用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無小朋友考小學時,同時有細佬妹考 K1? ...
go

有無小朋友考小學時,同時有細佬妹考 K1? [複製鏈接]

知唔知道小學 interview 時,多唔多同 K1 interview 日期撞?因為岩岩有細既出世

0    0    0    0

回覆:有無小朋友考小學時,同時有細佬妹考 K1?

小一面試高峯期係10月嘅weekend, second in就有機係11月,而K1面試高峯期係11月嘅weekend

有, 不過好彩係面試時, 家姐仍是該幼稚園學生, 會收番的細妹的 !
所以我一心搞家姐面試

有,我今年就係,好彩細佬嘅 PN 一定直升,只報多2間試吓,全力搞阿哥。
如果直的撞期,只好找其他人幫接送大嗰個,因為多數小學 interview 初步也末需要見父母。

引用:有,我今年就係,好彩細佬嘅+PN+一定直升,

原帖由 babybbmm 於 14-12-01 發表
有,我今年就係,好彩細佬嘅 PN 一定直升,只報多2間試吓,全力搞阿哥。
如果直的撞期,只好找其他人幫接送 ...
大果個無父母係,會否心情好差?

我今年係哥哥報小一, 弟弟報n班............
好在哥哥仲讀緊, 但弟弟係細b..............

引用:我今年係哥哥報小一,+弟弟報n班...........

原帖由 nekoneko79 於 14-12-01 發表
我今年係哥哥報小一, 弟弟報n班............
好在哥哥仲讀緊, 但弟弟係細b.............. ...
我細果個就係細B

引用:知唔知道小學+interview+時,多唔多同+K1+i

原帖由 DevilPig 於 14-12-01 發表
知唔知道小學 interview 時,多唔多同 K1 interview 日期撞?因為岩岩有細既出世

...
我上年一個考小一,一個考pn,老咗10年

引用:知唔知道小學+interview+時,多唔多同+K1+i

...
我係
大仔考小一
細女考K1

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+14-12-01+發表知

原帖由 mariyar 於 14-12-01 發表
我係
大仔考小一
細女考K1
日期有無撞?如何分配?

引用:Quote:原帖由+mariyar+於+14-12-01+發表我

日期有無撞?如何分配?
有撞
我帶女
老公帶仔

「好彩」好多小一 first in 完已 rejected,不過都撞左一日,唯有兵分兩路

回覆:DevilPig 的帖子

我仔今年考小學,個女要in PN,撞過兩間仔2nd in個女又要interview,唯有一人帶一個,仔2nd in由我帶,個女由爸爸帶去。

都有可能會撞期, 但應該以大o既為重。 大o既考到好學校可能益到細o既, 讀咩幼稚園相對冇乜關係

我大女高班時, 細仔n1, 我一心打算細仔直上 k1, 所以冇報任何學校, 全力只係同大女考學校.

回覆:DevilPig 的帖子

in my case, 11月已開始撞,小一11月是2nd in高峰,幼稚園k1 11月才開始。 一定要夾好D及揾多個人幫手

回覆 DevilPig 的帖子

細b真係煩好多...........唉..........

今年因為應付雙非攪個幼稚園一人一學位政策, D幼稚園集中晒係一個月內進行面試, 唔好話同小學面試撞, 同其它幼稚園撞都唔少, 難為了家長
下年D有類似情況既家長要留意了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+babybbmm+於+14-12-01+發表有

大果個無父母係,會否心情好差?
咁好睇小朋友的性格,我見每間小學都有幾個唔肯自己入或哭

今年我都係面對同一個情況,大考小一,細考K1。今年仲一齊考同一學校嘅小學同幼稚園部,如果可以2個一齊中奬就真係超開心,但難到不得了。

‹ 上一主題|下一主題