用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 九龍塘宣道
go

SFA vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

已有SFA offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道比較下,會否好些?升中校網會否有優勢?

6    0    0    0

colin0409 發表於 14-12-9 17:36
已有SFA offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道比較下,會否好些?升中校網會否有優勢?

...
升中網一定係APS好D, 辛苦程度差不多, 但APS要兼顧樂器
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:SFA vs 九龍塘宣道

APS出了結果嗎?

引用:已有SFA+offer,但怕囝囝讀得辛苦。請問宣道

原帖由 colin0409 於 14-12-09 發表

...
學術, 校園, SFA同APS 差不多。升中網APS 好d. APS 要用多d時間學習樂器, 但對升中有幫助。我選 APS 因升中校網較佳。

引用:Quote:原帖由+colin0409+於+14-12-09+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-12-10 發表
學術, 校園, SFA同APS 差不多。升中網APS 好d. APS 要用多d時間學習樂器, 但對升中有幫助。我選 APS 因升中 ...
SFA 衰極都重有個outdoor 操場,APS 真係連outdoor 地方都無,衰過幼稚園

宗教。

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-12-10+發表

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
SFA 衰極都重有個outdoor 操場,APS 真係連outdoor 地方都無,衰過幼稚園
我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架,咁小朋友小息去邊?運動堂去邊?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表SF

原帖由 supericy 於 14-12-10 發表
我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架, ...
行過去唔知邊度有個阿公嘅球場囉

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-12-10+發表SF

我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架, ...
男仔係要發洩精力!

hkpapa852  所以咪要佢地操樂器囉!   發表於 14-12-10 09:38

引用:Quote:原帖由+supericy+於+14-12-10+發表我

原帖由 sissysze 於 14-12-10 發表
行過去唔知邊度有個阿公嘅球場囉
噢、咁樣架,好似以前d學校咁

想打好個底子的話。
我就一定揀SFA.

大家有無發現APS嘅學生過半數入讀直資,較少津校?!而校網無咁好嘅SFA,學生主要入讀津校?而嗰d津校只有少於一半係深水埗區 (學生自行階段已經搞掂 or用住址網)

我會先考慮學校本身特質,再睇埋升學情況去揀學校,我自己覺得校舍同交通緊要過校網
隨遇而安

但人地冇操場,體育好多戰績輝煌喎

Aps 冇操埸? Pe 堂去邊度上?

Sfa 有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過20年(資料from親子王11年9月)。著重學術及學生語文能力,sfa 學生出名學術強勁,學校有效的方法去教學生,一定不是教淺'考深自己攪掂的學校。未來呢六年預左辛苦,no pain no gain ,不付出努力那有回報,可為將來適應中學打好基礎。

williskg    發表於 14-12-10 20:53

引用:Sfa+有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過

原帖由 snow228 於 14-12-10 發表
Sfa 有駐校教育心理學家,舉辦資優課程超過20年(資料from親子王11年9月)。著重學術及學生語文能力,sfa 學 ...
想問問,SFA學術強勁,甘APS唔掂?
我睇過這兩間升中派位,都好近,睇返前些既post,有資料話升中APS好過SFA
甘點解既?

因我都心儀這兩間

Yanamami  佢無話APS唔掂吖~  發表於 14-12-10 11:58

在我眼中,除了宗教,2間在學術上也勁。

而我有SFA offer 連宣小也不去是因為我希望亞仔喜歡音樂及享受音樂帶來的快樂而不是因校需要而要練習樂器。

享受音樂跟音樂起舞和要考試而要用時間練習是2碼子的事,除非當事人因為喜歡那樂器而自願投放時間去練習。但亞仔只喜玩不喜歡練習。

2間都勁!各有所好,各取所需

如果想音樂方面有成就就揀APS

引用:Aps+冇操埸?+Pe+堂去邊度上?+

原帖由 supermom1 於 14-12-10 發表
Aps 冇操埸? Pe 堂去邊度上?
禮堂及體育館

‹ 上一主題|下一主題