用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千萬不要選Banding下跌中的中學
樓主: long0
go

千萬不要選Banding下跌中的中學 [複製鏈接]

long0 發表於 14-12-18 16:23
其實傳統名校
入去都唔係為讀書架啦
家庭狀況好有米嗰d係靠私人補習
返學只為識同學架咋
傳統名校以往係營做一個競爭環境, 讓學生努力讀書. 但壓力太大或會有反效果........
時移世易, 現在有傳統名校真係好hea, 只注重游水打波玩音樂, 公開試成績低劣(例如WYK)
補習對貧苦家庭是很大負擔. 亦未必一定有用.

識同學? 我有friend以前同李澤x同班, 人地會理你咩?

old_baby 發表於 14-12-18 19:39
傳統名校以往係營做一個競爭環境, 讓學生努力讀書. 但壓力太大或會有反效果........
時移世易, 現在有傳統 ...
性相近 習相遠 如果大家家底相當難道唔會深交至今
識於微時必會相互關照 (無法證明但機會甚大
又你個Friend如果現位政府地政或政策局高層
唔知你又會點睇

又其實中學生
好喜歡分黨分派
如果Background 差很大
到時相信學生同家長辛苦自知

long0 發表於 14-12-18 23:00
性相近 習相遠 如果大家家底相當難道唔會深交至今
識於微時必會相互關照 (無法證明但機會甚大
又你個Friend ...
好有趣既論點
世事常變,特別係香港, 回歸以後果D名牌已經再無優勢, 入到名牌中學好多俾你自我陶醉六年

到升唔到大學, 又不是忙著去外國搵學校, 結果讀完番來又係搵得一萬幾千, 好命的屋企還有祖蔭仲靠得住, 唔好命的從此家道中落, 想搵舊時同窗接濟?  會有人啋你嗎?

long0  家長陶醉啫  發表於 14-12-19 10:37

某港島半山官中還不隔幾年就出個空中飛人, 學校幾十年先一潤就大事張揚, 真係一將功身萬骨枯

根本就唔係學校跌唔跌Watt, 因素好多:
-  老師質素提高左, 再唔係幾十年前中五畢業都可以做老師;  
-  考試制度唔同左, 再唔係單一重英輕中, 中文,通識等又無範圍;
-  社會經濟環境唔同, 學生有好多誘惑, 例如打機,
-  學生對前途無哂方向

王家爸爸    發表於 14-12-19 13:04

yekat169 發表於 14-12-19 00:07
根本就唔係學校跌唔跌Watt, 因素好多:
-  老師質素提高左, 再唔係幾十年前中五畢業都可以做老師;  
-  考試 ...

老師質素提高咗其實教得中學老師學歷一定有番咁上下
但有無能力教係一回事
教唔教又一回事
學生受唔受教又另一回事

就係因為考試制度唔同左
所以用舊有選校方法教係咪仲恆之有效?
以往用中五中七公開試成績
衡量學校實力
但其實只可反映該校高中授課能力
由於中三會有人走 中五會有人走
中五中七公開試成績只反映當年畢業生成績
并不表示中一選校時該批學生成績
有好多時到中四中六 大部分己經不是本校生
被離校的學生 是資質有限還是初中教師能力有限?
家長無從得知

現在沒特別情況之下 硬食六年

現在是否仍跟舊方式選校 家長自便

素兒    發表於 14-12-19 14:59

社會經濟環境唔同
無論幾時都有借口唔讀書架啦
以中學生來說, 打機不是誘惑,
拍拖先係
點解拍拖其他家長會講
我不詳述

學生對前途無哂方向
大人都無方向啦
無方向就跌Watt
不如話無希望
呢個係雞同蛋的問題
係老師無希望
教得差
學生對考試升學無希望
唔讀書
咁究竟係
學生唔想讀先定老師唔想教先?
我最敬重人師
但最恨人之患

