用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔友一齊入來交流下升中選校心聲
樓主: kin818kin
go

大埔友一齊入來交流下升中選校心聲 [複製鏈接]

回覆:大埔友一齊入來交流下升中選校心聲

如何衡量一間學校是好定差呢?似乎很多人只看重升大率。如果一間學校有很高的升大率,家長是否就可以對學校的教學和管理方式不予理會呢?反過來,如果家長對學校的教學和管理方式很滿意,又是否可以不關心其升大率呢?

結結巴巴 發表於 14-12-17 15:48
如何衡量一間學校是好定差呢?似乎很多人只看重升大率。如果一間學校有很高的升大率,家長是否就可以對學校 ...
我們要知道讀中學的目的係為乜, 人人唔一樣, 如果係想小朋友將來升大學, 咁升大學率當然重要了。學校既管理同教學方式, 那裡能打聽得仔細呢。對於band 3既小朋友, 當然係以校風為主了。

呢個帖既家長小孩暫時係band 1, 當然就係以成績為首要。但如同其他JM所講, 大埔柏雨同莫記兩校形象咁唔一樣, 各有粉絲, 其實選擇相對容易。

kin818kin 發表於 14-12-17 15:13
咁你地又知唔知王肇枝入大學的%?這間學校是否真的如傳聞般嚴及校風好?

...

其實在學校的網頁內找Annual Report, 可以知道入大學率, 但有些中學寫得好tricky. 令睇的人唔明, 有些不會直接話你知入大學率, 仁例如王肇枝, 他們會說 78個入Degree Courses, 畢業人數是171人, 比率自己計, 便是45.6%.

http://www.wscss.edu.hk/96docs/plans-n-reports/AnnualReport1314en.pdf (Page 17)

但degree course是否等於入到大學, 就唔知了.

至於校風, 就不太清楚, 只知中文私補老師說過他們的中文科老師很有心, 教材自定, 比柏雨的好.

回覆:bb_2001 的帖子

剛一年王肇枝公佈中六總人數既一半入大學

王肇枝的確好有要求,開放日講明揀申請者面試,入得王肇枝除學業成績考慮因素外,其他課外也作考慮,王肇枝既中文科中一係校本課程好深,全級考第一既中文科平均分只有約六十分,令好多家長驚嚇,孩子好有挫敗。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

kin818kin 發表於 14-12-17 15:07
Leung2010

可否分享下呂中的好?因為有你親身接觸兩間學校才可以深明當中的體會。

呂中的經驗:

中一初入去時的家長會, 老師已說明是入得精英班的都是來自各方的好學生, 大家都是魚仔, 所以不用比較和競爭.

我細仔很細粒, 我亦因此担心他會比同學仔笑, 但有一日細仔回來說, 同學同佢講, 我地都冇睇少你, 你唔可以睇少自己, 他們同學間感情幾好, 這亦是老師多番強調的結果.

中一時第一次考試, 第一日就考中史, 我細仔因緊張, 從那日開始便日日考試前都去洗手間嘔哂啲早餐出來, 今年中二考試, 學校將閒科(音樂)先考, 等小朋友適應了考試生活才考主科.

柏雨的經驗:

每扣到10分要罰企操場, Dry 企冇野做1小時. 唔準做功課. 企完返家.

同學間請教功課, 老師會話你借功課給同學仔抄, 然後扣3分操行分, 因你要話比同學仔知, "我的答案唔一定對, 叫同學自己揾書".

還有些不方便公開...

好奇一問...點解無人選恩主教???? 近年dse考得不差架 ????

回覆:subb 的帖子

因為早幾年恩主教前校長作風令毘主教沉寂,尤其反對驗毒計劃令人側目,後來現任葉校長由高主教升調入主後,恩主教這兩年好積極成績上揚。

引用:Quote:kin818kin+發表於+14-12-17+15:07+Le

原帖由 bb_2001 於 14-12-17 發表
呂中的經驗:

中一初入去時的家長會, 老師已說明是入得精英班的都是來自各方的好學生, 大家都是魚仔, 所以 ...
請問你咁你細仔初入去呂中時會不會好難跟上去?始終沙田區一般的課程程度都偏深,適應會不會辛苦d?

