用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習像一種風氣?!
樓主: jswailam928
go

補習像一種風氣?! [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-12-5 16:01
雙職父母但無補習在此報到

你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福氣。你太令人羨慕了!我有位朋友要求不高,囝囝入讀了沙田一間二、三線津小,初時諗住冇咁大壓力,入讀後才知真面目。
我選校前亦打探過功課量,奈何,事與願為!
小學欠樂土,你小朋友的學校功課合理,實在是福氣。

王國會長

jswailam928 發表於 14-12-4 17:15
有幾慘? 冇人用鎗指住你要去補的.

引用:慘 +

原帖由 jswailam928 於 14-12-04 發表
一定程度上係心理因素,唯恐落後丶不足。

唔知幾時開始,細路冇咗自己做功課嘅能力,一定要人陪才做;父母要求簡單而極高:完美第一,哇哇,唔加把勁(請補習協力)點得?

補習里樣野,兩睇的,有人會覺冇用,亦有人覺得好有用.
小學課程顯淺,如果話只係補功課考試就真係跟本唔需要補,如家長冇時間理小朋友的,只需要有人監住小朋友做功課已經足夠.
但好多補習都係當小朋友精英咁補,俾小朋友預備佢未學的野,令到佢係課堂教到的時候比其他小朋友更快掌握技巧,對小朋友的自信心有好大幫助。
而且補習老師重覆再教學校老師所教的俾小朋友,再加上額外的功課測驗,可以令小朋友更清楚自己的弱點係邊,從而得到改善.
所以...補習非必要,但想做BEST OF THE BEST的話,最好都仲係補習(當然補習老師係好重要的因素..)

回覆:補習像一種風氣?!

囡囡小五,成績中中至中上。五年沒補習,雙職父母。其實會教得辛苦,勞氣的,但過後又沒事了。如果補習肯聽,有機會可更上一層樓。但遇着不夠耐心的老師,只靠惡,慢又罵,錯又罵,相信我囡一樣無心機或玩對抗。單對單補,又叫悶,補習就發夢。所以辛苦也自己教,望她自覺自立。'

引用:Quote:jswailam928+發表於+14-12-4+17:15+

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-12-06 發表
有幾慘? 冇人用鎗指住你要去補的.
係囉,補唔補自己有權揀!
如果覺得唔補,個仔女輸洩咗,咁就無法啦!
我仔小一,都真係有半班去補,我仔無去補,亦唔覺得需要補習,但唔覺得有補習嗰D,成積一定比無補嘅好!
有D係因為小朋友跟得唔好,先去補,補習只係想去到普通水平!
每人有自己原因,選擇啱自己小朋友嘅路去行就好!

cheungzacpo 發表於 14-12-6 08:42
補習里樣野,兩睇的,有人會覺冇用,亦有人覺得好有用.
小學課程顯淺,如果話只係補功課考試就真係跟本唔需 ...

不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課程都比我們小學時都深很多了!學校教得深已是風氣,家長小朋友唯有並肩,㩗手應付挑戰。(純屬個人感受,不喜勿插)

回覆:dorothywing 的帖子

Agree, 真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完大學番港仔女讀d一線小學,都唔識教要去補習,我地笑佢,唔係丫麻咁都唔識教、佢反問番我地,識又唔代表識教既!
當然係無人拎住枝槍叫你去補啦,我只個人感受覺小朋友辛苦而已,唔係話一定補左就叻既。

雖然不知道你們小孩的小學程度有多深, 但我認為學校知識是在學校學, 我只是為孩子預備怎樣學習的能力, 這也是我選擇幼稚園時的考慮, 當然, 每個家庭也有自己的考慮, 也知道有些學校的程度深到不是給一般小朋友讀的, 總之, 大家都是為小孩著想, 加油
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Agree,+真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完

原帖由 jswailam928 於 14-12-06 發表
Agree, 真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完大學番港仔女讀d一線小學,都唔識教要去補習,我地笑佢,唔係丫麻 ...
而家讀書,補唔補習都辛苦架!只係屋企教,定比人教,有人選擇補習,係想保存親子關係,免得因為學業而傷害關係!如果出去補習可以免於給家人鬧,都可能係好事!想小朋友無咁辛苦,比多d支持佢哋,留返一D屬於佢哋嘅時間,等佢哋有得休息有得玩,學校嘅功課唔會變,係咁深就咁深,但屋企點教係可以自己調節!

回覆:補習像一種風氣?!

