用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

大名鼎鼎 發表於 14-12-25 18:19
謝謝你。
你說笑了,只是用良心說實話已而。
要說大好人 論不到我,Khmama多年來用心解答家長的問題,他播下的善果,我望塵莫及呢。

引用:Quote:kin818kin+發表於+14-12-19+17:15+在

原帖由 bb_2001 於 14-12-20 發表
大仔只看過數學,science, history, 這些科,比起柏雨中二時的課程,相對較深和history cover 多areas。但 ...
請問大圍沙崇可以嗎?要咩成績先可以誇區報沙田中學呢?如果自行報2間都係誇區沙崇及沙呂是否太冒險呢?謝謝!!!

elbar  會否考慮迦密柏雨   發表於 14-12-29 11:33

zngo 發表於 14-12-26 12:06
請問大圍沙崇可以嗎?要咩成績先可以誇區報沙田中學呢?如果自行報2間都係誇區沙崇及沙呂是否太冒險呢?謝 ...

其實我也不知道太多,只跟個人經驗,希望給點資料:

1) 一樣要合banding, 或者高於Banding, 沙崇我不肯定Banding, 沙呂是B1a中學(有2間呂小,每年有8x人 直升),所以小朋友若是B1a, 加操行,加獎狀,機會應該大些。例子: 我細仔跨區報時,相信是以成績及操行(A-)入,獎狀有幫助,但應該不是主因。

2) 我認識的亦有運動入咗呂中,但當然也不可能以是B1c成績入,入咗都讀得辛苦。

3) 我覺得就讀小學有舊生入咗的話,中學會知那間小學來的學生能力,所以機會相對亦會大些。

還是那句,始終是跨區,機會相對比沙田區學生低,但若果小朋友有能力,而覺得跨區的學校值得一試,便在自行時第一志願跨區,第二志願留番大埔,進可攻,退可守,只要留大埔的那間合自己banding, 入那間亦開心,這安排是最好的。

我細仔也有同學仔選1. 呂中, 2. 莫壽增,結果是入咗莫記。

若果兩間都選跨區,是有些冒險,因為自行兩間都入不到時,返沙田讀的機會是零,因為照我所知,沙田區中學已相互協議不收扣門生。亦即是說你已沒有了扣門機會。

若果你統一派位甲部全寫沙田區中學? 但每間學校在甲部收生人數只有6-9人,機會相對很細。

到最後你的注碼放在統一乙部,若選得合Banding 的,機會仍大,但始終是隨機号碼抽獎入,仍有危險。。若入不到喜歡的大埔中學,那時你想扣門,大埔中學會說你自行和甲部都冇選我,你的誠意何在?

分析出來,你要好好考慮。。

zngo  thanks!!!  發表於 14-12-26 14:52

從這三年dse的結果,就算係band a 學生取得一科5**的學生亦小於10個人之內,
5*亦不多,大部份取得5,已係正常結果,除非神級名校.恩主教今年成績不太理想,
仔仔從補習社得知,分別在band1 a學校己考完mok,而且操dse卷,但佢學校重末教完書,所以如你選擇唔谷的學校就一定要出去補習加自己操卷,才有相同結果.

回覆:cckalex 的帖子

即是谷既中學也未必有這5**

恩主教這兩年DSE放榜在網上公佈成績,成績是令全校師生鼓舞,雖然未必有跨區神校既成績,但在大埔區內也算不差,請問恩主教不太理想定義是?

我覺得一間願意公佈文憑試成績既中學,好比一區地區龍頭不公佈甚至數字遊戲令家長摸不清來得好。

vincher    發表於 14-12-28 21:07
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我大仔話:
1)  柏雨是中五升中六的暑假考mok exam
2)  除了中,英文,在中五已開始做DSE pass paper外,其他科目到中六時仍教緊書,但當教到某一個topic時,會做1,2題DSE試題,成分卷做的,只有中和英文。

至於人均優良成績,我路經書局見過明報升中那本書寫柏雨是1.86 ,北區鄧顯是3.x。沙田呂明才是2.x。至於甚麼是人均優良成績,和有否指示作用,我不太肯定,要有高人指點。好像是平均每名考生獲5級以上的成績的比率,亦即是柏雨平均每個考生取1.86個5級,如果有錯,請指教。

升大學是目標。神級學校,神級成績,追逐無止境。回想我們青少年時期的中學生活,甚麼是最想要?

就算鄧顕公布有1科以上取5**亦5人,從同事和其它家長得知今dse,成绩確是一般,可能上兩介學生比較緊張成績所以好多有補習但今介從同事仔仔得知很少同壆自己操同補,考试重打機,所以只15分但同班有人25分但佢话佢最後半年不停補,而且校内成绩比佢差,另方面雖然有壆生取得25分或有5**但又因中文科得2所以未能取得大學學位,

中文科是死亡科目,我大囝私補中小五補到中五,中三時加埋遵理,校內中文成績都係死吓死吓咁。現在的英中,全注重英文,中文科目少。小了時間看中文書,想好都難。所以奉勸家長,早為中文科打算,小朋友多看中文書,儲字庫,找個好的中文私補老師。

回覆 bb_2001 的帖子

是呀!

