用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁vs培僑vs黃錦輝
樓主: babykeikeikei
go

陳守仁vs培僑vs黃錦輝 [複製鏈接]

我想小朋友有思想空間同自由, 見到近排有乜乜總會成立. 如果某間左小學要我小朋友參加乜總會, 又或成日硬係要我愛乜愛乜. (愛要發自內心). 設施幾好都係假. 好似強國成日都話自己打做左乜乜物物, 不過又唔見有咁多人真心愛佢.

其實學校都講過點解會有較多小朋友會選擇顏寶鈴. 因為大家都是保良局辦, 而且有多外語同埋有一定比例外藉學生. 所以有同學想教學理念比較一致. 所以會選顏寶鈴多一些. (校長亦曾講過, 他看過有些同學成績其實是可以讀些更好的學校, 而不止是只可讀顏寶鈴).

而顏寶鈴係咪不算突出? 我想大家都希望小朋友講完中學之後升讀本地大學都可能係一個選擇. 在網上找到明報所提供的中學文憑試的成績. 而另一家係有145年歷史的男拔.

這間是顏寶鈴的資料
2013年香港中學文憑試成績
4科核心科+1科選修科達「33222」比率        77.3%
中文科達3級比率        77.3%
英文科達3級比率        100%
數學科達2級比率        100%
通識科達2級比率        100%
入讀本地大學率 (包括政府資助和自資/私立大學的學位課程)        48.3%
入讀本地大專文憑率(包括政府資助和自資的大專副學士、高級文憑、文憑課程)        33.1%
入讀非本地大學率        11%

以下是男拔的資料
2013年香港中學文憑試成績
4科核心科+1科選修科達「33222」比率        73.5%
中文科達3級比率        73.5%
英文科達3級比率        95.5%
數學科達2級比率        97%
通識科達2級比率        93.9%
入讀本地大學率 (包括政府資助和自資/私立大學的學位課程)        56.2%
入讀本地大專文憑率(包括政府資助和自資的大專副學士、高級文憑、文憑課程)        /
入讀非本地大學率        17.6%

從上兩表看到顏寶鈴在4科核心+1科合格都比男拔高. 而且中/英/數是達3,2,2 合格是100%. (當然有些好傳統名校數字會更高) 只是升大的比例稍低於男拔 (成績較好但入大學比例較低. 可能唔識選擇學科. 而男拔有145年歷史經驗無疑會較好). . 但顏寶鈴只在2003年建校. 初頭3至4年可能都用在請校長/老師/行政等等, 可能到2007~08才開始上軋道. 以一間正常運作約6年的學校相比有145年歷史的男拔成綪毫不遜色. 那顏寶鈴是否較差呢?

還有現代教育已不能只用舊方法學習. 所以直資/私立的中小學才這麼吸引.  (有傳統歷史已未必比新教學的學校優勝). 她們可以隨時代變化而在課程及教學上調整. 反觀幾十年前好吸引的官立中小在課程上顯得無咁有彈性. (唔係話佢地唔好, 有些升大的成績仍是好好).

回覆:陳守仁vs培僑vs黃錦輝

我睇ek有提到TSL上學期課程比較急 有啲時候會多達10樣功課 請問用家是否有此情況呢?
平常默書 頻繁嗎? 考試測驗有教淺考深嗎?

回覆:2016fire 的帖子

很同意呀!要平衡!

回覆 smb329 的帖子

其實就算計埋改正係功課,我們也未試過功課多逹10樣。可能不同班或者不同級別有不同的情況,但我們未遇到這情況。

默書--> 有時每周中英各一次,有時只是中文一次,有時只是英文一次;對比其他朋友仔女的學校,不算很頻密。

我覺得考測的程度合適,沒有特別留意什麼教淺考深或者教深考淺。學校考測的題目出得很有質素,有少部份題目需要小朋友動動腦筋,思考吓,可能這些題目就是用來分高下。

sweetbaby999 發表於 15-2-5 12:47
我女女當年都係培僑Vs 陳守仁,絰過收集好多人意見,去了陳守仁,到今日女女讀得好開心,同學大部份聰明活潑,三 ...
請問TSL老師是否多外國人或ABC所以西化?

回覆 ha8mo 的帖子

小學還是中學? 是中學吧 ... 因為家長說現在小學插班難過KTS

引用:+本帖最後由+toatoo+於+14-12-12+15:50+編

原帖由 toatoo 於 14-12-12 發表

上年收培橋offers那天, 也收到SFA的 offer, 即放培橋; 再收 ...
同意,TSL

你地如果選擇tsl... 有無係住開新界...例如大埔出去讀?每日來回困難嗎?

回覆 toatoo 的帖子

陳守仁係好多時有十樣功課,不過有時又好少功課,十分唔平均,睇老師安排。因功課好多要思考同深,做到好晚情況係有既。陳守仁係好傳統,但英文就係好深,家長要有準備。

引用:如3間都有幸收左,大家會點揀? +

原帖由 babykeikeikei 於 14-12-09 發表
如3間都有幸收左,大家會點揀?
邊間培僑先?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除非冇校車到,或你痛恨懶得煩升中,否則陳守仁la

不過我真係識人為咗唔想煩升中,寧願讀WKF, 反正就算將來DSE成績麻麻咪出國讀書云云

唔見得tsl數學比其他學校差喎,可睇下十八區數學比賽陳守仁攞左幾多獎再作定論吧。
功課講真比我仔六年前入去係多左,特別上學期真係人都癲(可能我兩個細路+佢地讀高小吧), 英文默書唔係成日有,中文就密啲。

回覆:silvia_ng 的帖子

好心不要人云亦云啦!TSL畢業生咁多去了NPL並不是學生考不到其他學校或成績唔夠好,而是大部份學生想繼續好似TSL咁樣的學習模式而選擇入NPL,朋友仔女都剛在這兩屆畢業,校內成績優秀,佢都不考慮其他神校offers , 讓小朋友入讀NPL跟朋友仔繼續一起學習。
我自己也是名官小教師,姨生囝入讀了TSL, 學校課程完全不淺,尤其Eng., Math以英文教,Chi.今年直頭深了很多,完全已經唔係幾年前的TSL了,近兩年被挑選入讀的學生知識水平一流,小朋友好聰明又夠自信。
家長們!而家的TSL已經不同往時了,來近幾年的畢業生一定好出色,最緊要是否合你小朋友性格。

Sunnychan206    發表於 15-2-26 15:23

momotam168 發表於 15-2-21 22:44
你地如果選擇tsl... 有無係住開新界...例如大埔出去讀?每日來回困難嗎?

...
好多新界人去TSL讀, 我地就住元朗, 每日放學好多小朋友去坐西鐵返元朗+天水圍+屯門。另外呢D地方都有校車服務, 當然價錢唔平啦, 但買到方便囉! (其實而家D校車間間學校都好鬼貴)

licpd 發表於 15-2-5 15:31
請問TSL老師是否多外國人或ABC所以西化?
老師唔多外國人, 但5份1同學係外籍學生, 西化唔出奇呢
‹ 上一主題|下一主題