我是在職媽媽,其實我唔抗拒幫小朋友溫習,但小朋友不聽我指示,我要她做練習,她一定例牌不做,反而補習老師給她,她多多也能應付,我沒有讓她參加課後功課輔導,因她做功課很慢又不專心,每星期我讓她放學後補習兩科,反來晚上我在家便較專心做功課。

引用:Agree,+真係唔覺淺,我識個朋友起英國讀完

引用:+本帖最後由+dorothywing+於+14-12-5+08:52

原帖由 dorothywing 於 14-12-05 發表

我不以"風氣"形容家長揾補習,相信大部份家長不是跟風而 ...
冇錯,我由開學開始自已跟功課,晩晚滾水陸腳咁放工返屋企,嗱嗱聲食飯沖涼就開始睇功課!晚晩就好似戰場一樣,而且只係跟到功課,測驗默書跟本冇時間溫所以最後決定外判比補習社外人教佢地聽啲

回覆 ming0314 的帖子

無錯,其實係睇父母要求加小朋友的能力,我自己都係從事教育,仔已經考第一,一直我都係自己教,教的也非淺,但我也一樣搵上門普通話老師同外籍老師教,好多野,有時為了有更好的成效,就會搵專門的人去教⋯多年來,識得太多的醫生律師測量師,佢地都請補習老師專科專教,讀名校的學生更加如是,其實真心一句,有時可能係父母工作太忙,時間分配上始終困難,唔係唔跟子女學業,而係大家都需要有休息的空間,如果父母要求高,有時就可能更應放手比個中間人回下氣。至於另一些係平日在課堂上已經是追不上的學生,有人跟番足一些都始終係好事。補習跟本無對與錯之分,最緊要係睇住家庭經濟狀況,給孩子最好最適合的選擇。

dorothywing 發表於 14-12-6 13:44
不太認同小學課程顯淺"。我是自己跟功課,小朋友讀小一,D中文閱讀理解很深,我有時都唔識。我覺得普遍課 ...
又係果句, 好彩, 學校課程淺(其實係程度適中, 唔快唔慢), 至於中文深嗎? 阿囡最拿手係閱讀理解, 佢見到就眉開眼笑, 因為唔駛溫書。至於深過我們當年嗎? 但睇吓依家小朋友屋企啲書, 如果佢哋咁都學唔好, 真係無辦法了, 當年我除教科書以外, 只有阿爸日日買果份報紙, 同埋間唔中買既老夫子而已, 依家小朋友睇書多, 當然相對中文係較當年深一啲了, 最深係要用普通話學而已。但其他科我就覺得同當年差唔多。英文都深少少, 但唔係深好多, 最慘係數學唔覺深, 但阿囡最差居然係科無深咗既數學, 教到嘔血。

其實市面補習社好多都係功課輔導班 或 托管班,
只係篤住小朋友做功課, 溫默書,
我個仔冇人湊, 我最快七點先返到屋企,
唔送去補習社真係冇計,
七點接佢, 食飯, 跟住全部佢私人時間,
有時同佢落街踢波, 有時自己睇電視, 十點前上床

dorothywing 發表於 14-12-5 17:58
你囡囡好乖,又自動波,自行處理自己問題。可是,個個孩子氣質有別!此外,選到一間功課合理的學校都是福 ...
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點知小朋友入讀果年轉校長, 變晒 佢小朋友仲要有少少專注力不足, 真係教到嘔血

我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔跟, 有漏就自負 (好似幾狠), 我亦都好少跟功課內容, 但當他們功課上有問題時, 我會花時間去講解到明白為止, 過左一個學期, 我覺得間中有些少錯漏都可以接受. 大家首先試下放手,唔得才出手, 跟風補習完全無必要.
Twins 媽咪

little_yolky 發表於 14-12-15 14:01
我都有位咁既朋友。

佢就慘, 又係沙田區, 幼稚園K1時開始睇學校, 全沙田區都睇云, 最後揀一間以為啱既, 點 ...
給你一個"五"!我朋友果間又是剛剛轉校長!

little_yolky  其實我哋係咪講緊同一人   發表於 14-12-16 15:47

fc926 發表於 14-12-15 15:56
我地都係雙職, 無補習, 每天放工返屋企只係簽手冊,小二開始連功課有無做都唔check, 呢樣野我對小朋友講明唔 ...
唔狠唔狠, 我都係咁, 我覺得自己都不知幾咁溫柔

小朋友好依賴架, 好似囡囡, 升咗小二, 功課係吃力咗, 咁我咪好心英、數測驗前出份pass paper佢嘆下囉, 點知測中文前, 佢同我講:媽咪, 我想做下卷。

佢一向中文OK, 無理由仲要阿媽我咁辛苦, 於是, 我答:你儍架? 自己讀啦。

fc926  agree   發表於 14-12-17 09:53
‹ 上一主題|下一主題