唔好意思其實我寫可能會過火位
但唔咁寫d人又只係cd rom
個貼又會無人頂
唔可以令家長知道而反思

對不起
我本身并不主觀
pm過我的會明白
可能就係呢個心態改變緊社會

long0 發表於 14-12-19 12:07
社會經濟環境唔同
無論幾時都有借口唔讀書架啦
以中學生來說, 打機不是誘惑,

以前中四選在理科,基本上同背誦絕緣;  而家男仔依然理科好出色, 但眼見好多唔係死中文,就係英文;  以前理科狀元佔大多數, 男多於女;  名牌太半, 而家就開始倒轉;   對於名不經傳地區中學, 苦讀學生反而機會大左

同班同學通常有三種情況:
第一種,你對人很 nice,同學一定最清楚,平日做 Project 時,願意承擔,唔怕蝕底,人家發左達,等人用,一定記得你。
第二種,你對人很 mean,同學也一定最清楚,平日做 Project 時,經常做 free rider,毫無承擔,怕蝕底,人家發左達,一定記得你既衰野。
第三種,也是最多既情況,你入寶山不知寶,空手而歸,無人記得你。

long0  所以做人幾時都要底得諗:fortuna   發表於 14-12-19 22:54

王家爸爸 發表於 14-12-19 13:20
同班同學通常有三種情況:
第一種,你對人很 nice,同學一定最清楚,平日做 Project 時,願意承擔,唔怕蝕底,人家發左達,等人用,一定記得你。
第二種,你對人很 mean,同學也一定最清楚,平日做 Project 時,經常做 free rider,毫無承擔,怕蝕底,人家發左達,一定記得你既衰野。
第三種,也是最多既情況,你入寶山不知寶,空手而歸,無人記得你。

你估人人會念舊?
老生常談 :
發左達仲識人?
你來黐金糠呀?

你對人nice, 人對你mean又如何? 世界有時就係咁醜惡.

old_baby 發表於 14-12-19 13:32
你估人人會念舊?
老生常談 :
發左達仲識人?
只會有人落井下石,那會有人雪中送炭?

王家爸爸  兩種人都遇見過  發表於 14-12-19 14:37

yekat169 發表於 14-12-19 13:50
只會有人落井下石,那會有人雪中送炭?
It is our ugly world!

old_baby 發表於 14-12-19 13:32
你估人人會念舊?
老生常談 :
發左達仲識人?
唔係念舊既問題,係利用價值既問題。
發左達之後,發現身邊想黐金糠既人太多,但揾唔到真正可以用既人,所以會想起讀書時唔怕蝕底又做到野既人,你可以叫做互相幫助或者互相利用(視乎你的觀點)。

old_baby 發表於 14-12-19 14:02
It is our ugly world!
很多時候是心態決定結果。

王家爸爸 發表於 14-12-19 14:36
唔係念舊既問題,係利用價值既問題。
發左達之後,發現身邊想黐金糠既人太多,但揾唔到真正可以用既人,所以會想起讀書時唔怕蝕底又做到野既人,你可以叫做互相幫助或者互相利用(視乎你的觀點)。
咁CY是否"揾唔到真正可以用既人"? 定係冇"想起讀書時唔怕蝕底又做到野既人"?
KC咁多人材, 都冇人幫佢, 反而有2個泛民議員係佢舊同學。

王家爸爸  熱廚房  發表於 14-12-19 15:13
王家爸爸  可能係人家唔願做   發表於 14-12-19 15:13

old_baby 發表於 14-12-19 15:07
咁CY是否"揾唔到真正可以用既人"? 定係冇"想起讀書時唔怕蝕底又做到野既人"?
KC咁多人材, 都冇人幫佢, 反而 ...
揾唔揾到同人家願唔願幫你係兩個不同概念。

其實可能係我武斷咗d
但現實係咁樣發生
國內的重點中學
好多時同家底有關
係呢個中唔中 港唔港的情況
好多時同國內相近

識字不如識人

相信呢點無人反對

我個friend話李澤x以前不參加課外活動, 唔同人去食晏, school pinic都唔去, 點埋佢身?

long0 發表於 14-12-19 15:27
其實可能係我武斷咗d
但現實係咁樣發生
國內的重點中學
我覺得識字同識人一樣重要。 缺一不可。
‹ 上一主題|下一主題