中文科成績是死亡要素, 據王肇枝開放日老師所講王肇枝好重視中文科, 所以王記既文憑試成績中文科係好理想, 其他科唔記得, 反而我去聽柏雨/莫記只係講人均率, 令人摸不清.

唉。。。非常無奈!

bb_2001 發表於 14-12-29 09:19
唉。。。非常無奈!
早晨呀﹗

睇到你地的分析及資料我真係獲益良多

其實邊有一間學校真係可以十全十美呀﹗我覺得只要學校內有良好的學習氣氛,校風正面,師生關係良好,就可以帶比小朋友美好的中學生活。

回覆:kin818kin 的帖子

如果講老師質素,真係好極端,四年前不停到各區中學參觀,觀察到傳聞既神級及地區名校根本唔憂收生及學生質素,教職員唔需要有熱誠,反而上年開始睇中中感覺到部份教職員對於band two學生有教無類精神好積極。

mrs.so 發表於 14-12-29 10:50
如果講老師質素,真係好極端,四年前不停到各區中學參觀,觀察到傳聞既神級及地區名校根本唔憂收生及學生質 ...
所以人的質素先係一間學校的靈魂。而佢地仍然 KEEP 到現在的位置,唔多唔少都係因為家長係子女身上投放很多資源去補習班先維持到。

話雖如此,但神級學校的而且確可以得到好學歷老師任教,學校資源亦比一般學校充足,所以就讀學生亦可以同時取得更有用的資料,因此佢地可以年年都有咁多人排隊投考,都有佢地的道理。

bb_2001 發表於 14-12-28 22:00
我大仔話:
1)  柏雨是中五升中六的暑假考mok exam
2)  除了中,英文,在中五已開始做DSE pass paper外,其 ...
bb-2001

我係另外一個topic 問人均優良成績,那邊的高人話我知分數越高越好。所以,如果佢正確的話,1) 3.x 鄧顯 2) 2.x呂中 3) 1.86 柏雨

有時間真係要去搵下究竟高好定低好﹗

但人均優良率,又不可以說是愈高愈好,若果學校主科(中,英,數,通識)未達大學要求,5級成績只集中在選修科,升大學率亦唔會高。說到底,中文科必須有4級,英文5級,如果想入理科系,數學更要5級,才較穩陣。若果中文只有2或3級成績,那其他科成績有幾多科5級都冇用。

kin818kin 發表於 14-12-29 11:24
所以人的質素先係一間學校的靈魂。而佢地仍然 KEEP 到現在的位置,唔多唔少都係因為家長係子女身上投放很多 ...

partly agree.
重點放在成績好是否代表全部分。每年去協恩交表的,Benz車填滿了整條街,入讀聖保羅男女校的非富則貴,我們不是來自有錢家庭,那甚麼樣的價值觀可以教給小朋友?

有親戚的囝囝今年升中一,媽媽在港島區神級中學教書,最後囝囝寧願直資入英華。她看得多是家長的無理要求,為了面子,小朋友讀不上亦寧願不停重讀,亦有家長要求老師加分到合格等等。。

我想,在學業以外,德育教育更是重要。當家長只看重成績,當小朋友的價值,只用分數去行量時,學校就有責任去取得平衡。讀任何中學都有機會上大學,但待人處事,懂得與人溝通和分享,就連大學生也未必學懂。

讀到大學只不過是贏了起跑線,出來工作以後的發展,還是要看個人性格的建立。

vincher  完全認同最後果句!gd  發表於 15-1-10 17:14

bb_2001 發表於 14-12-29 14:57
partly agree.
重點放在成績好是否代表全部分。每年去協恩交表的,Benz車填滿了整條街,入讀聖保羅男女校的 ...
係呀﹗人格比學歷天重要。人只要想歪左行錯路,幾聰明都係假。

回覆 Fanny_ma 的帖子

我女P6,都已報了羅定邦,因為本身不是住大埔,請問羅OK嗎?

audrey_mami 發表於 15-1-6 10:36
回覆 Fanny_ma 的帖子

我女P6,都已報了羅定邦,因為本身不是住大埔,請問羅OK嗎? ...

校風不錯
在大埔是不錯的選擇

Fanny_ma 發表於 15-1-6 11:07
校風不錯
在大埔是不錯的選擇
你地是否都係等埋大抽獎的結果先去直資interview 呢?到左7月先去搵直資會唔會太遲?
‹ 上一主題|下一主題