用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考! ...
go

作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!   [複製鏈接]

小女現就讀聖家小學,當初選此校原因是因為它有聯繫中學。
開始讀一二年級時,功課量還可以,我七點回到家中,她已完成所有功課及洗澡。但沒想到踏入四年級開始,每晚差不多十點才完成功課,每天十樣功課是最基本的,就讓我說說各科功課的特色吧!
-數學功課量最多(萬一寫漏了單位,全條重改一次)
-中文功課的質量也很「金」,例如:預作(即學校給學生題目,然後回家預備作文內容待回校作文)、預習課文(學生備課並要完成課文練習)、詞語成語小測改正(如不合格者,全篇抄三次)
-視藝功課:(一年兩本約60張的視藝日記、每星期的圖工)
此外,學校代學生訂購的成語書,學生要在家中自學,學校會定期測驗。詞語小測是突擊測驗的,有些課文是從未教過的。
以上只是部分體會,不能盡錄,只想跟家長們分享

ghosta618  謝謝分享!  發表於 14-12-10 07:49
   41    0    2    0

回覆:作為聖家(KT)家長之分享,想選此校可作參考!

請問聖家有無操TSA?

一次過睇哂!為了自己條命可以長D同個人情绪好D。在外國讀中學和大學的我決心自行唔揀聖家了。

希望港同和黃錦輝有好消息。現後悔有VSA 唔讀!

mingfai822 發表於 15-6-24 12:34
回覆 lobbytsui 的帖子

睇到e度, 真的好感謝你們用家的分享,等我可以諗清楚阿女同我是否可以應付到,謝謝 ...
我去左了
e +  waiting

醒目開學勳章

wanttoknowmama 發表於 14-12-17 13:10
我只以用家經驗來說,我兩女已畢業,雖然功課量真的好多,但當你上到中學就發現,小學所教其實對上中學是很 ...

非常讚同,我小朋友都係聖家(KT)出品,中學轉左出去讀一間band 1b既學校,發覺原來之前係小學既辛苦就係換來中學起步既輕鬆,我女兒眼見好多同班同學都很辛苦地學習,但自己很多基本知識已經係聖家小學時已經學會,功課量都因為小學時已經操到好fit,上到中學勁多功課量都好容易handle 到,先苦後甜定先甜後苦大家可以諗諗.....

回覆 lobbytsui 的帖子

睇到e度, 真的好感謝你們用家的分享,等我可以諗清楚阿女同我是否可以應付到,謝謝你們的分享!! 我決定27/6 唔去 考啦(叩門)。

謝謝分享....入左就繼續衝....衝...衝...

謝謝分享

睇完大家的經歷, 我都想分享一下:

每個小朋友都是獨特的, 所以家長要幫忙找出他們的需要, 能力而去選學校.

我有2個女係到讀書,成績不是理想的, 但最少他們讀得真的好開心, 從不會哭著回家或上學.

功課:  有些同學回家前做好晒功課, 我個囡就一時一樣, 最遲都係9:00, 原因, 他們玩住做.  唔係唔識做.

Project :1-2年級, 真的填表一樣, 完全沒有難道,亦沒有要求去實地考察。
3-5年級:經歷了幾年的訓練,大囡已經懂得自己網上搵資料,再重申表達出來。當中,相信係學校老師根本沒有可能好詳細去教的,因為每人的能力不同,而吸引表達能力亦不同,所以個Project都係親子一齊做的。亦見到有個同學最得A級,他都只係剪剪貼貼,用手寫下,畫下公仔,每張紙都不同顏色,因為根據內容需要。而內容係實在見到係有心機做的。

30幅視藝:對我們來說不是難道,因為本畫本只係<<手一樣大的呎寸>>。因為就係方便大定出外時帶出街畫下,而學校不是要求好完美的畫畫。因為係叫做<<視藝日記>>,小孩見到什麼就畫下來記錄住。同時,大多放假後才交的。基本上,大家係聖誕節,新年,復活節等做好。而且,老師對低年級的同學會提他們每星期完成6頁左右。所以只要分配好時間,就一定可以完成的。而視藝亦可啟發小朋友嘅思維,發揮創意,不是死背誦。

學校有咁多人都要想讀,真的有它的長處。如果發現學校不是你們心中所想的,最好的方法便是出外找一間更適合你的小朋友,相信這個方案才是最理想哦!

自問自己不是老師,亦沒有教學經驗,好難叫學校為了自己的女兒而叫學校改變教育模式。我們只係幾個小孩的家長,而學校老師校長每年對幾百個學生,他們不是才是最有經驗嗎?如果不是,相信只有自已係屋企教才可以滿足自己嘅需要了。

我會帶囡囡去參觀九龍塘聖家

回覆:rainrain613 的帖子

請問是在喺邊度可以睇多d開放日的info?去學校website唔多覺,另外九龍城聖家有無開放日?

謝謝分享

引用:Quote:rainrain613+發表於+15-1-9+15:27+想

原帖由 johnwooo 於 15-01-12 發表
31/1: 2-6 pm

1/2: 9:30 - 4:30
原來是2天都可公眾人士參觀,謝謝。

九龍塘聖家

請問是九龍塘定九龍城聖家開放?

rainrain613 發表於 15-1-9 15:27
想問聖家銀禧鑽是哪一天給公眾人士參觀?

31/1: 2-6 pm

1/2: 9:30 - 4:30

回覆:do-re-me 的帖子

想問聖家銀禧鑽是哪一天給公眾人士參觀?

預習吾識做都要罰,吾合理喎!是否只是個別老師?

回覆:do-re-me 的帖子

咁真係不能接受!為着不握殺我孩子的學習興趣,我絕對不會選 用這種教學法 的學校!

‹ 上一主題|下一主題