用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 interview
樓主: BNTYA01
go

協恩 interview   [複製鏈接]

回覆:celiaroyfamily 的帖子

咁可能要睇下遇著一個咩科既老師,可能教中文會問多些文言文...成語...

醒目開學勳章

WATHT 發表於 15-2-7 10:37
咁我到今日都未收到信,會否寄失?打電話去學校問會否唔係太好呢?

會不會因為之前憑特異功能已經面試完, ...

用特異功能考入去既都未見晒校長, 我女用長跑考左入去都未見校長

另外, 我23號收到電話,但現在都未收到信

Lily2003 發表於 15-2-6 21:52
second in時
一個好大好大房, 父母坐在女兒左右, 。
一同見兩位見, 坐在大枱對面
可能間房裝修似嚴肅英式傳統裝潢, 我坐得不太自然, 驚驚地。
一位用英文及廣東話, 另一位用普通話, 絶不求其馬乎, 問好多, 課外活動及時事睇法之頪。要考文言文及成語  woo ~~~  天南地北, 咩都問,  走時, 簡直是鬆一口氣, 放下心結重擔似的。

文言文 : 叫你舉例任何一則文言文。
成語 : 叫你用四字成語形容現在的心情
彥語 : 叫你用彥語形容你同父母的關係
普通話 : 問好多, 我唔識, 唔知講咩
英文 : 問好多
廣東話 : 隨便問一些。

特別是身邊發生的平常事 及 時事, 要鼓勵女兒多睇報紙。

兩位高人是對著 porfolio  問的, 因應你提供的資料, 無限發問, 所以大家唔洗刨文。

我見到有學生拿著紙仔刨, 根本無得你刨。

希望以上資料可以幫你順利過關。

吓! 我所知都係閒話家常, 點解你被問到咁難咁深!

王家爸爸    發表於 15-2-8 10:02
Tassie    發表於 15-2-8 10:00

回覆:youma 的帖子

我都唔識答

youma 發表於 15-2-7 17:30
吓! 我所知都係閒話家常, 點解你被問到咁難咁深!
兩位問的, 一D都唔閒話家常, 以幾佰人選幾十個出來, 揀人邊有咁容易呀?  可能是我間小學比較勁, 我porfolio 做得較好, (全級只是十幾名, 名次在之前也無得 Second In) 兩位以為個細路好醒好掂, 有問有答, 勇往直前, 但我個人覺得全部答案太牽強了, 太不合理, 太幼稚啦, 太表面, 所以我估一定無機, 希望你們各人好運, 順順利利。

Lily2003 發表於 15-2-7 23:17
兩位問的, 一D都唔閒話家常, 以幾佰人選幾十個出來, 揀人邊有咁容易呀?  可能是我間小學比較勁, 我porfolio ...
我地見嘅係校長,佢話二面要見三百人左右!D問題都係圍自身同學校情況問,都有避重就輕,唔會問到你唔識答!

WATHT 發表於 15-2-7 11:46
多謝你的鼓勵!等待的滋味真不好受!
阿女面試全程是不是以英為主?她未試過我們坐係隔離望住面試,真怕她 ...
大部份係英文對答,叫亞囡定D,望住面試人眼睛,爸媽在旁是支持,保持微笑便可!

Tassie    發表於 15-2-8 10:05

吾知幾時有結果,要等所有见完要三月尾,以往都會四月先知?

Tassie  even June / July or 31 Aug  發表於 15-2-8 10:05

CL0214 發表於 15-2-7 23:28
我地見嘅係校長,佢話二面要見三百人左右!D問題都係圍自身同學校情況問,都有避重就輕,唔會問到你唔識答 ...

我記得校長有幾條問到口啞啞。

如果你見到議員, 你會向佢講咩 ?  
如果你見到特首, 你會向佢講咩 ?
如果你見到有人踩個一蚊銀...............嘩............

唉 !  校長, 你太抬舉呢位小朋友喇 !!!

所以咪驚到口姪姪, 驚答錯, 驚答得唔好,  !!!

很心儀的中學, 我知無機, 忠心祝福你們小朋友成功。

hktraffic  問得難未必唔收  發表於 15-2-8 16:57
Tassie    發表於 15-2-8 10:04

Lily2003 發表於 15-2-7 23:17
兩位問的, 一D都唔閒話家常, 以幾佰人選幾十個出來, 揀人邊有咁容易呀?  可能是我間小學比較勁, 我porfolio ...
very well said ~      

cannot agree more !
Happy Together

Lily2003 發表於 15-2-8 08:28

Stupid question apply for S1 admission girls. Crazy ! He never consider they are just P6 student, not the S6 student apply for university year 1
Happy Together

醒目開學勳章

引用:Quote:CL0214+發表於+15-2-7+23:28+我地見

原帖由 Lily2003 於 15-02-08 發表

上年2nd in其他人跟我面試的內容都大致相同,
全都係圍繞學生自己去問。今年出考難題?

想問一下,以上題目用英文or中文問呢?

Lily2003  普通話問的, 圍繞中文科學術   發表於 15-2-10 09:33
Lily2003  廣東話問的, 真係幾難答。   發表於 15-2-10 09:33
Lily2003  英文發問的簡單得多, 維繞校園生   發表於 15-2-10 09:32

回覆 Tassie 的帖子

我全同意你的高見, 我小六的時候, 都是一片雲, 什麼是區議員, 什麼是立法局議員, 和行政會議成員都弄不清,現今小朋友真本事!  希望HY學校能看到家長們的心聲!

回覆:協恩 interview

網上資訊,良莠不齊,要過濾篩選的。

saiwanho  以内容不一樣  發表於 15-2-9 00:34
saiwanho  我估大家講的面試是不同年期,所   發表於 15-2-9 00:33

二月尾都黎緊仲未收到電話/信, 係咪冇機會啦

回覆:大媽爸爸 的帖子

隨緣吧!

都未IN 唒,未知有OFFER 末

引用:都未IN+唒,未知有OFFER+末

原帖由 BNTYA01 於 15-02-24 發表
都未IN 唒,未知有OFFER 末
從來都係測試家長與學生的耐力,恆心! 等吓啦

‹ 上一主題|下一主題