用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 攰爆!今日跑左4間中學
樓主: eeyore_fy
go

攰爆!今日跑左4間中學 [複製鏈接]

回覆:攰爆!今日跑左4間中學

純粹個人觀感咋 。
英:  名官校。收的小朋友都是成績較好。 presentation 較樸實,不花巧。可從老師衣着 (相比高主教。)資源靠政府。小朋友要有機會,要自己努力爭取。
高:  陣容強大。從迎賓的人数,老師,童軍.....校盡量顯示最好的,例如管樂團表演,presentation 技巧。資源較多,小班,双班主任,多興趣班和校隊,好像較多元化發展。連插花班都有。

回覆 fatman69 的帖子

唔好意思!我個仔就係有過渡活躍,專注力不足,同學障;其實前前後後睇左6-8間學校,問親d學校都會有呢類學生,避唔到囉!明愛小班教學,學長同老師都親切,中一兩班,2個老師,一個老師睇8-10個學生,中一老師提議申請寄宿,因為可以令佢地自律;同老師傾過,佢地最注重學生禮貌同專重為重,學生感覺都唔差;我個仔睇左一半就話要係度讀,呢樣野係我估唔到,因為當初佢好抗拒寄宿,但依加佢好想係呢度讀。
五育,第一個印象校長好後生,40幾歲,好有熱情同 heart;呢間學校提倡一人一體藝,你可以揀運動或樂器,有別於好多中學都只可以揀樂器,佢地同會得豐推動學校計劃,會得豐每年比200萬,所以佢地都幾多獎學金或遊學團(只要你成續好或有進步都有機會,免費去遊學團)我聽落會覺得呢種會形成推動力比小朋友去勤力d!去爭取獎學金。會得豐都比幾多支持,暑期會攪比佢地高班既學生去實習,亦都有會得豐既職員作為同學既人生導師,呢樣都幾特別!可以比學生早d認識社會同學校既分別。
陳階,因為趕到去遲左,我只係有參觀學校,同堆有同校長同社工傾計,學校推動自主學習,老師既角色係旁邊幫學生,而唔係迫。社工話佢地學校都有好多同阿仔類型既學生,假如讀書唔太好,學校會鼓勵佢地去做鐘意既運動同埋會比多d野佢地做,提升責任感!學生唔會覺得自己同其他人唔同。學生感覺唔算太壞。同埋佢地對於處理阿仔呢類型既學生係抱開放,唔會收收埋埋唔講。
楊葛小琳 - 校長都ok,整體學生感覺都唔錯,open day 既支持係F.1既學生,表演唔錯,通常去其他學校好多都係老師同高班同學做,所以我個人覺得,學校比呢個機會F.1同學都幾好。
第一次去 open day 係梁文燕,整個 round down 都係同學自己攪,我覺得學校放手比同學做而老師係旁邊睇住同指導唔錯,帶我參觀 F.2 既同學好熱情咁講佢地既學校,感覺佢地好鐘意呢間學校,學校有live band 初時以為同學仔可能會比較頑皮,但係d樣都係乖;不過呢間學校都係一人一樂器。佢地都投放好多資源係英文方便,可能係中中感覺佢地想做返英中。暫時睇咁多學校,呢間operation 係最好!
今日去左赤航,環境唔錯,位置比較遠,但學校下面係沙灘;整體上學校因為只收男生,行為同講野會比較粗魯,但佢地一早6:00起身去跑步,打掃宿舍同步操,生活一定好有紀律。今日帶我參觀既學生係轉校生,佢地一個係自願,一個係唔自願,唔自願既同學話頭兩星期日日打比阿媽要轉校,好唔慣,但兩個星期後就習慣晒。同學話雖然佢地學校比其他程度低,但佢地會有其他出面無既野學,學生話個人會自律左。今日既  open day 好多述緊既學生家長都有到,見到佢地見到家人都會好開心會變得比較詩文d無咁粗,可能係入面比較辛苦,見到屋企人都會好珍惜日子。見到學生同阿sir都幾close,可能大家一齊生活。
以上係個人意見,希望幫到你。

回覆 sunshine0613 的帖子

SEN即係 Special  Education  Needs,有特殊學習需要!過度活躍症只是其中一種,還有好多其他類型,例如讀寫障礙,語障,視障,自閉症,亞氏保家症...在融合教育下,呢類學生都會在主流學校讀書!

