用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

迦密柏雨

kin818kin 發表於 14-12-19 17:15
在你觀察,柏雨同呂中邊間深d?
邊間幫成績欠佳的同學提升學業更好?
大仔只看過數學,science, history, 這些科,比起柏雨中二時的課程,相對較深和history cover 多areas。但私補中文科老師就覺柏雨用的中文書較呂中的好。
我就覺呂中課程較有系統,另學生有信心和把握。

subb 發表於 14-12-19 17:51
IC, 我識/見的恩學生, 品德修養都好好呢 ! 
其實迦密一向的作風"谷", 罷明"求學只是求分數" 多年來都是 ...
但我真係唔覺得佢升大學成績有多特出,能賠上全人教育的重要。

回覆:bb_2001 的帖子

恩主教近年成績開始上揚,公佈既DSE成績為恩主教帶來鼓舞,反而我對柏雨有點失望。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

bb_2001 發表於 14-12-20 12:46
但我真係唔覺得佢升大學成績有多特出,能賠上全人教育的重要。
我都覺得係, 不過就是那麼多人選..... ?????!!!!
我自己覺得書要讀書什麼時間都可以, 但品德教育就....., 所以尢其重要 !

subb 發表於 14-12-22 10:54
我都覺得係, 不過就是那麼多人選..... ?????!!!!
我自己覺得書要讀書什麼時間都可以, 但品德教育就.....,  ...
所以做父母的真係好大責任。成日怕選錯校害左佢。

剛剛check到, 柏雨今年升大學率成績唔差喎..

http://www.cpu.edu.hk/?wpfb_dl=82 (Page 8)

如果我沒看錯.. 入讀本地大學率是66.8%..

但還是那句, 預咗入的, 不要太認真那扣分制度, 另親子關係變差, 亦不要以為學校會提供的支援.  要保持與小朋友良好的關係.  

中一到中三的成績其實不太重要, 真正發力的是中四開始, 只要在中二那年開始找到自己的興趣, 中三專注於自己興趣的科目, 升中四時成功選到自己的科目便可, 往後便不會讀得辛苦.

BAND 1中六生大概有180幾人至190人,如果有六成學生確實取得本地大學學位課程,其實巳算十分好,就算鄧顯都係得130人左右有,而且比起A LEVEL時期99%
但得90人左右入U,已算為家長的子女,一種保障,

引用:剛剛check到,+柏雨今年升大學率成績唔差喎.

原帖由 bb_2001 於 14-12-22 發表
66.8%包括本地及非本地學位課程,即包括八大資助學位,其他本地自資學位及海外學位。

vincher  agree  發表於 14-12-23 10:25

khmama 發表於 14-12-23 00:23
66.8%包括本地及非本地學位課程,即包括八大資助學位,其他本地自資學位及海外學位。

...

謝謝Khmama高人指點..

請問"其他本地自資學位及海外學位" 是指那些?

引用:Quote:khmama+發表於+14-12-23+00:23+66.8%

原帖由 bb_2001 於 14-12-23 發表
謝謝Khmama高人指點..

請問"其他本地自資學位及海外學位" 是指那些?

本地自資學位包括演藝(資助)、明愛、明德、珠海、恒管、港專、浸大、能仁、樹仁、教院、科大、公大、東華及VTC.

http://www.ipass.gov.hk/edb/index.php/ch/home?option=com_courses&task=institutions&progType=3&AwardByNonLocalInsti=0&publicity=0&acadYear=2014/15

海外學位包括英、美、澳、加、台灣、大陸等等的大學學位。

bb_2001 發表於 14-12-22 15:37
多謝你的提點﹗

khmama 發表於 14-12-23 08:50
本地自資學位包括演藝(資助)、明愛、明德、珠海、恒管、港專、浸大、能仁、樹仁、教院、科大、公大、東 ...
嘩﹗咁都好闊﹗

回覆 bb_2001 的帖子

咁66.8%算多定少?唔識睇,就咁睇個百分比又唔係好多呢

tht125 發表於 14-12-23 17:41
回覆 bb_2001 的帖子

咁66.8%算多定少?唔識睇,就咁睇個百分比又唔係好多呢
這個很難說清楚,正如Kahama 所說,柏雨今年的66.8%是包括所有,有學位課程的大學或學院,亦包括海外大學,而2012年度的58%則只說本地及海外大學,沒提有否包括自費的學位課程,例如演藝學院等。所以要知當中入3大(港大,中大和科大)人數有多少,才能知有否比上年進步,其中水分又是多少。
莫壽增2012年的school report, 就清楚說明學生入那間大學的人數。但2013年的未出。

大名鼎鼎  我支持  發表於 14-12-24 15:03

我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀林護。二哥話佢讀得好唔開心,小學操行年年A+,上到中學因為成日知情不報,比人扣到差D要留班。D老師無愛心,要學生去補習,家庭窮D都唔得。我就話迦密嘅教育方法太死板,仲有,迦密搞到成間學校好辦公室政治,令學生成日打小報告。

引用:我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀

原帖由 大名鼎鼎 於 14-12-24 發表
我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀林護。二哥話佢讀得好唔開心,小學操行年年A+,上到中學因為成日 ...
你好,

想了解多d柏雨,你話知情不報都扣分,咁請問學校又點解會知道你個仔知情一報呢?是否一有人舉報就馬上扣?定會查問清楚先呢?

大名鼎鼎 發表於 14-12-24 14:59
我有三個仔,大仔讀英皇,二哥讀迦密,細仔讀林護。二哥話佢讀得好唔開心,小學操行年年A+,上到中學因為成日 ...

嘩你都好勁,三個仔全讀名校,高小操行年年A+,超難得,恕我小見多怪,真的未見過。不過既然讀得唔開心,留在柏雨可能有極大錯敗感,會否考慮轉去大哥或細佬的學校,每年亦有學生提早離校到外國升學,插班應該有機。

我大仔話中三時有個老師確實較差,但他說大部份老師都頗佳,我大仔現在的班主任甚至鼓勵他專攻數學,說他有天份。至於辦公室政治,其實間間老牌大公司都有,學校又怎能例外?間間學校也有好的老師和欠愛心的,我大仔五年的中學生活,結論是好的一定比差的多。至於補習,老師提議與否,與學生窮與否,我覺得沒直接關係,有需要補也沒辦法。

扣分制是扣過35分才不能升班,若果知情不報可以扣到升唔到班,那班真的很利害,或者發生了超大件事,才會扣到超過35分。大仔就話照他所知,要視乎件事嚴重性,扣分是累積的,不可能是知情不報的唯一結果。況且,扣分慣了,到了高中亦覺沒甚麼大不了,反而因習慣了嚴緊,他亦相對會比較守法。

我不否認扣分制在某程度帶來某些負面影響,例如易講大話去逃避責任等,大仔到現在亦勁不喜歡扣分制。但我還是那句,預咗入的,別像我中一時對大仔的失敗方法,為扣分扣多了而動怒打罵。要多溝通,放眼六年,主要幫小朋友企穩初中生活才是重點。

大名鼎鼎  你係個網絡大好人  發表於 14-12-25 18:29

謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題