點解軒小多人入QC?我覺得 ...

軒小生多放落乙一相信係其中之一.....但首要係佢地一定係B1仔

上年....軒小上/下共有57人入皇仁....和>60人 相差不遠

灣仔本區有51個統一位....假設自行收 2 x 5人....聯繫份17位...仲有30人抽入皇仁??....51位取走30....數字上似乎不可能
但....估計....佢地B1仔真係較多....學術較強....(聖雅各 無公佈數字)
亦可能係之前所講....直屬小學強校多...令其他小學B1生相對較少....令軒小有優勢 ~~~

mcl203 發表於 15-1-7 10:28
軒小生多放落乙一相信係其中之一.....但首要係佢地一定係B1仔

上年....軒小上/下共有57人入皇仁....和>60 ...
嗰57個, 係包括咗自行, 甲部和乙部入咗QC既學生.... 所以QC自行會收軒小既學生, 應該都唔會只得幾個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:mcl203 的帖子

近年傳聞QC自行只會見同收好少好少軒小,因想公平收多點全港小學的精英中之精英。

王家爸爸  符合小丸子的作風  發表於 15-1-8 10:52

BBKDWLAM 發表於 15-1-7 10:51
近年傳聞QC自行只會見同收好少好少軒小,因想公平收多點全港小學的精英中之精英。

...

QC自行加扣門都係大約50個位,我信這50個位都係精英中的精英,其餘都係大抽獎入,可能當中有b1c好彩入到也可能

淨係睇皇仁咁多人回帖 , 咁有話題性就知邊間優勝 !

hkpapa852 發表於 15-1-7 10:41
嗰57個, 係包括咗自行, 甲部和乙部入咗QC既學生.... 所以QC自行會收軒小既學生, 應該都唔會只得幾個
...
係講漏左果57人仲可以經甲部抽入...但甲部得7個位俾全港B1仔抽...軒小生多中既機會唔大瓜~~~

mcl203 發表於 15-1-7 13:54
係講漏左果57人仲可以經甲部抽入...但甲部得7個位俾全港B1仔抽...軒小生多中既機會唔大瓜~~~

...
我主要想講既係, QC應該唔會只係自行小每間軒小收2,3個咁少.

QC每年自行只見200人左右, 正常嚟計都係揀最Top個班嚟見.
咁如果咁啱入面係軒小學生多, 我覺得QC唔會專登唔見或者唔收囉.

YDLFATHER 發表於 15-1-5 02:10
听說林護去年沒有叩門位, 是不是留班生太多的原因?
校長講叩門位留給兩仁

wonglily 發表於 15-1-8 07:11
校長講叩門位留給兩仁
雙仁已經收六十幾個,真係有必要留位淨係俾雙仁叩而拒其他學生於門外?

wonglily  係今年校長升中簡介會講   發表於 15-1-8 08:18

咁非雙仁學生家長聽簡介會咪聽到火起?咁公言偏心

wonglily    發表於 15-1-8 09:34

回覆 wonglily 的帖子

請問兩仁是指哪兩間?軒小上及軒小下?

回覆 bnb 的帖子

雙仁是指林護只留叩門位給仁立和仁紀小學,鬼叫佢地有聯繫咩,冇計的

引用:Quote:mcl203+發表於+15-1-7+13:54+係講漏

原帖由 hkpapa852 於 15-01-07 發表
我主要想講既係, QC應該唔會只係自行小每間軒小收2,3個咁少.

QC每年自行只見200人左右, 正常嚟計都係揀最T ...
如是軒小人,應可打聽到舊年見幾多個。如不是,都唔重要啦!
雙仁應該唔係咁解。叩QC門是難的,最好問吓成功者。

回覆:BBKDWLAM 的帖子

傳聞軒小人在QC是成績包艇的一羣。

hkpapa852  今次又聽邊個講?  發表於 15-1-8 11:42
‹ 上一主題|下一主題