用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中問題
樓主: 23april23
go

沙田升中問題 [複製鏈接]

王家爸爸:
放聖若瑟在2/3位入不到的比比皆是,15位更不可能
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

王家爸爸 發表於 15-2-2 15:51
唔係覺唔覺既問題,有數得計,沙田舊年多過1000個B1大抽獎位,但係參加大抽獎既B1學生只有大約2000個人,所 ...
女女正是其中一間你提出唔覺好多B2生的學校其實呂中都唔系冇架.兩間LMC小學都分別有40人入讀,有B2生唔奇.
but anyway,這事真相應該冇人會知
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆 Natalie023 的帖子

該同學在剛剛的上學考試好好成績,班頭幾名。 我仔本身讀得好開心而他班上的好友都幾好成績。 無乜聽有人不及格。隔離班都唔多覺,估一、二個咁。他小學上的幾個都考得好前,功課少,考也是能力範圍内可應付的,足球、籃球活動多。我事先完全預料不到咁輕鬆。我也完全放手。

其實以往小學時期扣門入的學生常常考到級十内的成績,中學也一様。自行收果批(大約50人)學校一定選top of the top, 剰下B1抽入果班就多屬中至下游。讀六年、跑長途,自然有上有落。若成積根底好只會遇強越強,同學間相輔相承。若成績暫時'責界'就要細心考慮。 有一年我聽過某M0S小學考級20幾抽入(因她無机會in)話讀得辛苦,好多英文攪唔掂。相反而言,實力足,不防一試。我最怕果D考試要fail半班英文的Band 1中學.点捱?乜士氣都無哂。好在當日勸阻我仔唔入果間表。

KW 發表於 15-2-2 16:38

其實以往小學時期扣門入的學生常常考到級十内的成績,中學也一様。自行收果批(大約 ...

kw,聽到你咁講都放心好多.讀書最緊要唔好無信心,呢度呂中同曾肇添家長既回應都好正面,2間校都唔係多功課同谷,最緊要都係要岩level讀先係最好,勉強無幸福我都好明白.
我就係聽聞沙祟半班人唔合格,讀到冇哂心機點捱6年.所以想了解埋呂中同曾肇添,始終沙田最top係呢2間,如能力適合我會傾向自行選.

所以要好好鼓勵仔仔考好呈分試.希望自行時學校會選中佢.

仲有少少野想問下,學校係咪一開學就全英文教學?早會同校內會唔會要求用英文溝通?

真係要用英文溝通.其實無セ問題,大家初中學生,咪咁上下料子。由得學校慢慢教

請問總括來說,B1生在乙一填上哪幾間英中,基本上是十拿九穩的呢?謝謝.

回覆 frogfung 的帖子

蘇浙好唔好呢?我去左開放日,我好欣賞套英語音樂劇,感覺上呢間成績不錯,課外活動都幾勁,今年好似有個學生單車比賽拎左獎項(睇報紙見到的)

Band 1 學校,目標係DSE, 入U 率。好現實。你見大家都好緊張甘list 晒各校成績,仲要係八大先計。曾記呢d, 無甘上下根本唔敢搏,剩餘的小部份,一係自然流失,一係對整體成績影響不大。其他叻嘅band 1, 唔多唔少都會收到唔夠叻嘅,你係學校會點做?一係死谷佢上,一係早d 令佢知道學校唔適合佢。尤其是呢兩年,更加要做到個勢,令唔夠斤兩的唔好嚟,所以我好理解學校點解會甘做。雞先定蛋先,真係好難講,只可以話,大家市場唔同。

但其實谷成績無可厚非,但每個學生的發展、能力都不同,就算是B1學生,都不會個個一樣,最重要是培養小朋友有學習的興趣,而且入到一間愛錫學生的學校。

請問樓上爸爸媽媽, 有無人知今年沙田區升中學童總人數啊?

可以作為參考啦!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題