用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請教已考入九龍禮賢學校的家長
go

請教已考入九龍禮賢學校的家長 [複製鏈接]

請問今年有沒有HAPPY SCHOOL 幼稚園畢業的小朋友考上禮小?  可以分享一下是否必須外出補學術?
   1    0    0    0

引用:請問今年有沒有HAPPY+SCHOOL+幼稚園畢業的

原帖由 fifi47 於 14-12-16 發表
請問今年有沒有HAPPY SCHOOL 幼稚園畢業的小朋友考上禮小?  可以分享一下是否必須外出補學術?  ...
咩為之happy school?

Yanamami  無谷同操練  發表於 14-12-16 12:36

回覆 Beiku 的帖子

例如 Creative, 靈糧

回覆:fifi47 的帖子

mine is from Creative

回覆 AniaLeung 的帖子

請問小朋友有另補學術嗎?

回覆:請教已考入九龍禮賢學校的家長

只係响ESF上英文, train oral n listening, 其他自己教

回覆 fifi47 的帖子

Creative.  有學下中文同英文

我個小朋友from慈善團體學校, 只係每個weekend上一小時phonics, 冇再學其他嘢

fifi47  請問是學券學校嗎?  發表於 14-12-16 13:53

請問是有學券的CREATIVE還是沒有的呢?

真心求教~  因小女正於一所比較谷的學校讀N, 但有有學券的CREATIVE和一間不算太谷的私校取錄了K1, 由於小學心儀禮小, 怕轉了HAPPY SCHOOL會考不上私小...  

fifi47 發表於 14-12-16 13:51

真心求教~  因小女正於一所比較谷的學校讀N, 但有有學券的CREATIVE ...
個人經驗, 考唔考到私校同係唔係讀happy school無關

回覆:wanabe 的帖子

fully agree with wanabe
我仔讀有學卷Creative

thank you so much AniaLeung & wanabe, 咁的安心好多了!

禮小考的學術較其他學校淺,相信很多小朋友都識,反而應著重待人接物態度方面,如何給老師良好的印象。

過, 除非您有時間自己教, 建議揀間學術程度高点的, 因而家太多人報, 大部份直私响第一round都用學術揀小朋友 (個人經驗)

小女讀維記,冇補任何學術,佢話問題都係簡單嗰種,唔係咁深

有補phonic,中文比較差,禮賢一直以小朋友品德作收生重要依據,但這兩年報考人數增加,不得而都考學術,但相信品德這環仍很重要

引用:請問是有學券的CREATIVE還是沒有的呢?+真心

真心求教~  因小女正於一所比較谷的學校讀N, 但有有學券的CREATIVE ...
有點本末倒置。
你應該想想那一間k適合女兒讀。
另外,考私小有很多未知數。
無話怎樣嘅academic training 才考到禮賢。
除了看學術,還有看禮貌等。

p.s. 我兒子有禮賢offer, 係讀教會辦嘅happy school.

LuLuKiuKiu    發表於 14-12-17 09:30

回覆 elmobeebee 的帖子

感謝你的提醒.  
其實係因為有朋友同我講讀學券HAPPY SCHOOL會考唔到私小, 所以我有D擔心...

另外, 其實小朋友仲咁細, 我可以從哪些地方去睇到小朋友適合邊間學校?  
唔好意思, 有D離題, 但真心想請教各位有經驗家長...

醒目開學勳章

回覆:請教已考入九龍禮賢學校的家長

樓主,請問點解咁鍾意禮賢既?

引用:回覆+elmobeebee+的帖子 感謝你的提醒.++

回覆 elmobeebee 的帖子

感謝你的提醒.  
1)有open day 就同小朋友一齊去認識吓。
2) 多了解小朋友性格、學習模式。
3) 和k 的班主任傾吓。

p.s. 我明白你對學卷幼稚園的憂慮,但學習從來都不能只靠學校,多閲讀、weekend 時帶小朋友去四處探索一下,佢嘅眼界會更濶。

‹ 上一主題|下一主題