用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
樓主: lobbytsui
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

我知兩間聖家都谷, 不過聖家九龍塘同九龍城既情況應該唔太一樣.

引用:0526+果然係big+fans+

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

marie貓 發表於 14-12-14 21:20
其實呢個post 如果在自行遞表前出現...我絕對吾會遞呢間.....我宜家叫洗濕半個頭
只有驚....我諗 ...

我又冇理佢D畫喎, 唔計分, 任佢畫, 呢個反而最輕鬆, 咩都唔使跟

回覆 johnwooo 的帖子

Agreed. 視藝日記其實無咩特別規定,所以她們可以自由發揮,只要無遲交,都唔會肥佬。

另外,我都覺得現時大部份官立/津貼小學都一樣有很多功課和project。我兒子讀另一間津貼小學小一,起初以為只有HF呢D小學先和谷多功課,但原來宜家其他小學一樣咁攞命,平日都8-9樣功課,weekend有時成12-13樣功課。如果想小朋友讀書唔辛苦,真的要去國際學校才可!

醒目開學勳章 王國長老

知道做project間間學校都有,唔知出面嘅兩至四個係有啲咩內容同有幾多時間去做,同埋其他功課量係點?粗略講吓我哋依家做緊嘅:從四個指定中國城市中揀一個研習,包括基本資料、最少4個名勝景點、2個現代化建設、3項地道食品,最後係設計問卷訪問最少10個親友,再將以上種種綜合起嚟設計一個4日3夜嘅行程,仲要有旅程提示,包括衣著、注意事項等等

我小朋友係讀活動教學的小學, 如果就咁睇呢個spec, 其實一d都唔難, 現今社會有internet, 除左要真正去一次, 同要花時間收集問卷呢兩部分之外, 其實以上所需資料, click兩click已經咩都有晒
當然, 多d時間就做得仔細d, 一晚起貨就核突d, 咁學校應該都要set返個合理要求嘅

咁講啦, 我仔學校中學部, 由於已經有好多直升生, 所以外來生想考入都有一定要求, 個個都讀得下書丫, 點解有d入到黎, 做功課攪到晚晚一二點? 點解有d跟唔上? 其實學識去搵資料, 做project, 點去消化整理summarize點樣快靚正, 真係日子有功的, 如果家長覺得跟得辛苦, 用另一角度想, 其實就係需要加強訓練的訊號, 辛苦小小, 日後有得著呢

回覆 klm402 的帖子

你囡囡抽到KT聖家嗎?

Charlotte_mom 發表於 14-12-15 11:32
知道做project間間學校都有,唔知出面嘅兩至四個係有啲咩內容同有幾多時間去做,同埋其他功課量係點?粗略 ...
好明白你所說,但功課怎樣才是適量呢?學校如果將個bar set 到大部份學生都要花大量時間去應付,覺得吃力不討好, 可能就要檢討下。

sugarbun 發表於 14-12-15 11:35

你囡囡抽到KT聖家嗎?
我地抽到KC HF呀.

manman008 發表於 14-12-15 11:06
回覆 johnwooo 的帖子

Agreed. 視藝日記其實無咩特別規定,所以她們可以自由發揮,只要無遲交,都唔會肥佬 ...

補充一下,視藝日記,初小可以話係自由發揮,但如果無記錯,高小係要全本圍繞住一個主題去畫嘅

功課嚟講,數量係一個因素,而的確官/津校應該都唔會輕鬆,但亦都要睇埋做啲咩,即係個context,究竟係抄寫多,定係鍛鍊思考多

恭喜

讀嗎?

引用:+本帖最後由+cat2010+於+14-12-15+12:28+編

sugarbun 發表於 14-12-15 12:28

恭喜
讀呀. ^^

sugarbun    發表於 14-12-15 15:19

Charlotte_mom 發表於 14-12-15 11:32
知道做project間間學校都有,唔知出面嘅兩至四個係有啲咩內容同有幾多時間去做,同埋其他功課量係點?粗略 ...

世上無難事,科技進步,資料的確係一search就有,而且係好多,多到唔知點樣教一個第一次面對呢種類型功課、8歲零嘅細路喺3個星期內去處理。疑問係學校有無教過?無嘅話,係咪家長嘅責任去教?面對住海量嘅功課同測默,家長又可以喺咩時候去教?

活動教學底下嘅學生有幾多時間同空間去鍛鍊呢一門技能?為咗小朋友着想,係咪活動教學先係正道?做家長嘅,係咪應該去搶活動教學嘅學位?

囝囡去學校讀書為咩?定係怨自己唔識遊戲規則?

無意冒犯,只係心中有好多疑問

belle2009 發表於 14-12-15 12:38
Cat2010:如果同學係無足夠subject knowledge i.e.input的話,又怎麼樣有output去做思考性問題如problem sol ...
同意嘅,只係我哋好似睇唔到學校點樣將個input同output涵接起來

醒目開學勳章 王國長老

cat2010 發表於 14-12-15 13:56
世上無難事,科技進步,資料的確係一search就有,而且係好多,多到唔知點樣教一個第一次面對呢種類型功課 ...
無冒犯, 放心, 理性討論而已

世上無難事,科技進步,資料的確係一search就有,而且係好多 <--岩呀, 好岩tim呀, 呢個正正就係活動教學/主動求知識嘅中心思想, 就係教曉學生點去自己搵知識, 譬如講中國城市, 以往常識書講幾多就係幾多, 其實而家科技先進, 打兩粒字幾十萬個結果, 睇到眼花, 邊有可能一課書/幾張worksheet包得晒? 點將呢d海量知識變成自己知識, 就係學習

小小分享: 點去快靚正咁做, 就係學習+經驗嘛, 在我地學校, 學生由低年班開始"填窿窿"工作紙開始, 慢慢學寫一段段, 再慢慢學由100% raw data組織, 途中的確係需要老師/家長指導的, 因為網上搵返黎的資料好多時唔係for小學生睇, 太深, 隨著學生年紀越黎越大, 呢種知識運用就越黎越重要, 亦應該越黎越成熟

如果一開始就無邊際地要小朋友自己攪掂, 係的確幾吃力的, 也難怪家長覺得難以掌握

技巧學係要學, 問題係點同學校溝通好d, 令家長明白學校要求, 學校又俾到指引小朋友去做, 既然學你話齋"洗濕左個頭", 唸唸點去正面反映都好

至於活動教學vs傳統教學, 兩者我相信各有各好, 不過呢度唔討論了

Charlotte_mom 發表於 14-12-15 14:45
無冒犯, 放心, 理性討論而已

世上無難事,科技進步,資料的確係一search就有,而且係好多  ...
我覺得"資料的確係一search就有"咁去做功課其實好有問題
網上資料, 真假難分. 即使係真既, 最怕係令小朋友習慣咗, 以為所有網上既野都係真, 以為真係上網就能知天下事, 咁就大件事啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:belle2009 的帖子

多謝你的主觀教導,belle 2009 !
這個post 樓主為的是分享,每人有吾同睇法同感覺,辯論都有正反方!不喜勿插

回覆:maylam2022 的帖子

另外,每個家庭情況不大相同;有些人為入傳統學校學好discipline ,到某年歲跳船或外流。但對一d一條心只為為女兒找尋prefect match 的家長,多一層考慮亦不太過!在此祝你能找到你的「魚」跟「熊掌」

引用:多謝你的主觀教導,belle+2009+! 這個post+

‹ 上一主題|下一主題