引用:回覆+fatman69+的帖子 唔好意思!我個仔就

原帖由 eeyore_fy 於 14-12-07 發表

唔好意思!我個仔就係有過渡活躍,專注力不足,同學障;其實前前後後睇左6-8間學校 ...
五育多年來都是B3校,早幾年仲有5班中一,後來因教局迫各校5減1先要變4班,所以五育有一定市埸。後來聽教師講,五育花了很多人力物力支援SEN方面,亦有不少社工推薦,在這方面發展不錯。
明愛今年原來縮到兩班,沒有人選必有原因,選擇與否自己決定。

始終讀嗰個都係阿仔,既然佢感覺間學校唔錯,我黠都會幫佢自行!

WINGYIBB    發表於 14-12-8 16:43

引用:回覆+fatman69+的帖子 始終讀嗰個都係阿仔

始終讀嗰個都係阿仔,既然佢感覺間學校唔錯,我黠都會幫佢自行! ...
你囝囝可能好喜歡明馬,就比佢自己決定啦!
可能會對學習有很大幫助。

係呀!我諗佢真係好鐘意,日日都提我要自行!反正要讀6年,我覺得搵到佢鐘意既學校都好。始終我地要返工,佢成日都話悶,係嗰度有人陪,一齊讀書,做功課同玩都幾好呀!同埋門口又有車返屋企。都係係學校住4日,佢自己都接受到。

引用:回覆+fatman69+的帖子 唔好意思!我個仔就

唔好意思!我個仔就係有過渡活躍,專注力不足,同學障;其實前前後後睇左6-8間學校 ...
感謝你既分享

回覆 chingko 的帖子

都係個人意見,大家互相交流下情報

引用:Quote:原帖由+eeyore_fy+於+14-12-06+發表

原帖由 Cathleen 於 14-12-06 發表
我去左馬崇同陳震下
這兩間也可以分享下嗎?有冇講收生要求?thanks

aeiou_drm 發表於 14-12-7 14:05
純粹個人觀感咋 。
英:  名官校。收的小朋友都是成績較好。 presentation 較樸實,不花巧。可從老師衣着 ( ...
Hi! 你好,
英皇: 成績較好 ~ 大約要考第幾名? 算是 band 1a, b, or c?
高主教 : 中學是否要交學費? 會不會覺得有些"貴"學生的感覺?

Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+14-12-7+14:05+純

原帖由 chingbb 於 14-12-08 發表
Hi! 你好,
英皇: 成績較好 ~ 大約要考第幾名? 算是 band 1a, b, or c?
高主教 : 中學是否要交學費? 會不會 ...
高主教是津校,不用交學費。

pauline_c 發表於 14-12-8 10:24
高主教是津校,不用交學費。

哦! 甘高主教中學校風怎樣?

Don't worry!Be happy![/color purple]

aeiou_drm 發表於 14-12-6 23:16
我地中西區,去了英皇同高主教。兩間感覺大不同。
英皇DSE成績非常好。

aeiou_drm  over 80% Uni admission rate!:g   發表於 14-12-8 17:33
kellymami  Of course la!  發表於 14-12-8 14:16

chingbb 發表於 14-12-8 10:08
Hi! 你好,
高主教 : 中學是否要交學費? 會不會 ...
兩間都不用交學費。

王家爸爸 發表於 14-12-8 14:24
兩間都不用交學費。

這都是考慮的因數呀! (對我來說)

星期六到英皇,一入門口就看到公告板上面貼左十幾個DSE成績好的(3〜7個5**)同學的資料。

‹ 上一主題|下一主題