用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神召第一小學並非特殊小學
樓主: kwankyliebaby
go

神召第一小學並非特殊小學 [複製鏈接]

回覆:神召第一小學並非特殊小學

此校有較多學生能考入東九匯基

引用:此校有較多學生能考入東九匯基 +

原帖由 20071974 於 14-11-30 發表
此校有較多學生能考入東九匯基
也有不少去了聖道迦南。

既然樓主家人入學前已表白小孩情況, 學校收得你(可能當年佢有位剩, 又諗住收左睇下得唔得), 就應以有教無類精神去做, 發展遲緩都係課程和學術上有差異, 如無情緒問題, 上堂又無騷擾他人, 點解學校要比咁大壓力家長?
我只知係幾年前, 個小朋友有言語遲緩, 和發展遲緩, 家長又係諗住小班希望個仔得到好些照顧, 點知IN果時, 校長見佢小孩不多出聲, 就問家長, 家長就好坦白說出小孩情況, 說完校長就說佢地唔識教, 叫佢去讀津校

回覆 virgokaren 的帖子

其實一個普通細路都有唔同的學習需要。可況已經評估咗係需要SEN細路。其實佢哋依家祗係想收番D一般能力同信基督細路。我自己都有個資優的細路,不過我從來未有考慮神小啦!

回覆 大件仔 的帖子

我都好唔明。佢中英文跟唔上。或者經常比有D人話係白痴仔。
算啦!我家姐叫我唔好再講。費事會影响個外甥,因為佢仲讀緊。

都係個句神小唔係特殊小學。講清楚比大家知,亦叫大家有不同SEN唔好試啦!

明白, 希望樓主你家人搵到一間適合的學校

跟唔上 就比人話 係白痴,如果係同學仔講,就算係 欺凌事件。
如果係老師講,係好嚴重的控訴。其實係點㗎?

樓主咁如果拿開小朋友有SEN的情況,可分享一下神小的深淺程度如何,如比較那些傳統津小?因我也想幫小朋友轉校選一間較淺的,也有考慮神小。

神召第一的確不是一間特殊小學, 但會收SEN的學生. 同意樓上所說, 如果是同學說不好的說話, 便是欺凌, 老師要正視; 如是老師說的, 便要向校長反映, 校長會處理的.

神小課程跟教育局指引, 沒有教慢, 不會hea, 但也不會如一些津小教快一個半個學期. 低班功課量不算小.

其實樓主對神小嘅指控都頗嚴重,如果有確實證據、尤其係老師嘅不當言詞,樓主應直接向校方反映、甚至向教育局投訴,而不應以恐怕影響仍在學嘅小朋友而息事寧人,因為老師不當嘅言詞對小朋友嘅影響都會好大。相反,如果樓主並無確鑿證據,而喺呢處對學校作出嚴重嘅指控,則有誹謗嘅嫌疑

多謝以上洋房主人高見!

Carsonsh 發表於 14-12-12 18:40
其實樓主對神小嘅指控都頗嚴重,如果有確實證據、尤其係老師嘅不當言詞,樓主應直接向校方反映、甚至向教育 ...
首先, 我唔覺得係老師咁話小朋友, 應該係同學你話佢。

學校曳學生一定有, 睇你好唔好彩遇唔遇到, 你叫樓主點俾證據你呢, 都係小朋友被人鬧完返屋企同家長講, 我哋唔係家長當事人, 佢哋可能考慮好多, 小朋友已經係SEN, 成績已經跟唔上, 唔通仲成日去投訴咩, 曳小朋友把咀生响人哋度, 奈佢咩何呢? 你同老師講, 老師問同學仔, 佢話無講過, 咁又有咩辦法呢, 所以就算係我都唔會投訴。(我囡囡小一時都被隔離曳同學鬧"死八婆")。其實有SEN真係讀津校可能會好啲, 最低限度教署會俾多啲資源, 私校真係無能為力。

引用:既然樓主家人入學前已表白小孩情況,+學校收

原帖由 大件仔 於 14-11-30 發表
既然樓主家人入學前已表白小孩情況, 學校收得你(可能當年佢有位剩, 又諗住收左睇下得唔得), 就應以有教無類 ...
校長會咁講嗎?我見學校申請表有一條係問小朋友是否有特別學習需要,仲以為學校會有準備照顧呢類小朋友

回覆:clingy 的帖子

學校有準備收 sen 學生,只是有一定的比例。我囡當時就是有一主科學習遲緩,學校考慮得好詳細,比哂評估報告之後才收佢。平時默書有調適,老師亦花好多精力和耐心教,令佢在短短兩年,追番好多。

樓主家姐可能因為兒子學校情況失眠兩個月,可能需要心理支援。
作為家長要先照顧好自己,才能有心力協助兒子。小朋友有特殊學習需要,樓主家姐可協助兒子心態上轉變,向兒子不斷重覆老師的要求既令兒子感氣餒,及增加對成年人的反感。
老土D講句,找個好社工啦

fishchow 發表於 14-12-19 10:59
學校有準備收 sen 學生,只是有一定的比例。我囡當時就是有一主科學習遲緩,學校考慮得好詳細,比哂評估報 ...
今時唔同往日, 依家生源充足, 大家(學校)都想揀好D。既然依家校長講明唔想收SEN學生, 即表示有感學校真係支援不足, 係咁就真係無謂勉強了。

覺得藍爵的意見比較中肯同實際!讚!

引用:回覆+大件仔+的帖子 我都好唔明。佢中英文

原帖由 kwankyliebaby 於 14-11-30 發表
回覆 大件仔 的帖子

我都好唔明。佢中英文跟唔上。或者經常比有D人話係白痴仔。
聽到樓主的分享,明白您替外甥焦急。 以下是同學家長的回應,我非常同意,她沒有EK account, 故請我代轉貼。
“其實,家長要有realistic expectations, 神小的確唔係特殊學校,d老師亦冇特別訓練,佢嘅長處就係小班同學校的關顧同愛心,如果家長覺得呢d長處可幫到小朋友就選呢間學校囉! 同埋最重要係嗰個家長有冇同校方傾,咁先幫到小朋友。而唔係係背後担心。 學校嘅另一優點就係the door is truely open for discussion, 唔係間間學校都得...”

引用:我囡之前插班,舊年在此校畢業。那裡由校長

原帖由 fishchow 於 14-11-28 發表
我囡之前插班,舊年在此校畢業。那裡由校長、主任、老師至校工都很有愛心。學校教課 程度正常,中文略深。 ...
我非常同意 fishchow 的分析。真的像師徒制,老師清楚每個同學的能力,並因應孩子的恩賜作出配合。校長、主任、老師至校工都很有愛心。

‹ 上一主題|下一主題