用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: lightingchung
go

聖心interview [複製鏈接]

回覆 200904 的帖子

我都係用家,去年非聖幼正取生入。有做簡單portfolio, 有領洗紙,好困難的情況下救神父寫左封介紹信。名幼畢業,九龍人。面試比一齊入去既小朋友稍為耐,約20分鐘,主要問portfolio, 用粵話為主,亦有用英語。
offer 28 dec 出, 收到offer 後喜極而泣,無參加大抽獎,無叩門,仲搬麻過海近返學。
女女返學超開心,小息和同學去小教堂樂此不疲,聖心小教堂真係好典雅,校園學習氣氛好正面,女女成日帶圖書返去,同學間互相講故事。

功課同其他band 1小學比唔係特別多,約一小時做完。我係working mama, 靠女女自己睇手冊做功課,佢係九月細女,初初跟唔到,老師派左兩個同學同佢做好朋友,幫左好大忙。
聖心係好有教育理念的學校,不commercial. 我全力贊好!

sheffield   小女返學也開心無比!   發表於 14-12-3 15:03

我是聖幼家長, 認識今年聖幼K3家長, 她們已收到私小OFFER, 總共9X 位, 2015-2016年私小應開3班小一, 平均40人一班, 即120人. 其中聖幼生亦有人等候WAITING.  當然聖幼生有私小OFFER的, 其中亦會參加大抽獎, 所以有可能6月會有一部份放位出來, 至於那些位可能會分給聖幼生或街外人.  至於暫時有幾多街外位, 可能只有2X 個, 但到6月, 有位放出, 學校會收聖幼WAITING 或街外WAITING, 所以到最後應該不止2X 位比街外人. 希望我能解釋你們疑慮.

回覆:catcle 的帖子

多謝你的熱心解答。希望我兩個小朋友有機會入讀聖心啦。家姐話想讀聖心多過DGJS。 一切還是等天父安排吧!

回覆:聖心interview

咁真係要表現好出色先有幸成為其中之一。。
有人話都睇小朋友係咪名幼。。係咪真??
我女只係普通學券幼稚園咋。。。。

回覆:a69mama 的帖子

請問收非教徒、細b嗎?

回覆:sunnygirl 的帖子

我都擔心,我們是基督教徒。不知道會不會影響呢?

女女班上都有非教徒同學,有來自新界幼稚園的同學,相信聖幼生比非聖幼生多,但非大比數。要留意,聖心英文一開始已經用book 2A, 中文亦教深考深,語文基礎要好,否則跟得好辛苦。

如放在備取生列,務必叫小朋友寫信俾黃修女,誠意在求位過程中,聖心或是其他學校,都是重要的。

引用:回覆+200904+的帖子 女女班上都有非教徒同

原帖由 a69mama 於 14-12-03 發表

女女班上都有非教徒同學,有來自新界幼稚園的同學,相信聖幼生比非聖幼生多,但非大比 ...
務必叫小朋友寫信俾黃修女, 好有難度...

讓我們撐到揭曉的那一天吧。

我去年都走過一樣的心路。樂觀和放開,是每天都提醒自己的事。我最幸慶由始至終,我無讓小朋友有任何壓力,開開心心去面試,開開心心返屋企。佢地好細個人仔,要係幾千人中突圍,根本係好難好難!
而且,入到band 1學校,真正的漫長競賽先正式開始!

天主一定為我們安排應走的路,主佑各位!

回覆:a69mama 的帖子

多謝你呀!現在我們一家都好想有好消息啊!

a69mama 發表於 14-12-3 21:21

女女班上都有非教徒同學,有來自新界幼稚園的同學,相信聖幼生比非聖幼生多,但非大比 ...
請問寫中文定英文信?

會唔會聖誕前有result 呢?

回覆 babycute2009 的帖子

聽其他家長講,中英文都有。我估誠懇就可以。長長的waiting list, 大家表現相若,有誠意一定佔優。

a69mama 發表於 14-12-3 14:28

我都係用家,去年非聖幼正取生入。有做簡單portfolio, 有領洗紙,好困難的情況下救神 ...
HELLO, 請問令千金是否私小?學貴大約多少?聽聞私小有很多課外活動要小朋友自費參加?
另外,數學是否英文教?THZ

回覆 mmpo 的帖子

我小朋友私小一年班。私小今年九月份搬左去商學院上課,因裝修費不菲,學費調整至3300一個月。課外活動,我女女只參加學校泳班,一星期一堂連埋校車送去泳池,一個學期千多元,收費好合理。事實上是否參加課外活動好自由,無任何壓力。

學業方面,常識、數母用粵語教,比其他band 1 校淺。中文普通話教,英文英語教,都教深半年至一年。功課唔算特別多,校風純樸。
‹ 上一主題|下一主題