呂中的精英班有幾班?是否年年會有調整?

little_yolky 發表於 14-12-17 15:56
我們要知道讀中學的目的係為乜, 人人唔一樣, 如果係想小朋友將來升大學, 咁升大學率當然重要了。學校既管理 ...
我覺得只看重成績,忽略全人教育,便不是一間好學校。我以前會以為成績很重要,升大學便是一切,但慢慢發覺,有好的性格和正確價值觀,是一生受用,就算升不到大學,只要不放棄,將來仍有希望,因為性格決定命運。
管理得好的學校,亦可以是B3學校,兩者沒有直接關係,分別在於學校有沒有真心關心學生的需要,以學生為本,不斷改善。

kin818kin 發表於 14-12-17 18:17
請問你咁你細仔初入去呂中時會不會好難跟上去?始終沙田區一般的課程程度都偏深,適應會不會辛苦d?

呂中的 ...
呂中只有一班精英班1D, 是以英文和數學能力介定,現在中二也留在精英班2A,舊年約一半人西走。
其實上中學我已冇跟功課,佢自己攪掂,但直覺覺得他好忙,亦可能因佢手腳慢。中一時呀哥有出卷幫佢溫maths, history and science. 今次考試呀哥冇幫手,未知結果。

其實,我兩個仔在大埔只煲讀二線小學升上。

jennyjenny  精英班唔係1E?我聽講年年1E2A3C   發表於 14-12-29 11:34

回覆:bb_2001 的帖子

我兩個仔也不是大熱小學,但我大仔當年亦有神級直資取錄,係好意外好開心

mrs.so 發表於 14-12-17 20:13
我兩個仔也不是大熱小學,但我大仔當年亦有神級直資取錄,係好意外好開心

...
利害! 利害! 所以這證明並非一定要留在大埔升中,我們大埔的小學,絕對有能力跨區升更理想中學。

引用:Quote:kin818kin+發表於+14-12-17+18:17+請

呂中只有一班精英班1D, 是以英文和數學能力介定,現在中二也留在精英班2A,舊年約一半人西走。
其實上中學 ...
請問邊間小學?

當年考全級第幾?

請問你當年填表點填?第一輪第一就填呂中/第二填莫?第二輪及大抽獎又點填?

回覆:kin818kin 的帖子

第二輪明年四月下旬填表,有分甲部跨區+原區可三間,乙部只能填原區,如果肯定係BAND ONE學生乙部可以唔填大光,馮記,X慈,鄉中,其餘填哂,第三志願只可填恩記,第四救恩,何中等填哂

mrs.so 發表於 14-12-18 07:27
第二輪明年四月下旬填表,有分甲部跨區+原區可三間,乙部只能填原區,如果肯定係BAND ONE學生乙部可以唔填 ...

救恩是B2a 中中? 何中全名是? Banding ?

bb_2001 發表於 14-12-18 08:55
救恩是B2a 中中? 何中全名是? Banding ?

救恩 2A 成績一般 校風不錯
何郭佩珍 2A-2B 校風同成績都好麻麻

vincher  agree w you,m尤其是後句  發表於 14-12-19 22:03

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-17+15:56

我覺得只看重成績,忽略全人教育,便不是一間好學校。我以前會以為成績很重要,升大學便是一切,但慢慢發覺 ...
講得好!多謝bb_2001,作為過來人,相信你的說話更有說服力,讓其他家長可以重新思考再作出合適的選擇。

其實講緊是未來六年的學校生活, 不是只放眼中一, 而且小朋友又經歷青少年的成長期, 父母子女溝通不好, 可以好大煲, 你亦冇可能日日問, 佢亦可以唔睬你, 或者全部大話.

若果教養兒女最終是希望他們展翼高飛, 便要學會慢慢放手, 嚴的學校可能對在初中生有效, 但去到高中, 就一定冇效, 但那時性格已定, 想改變亦好費力, 若加上子女與父母關係唔好, 佢地甚麼也唔話你知, 到有事時老師找上門, 或警察找上門才知, 就後悔莫及了.

家永遠是孩子的避難所, 別因現在的教育制度, 把家變成了戰場.

引用:其實講緊是未來六年的學校生活,+不是只放眼

原帖由 bb_2001 於 14-12-19 發表
其實講緊是未來六年的學校生活, 不是只放眼中一, 而且小朋友又經歷青少年的成長期, 父母子女溝通不好, 可以 ...
在你觀察,柏雨同呂中邊間深d?
邊間幫成績欠佳的同學提升學業更好?

mrs.so 發表於 14-12-17 17:43
因為早幾年恩主教前校長作風令毘主教沉寂,尤其反對驗毒計劃令人側目,後來現任葉校長由高主教升調入主後, ...

IC, 我識/見的恩學生, 品德修養都好好呢 ! 
其實迦密一向的作風"谷", 罷明"求學只是求分數" 多年來都是這樣!
選得這校都知道....

‹ 上一主題|下一主題