用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 何壽南搬34網
樓主: daisylhn
go

何壽南搬34網 [複製鏈接]

Bigtaoc123 發表於 14-12-8 16:45
家教會。
請問是哪間學校家教會?

回覆 Bigtaoc123 的帖子

因為你嘅數字同事實相差太遠

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 因為你嘅數字同事

原帖由 978212 於 14-12-08 發表

因為你嘅數字同事實相差太遠
三間小學係2014年升中既事實就係咁樣,唔好用forecast, 去估, 去聽聞 , 唔好睇小任何小學。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-07+發表

原帖由 Bigtaoc123 於 14-12-07 發表
唔係平均分配架! 要睇每間聯繫小學既band one 生。今年何壽南14個, 錦泰6個, 陳南昌6個。

...
冇記錯陳南昌一級好似得50人,同其他百幾人一級比,有六個入保一中個比例差唔多。

你邊度得返來嘅料?收啱料先係度講啦,呢度有今年度中一保一嘅家長架。

事實係陳南昌今年一個都冇入保一

引用:回覆+Bigtaoc123+的帖子 你邊度得返來嘅料

原帖由 978212 於 14-12-09 發表

你邊度得返來嘅料?收啱料先係度講啦,呢度有今年度中一保一嘅家長架。 ...
"呢度有今年度中一保一既家長架" 。關咩事呢 ? 其實妳想表達咩 ?

引用:事實係陳南昌今年一個都冇入保一

http://www.plkcnc.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8        

"事實" ??? 陳南昌小學網頁都有錯。唔好再有色眼鏡啦! 對學校要公道。要有獨立思考, 持平, 咁樣先唔會紛亂。

引用:事實係陳南昌今年一個都冇入保一

有圖有真相。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Bigtaoc123 發表於 14-12-9 22:02
有圖有真相。
網頁沒註明年份。

根本冇人有偏見,係你自己根本在不知事實下亂嗡,保一中一家長大概知道有多少個係咩小學升上來架,好過你係度鷄毛當令箭,冇人話陳南昌唔好,佢啲派位都唔差,今年入咗伊利沙伯+幾個何蔭堂+觀塘嘅英中。

何壽南搬去九龍城網後聯繫保一位雖然少咗, 但只要家長和學校配合得好, 其實學生上保一既機會就更高, 點解?

因為D聯繫位得番一間學校分, 只要學校同家長溝通好, 如只有12個聯繫位, 每年協議只可有12位Band 1學生在乙一填保一, 咁差唔多係必入, 唔駛抽唔駛估; 仲可能有位俾Band 2生(如有部份選保一做乙一既俾其它學校在自行階段取錄, 便用不了聯繫位)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

諗得有的簡單咗,今年冇人入,唔表示佢出年冇人入,因為去年佢都入咗3個保一,但唔知係自行定抽入。

hkpapa852 發表於 14-12-10 09:13
何壽南搬去九龍城網後聯繫保一位雖然少咗, 但只要家長和學校配合得好, 其實學生上保一既機會就更高, 點解?
...

唔明你點解話何小乙1 填保一入必入, 何小B1 生有大約50% (上年7X人), 聯繫位係3間B1生一齊抽, 都要睇NO 靚唔靚, 抽完聯繫位, 乙一再同黃大仙區所有B1生一齊抽, 上年何小有大約30人, 而錦泰有大約60人, 是聯繫 + 黃大仙區乙一一齊抽的, B1 生已抽晒, 何來可給B 2 生? 請給家長正確的資料。還有, 雖然會搬去九龍城網, 但已讀的學生不是即轉的, 要睇當年入學時學校公佈轉校網了沒, 有一級學生入學時剛轉網, 他們可以特別選黃大仙/九龍城網來抽獎的。還有, 聯繫位不會因搬校少了的, 保一始終有25% 聯繫位, 除非中學減班, 但保一2014/15 維持5班已公佈了。打了長篇大論, 只是希望其他家長有正確一點資料, 必無其他, 不喜勿插。

978212    發表於 14-12-10 14:27

Anniemun 發表於 14-12-10 13:15
唔明你點解話何小乙1 填保一入必入, 何小B1 生有大約50% (上年7X人), 聯繫位係3間B1生一齊抽, 都要睇NO 靚 ...

聯繫位係分區抽既, 你可參考下其它官立中學, 如QC, 聯繫小學係多於一個中學網既話, 聯繫學位係點安排就知.

何壽南搬咗去九龍城, 聯繫學位就會由一區分為兩區(總數不會少, 只係按比例分開咗兩區), 黃大仙區聯繫位就由兩間聯繫學校既Band 1生去抽, 九龍城區既聯繫位因只得何小一間聯繫小學, 所以一定係俾晒何小Band 1生. 問題係, 有幾多何小Band 1生申請保一?

所以我話"只要家長和學校配合得好", 大家將聯繫位同申請人數比例控制好, 不多等於必入.

當然, 我要補充呢個講法只適用於2015年或以後入學既小一學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-12-10 13:42
聯繫位係分區抽既, 你可參考下其它官立中學, 如QC, 聯繫小學係多於一個中學網既話, 聯繫學位係點安排就知. ...

咁你估埋學校同家長夾, 仲話B2 生都有機入, 就真係靠估... 你有為子女選過中學嗎?  乙一不單是抽聯繫位,也是乙部第一志願,未免想得太簡單了。

Anniemun 發表於 14-12-10 14:03
咁你估埋學校同家長夾, 仲話B2 生都有機入, 就真係靠估... 你有為子女選過中學嗎?
...

我係話, 如果學校同家長夾好, 如只有12個聯繫位, 就只有12位Band 1學生家長選保一做乙一.

如果係咁, 最後可能只有少於12個學生入讀, 咁就有位剩俾Band 2生.

點解會少於12個學生入讀? 有D可能係自行階段已被保一取錄, 不會去到大抽獎, 亦不算在聯繫名額中, 或在自行階段被保一以外的學校取錄, 就不會去到大抽獎.

所以, 係"有機會"有位剩俾Band 2生, 但先決修件係以下各項同時發生:
1. 學校同家長夾好填保保一做乙一既人數不多於聯繫學額
2. 部份有選保一做乙一既Band 1生在自行階段已被取錄

如果所有Band 1生都抽完而重有聯繫位剩, 係唔會益到街外人, 只會令聯繫小學既Band 2生得益. 當然, 有幾多Band 2生會咁搏放保一係乙一, 又係另一問題.

Anniemun 發表於 14-12-10 14:03
咁你估埋學校同家長夾, 仲話B2 生都有機入, 就真係靠估... 你有為子女選過中學嗎?  乙一不單是抽聯繫位, ...
你可以話我係靠估, 但事實係有不少小學不斷要求小六學生家長按學校建議選校, 至於何小會否如此, 我不知道.

hkpapa852 發表於 14-12-10 14:13
你可以話我係靠估, 但事實係有不少小學不斷要求小六學生家長按學校建議選校, 至於何小會否如此, 我不知道.
...
可以好肯定咁講,何小老師專重家長決定。

錦泰大約20幾至30人升到保一,另外好多派何蔭堂,真係要主科成績keep到平均90分以上先有機!
‹ 上一主題|下一主題