用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA收左阿女,但心大心細
go

SFA收左阿女,但心大心細 [複製鏈接]

當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收左卻怕考包尾,如何好?
   12    0    0    0

不是冇心讀,怕錯配而宜。所以問下大家意見,想清楚後會放,加上現在又未有offer

Jane1983發表於 14-11-26 22:03
其實hold一間學校,去參加大抽獎,都係合理做法。
讚成,相信一般家長也會這樣做

引用:都係收左,相同感受,但同其他offer比較之

原帖由 yshh 於 14-11-26 發表
都係收左,相同感受,但同其他offer比較之下,重難選擇。心大心細x2...如真係讀,小朋友得,都我怕我頂唔住 ...
對,和其他比較仲難選!始終SFA是一間好學校。但怕自己小孩不是資優,入去讀立見高下,下更加下苦工,所以要想清楚才可決擇

回覆:tanglulu 的帖子

多謝大家寶貴的意見,現在方向清晰了很多。其實老公都是說試下,唔得再轉校,現在有大家支持個心定好多

引用:現在考學校真的很難,咁難得有一間咁好的學

原帖由 yeungballball 於 14-11-27 發表
現在考學校真的很難,咁難得有一間咁好的學校收了,真的不要輕易放棄,SFA有一套面試方法,他們是針對想要 ...
我女是二月出生,平時超多咀,坐唔定,而且懶惰,常常不願做功課,要三嗺四請、學術不見得特別强。但語言能力强、說得流利英文及普通話(港式英文)、有自信、愛表現自己。

其實都沒特別谷她,平曰有給她上英數補習班(因我沒時間教)。

有學游水,之前亦試過學普通話朗誦及硑音,也曾拿朗誦獎。

引用:personality+加日常活動,同我女女一樣,不

原帖由 SWEETANN 於 14-11-29 發表
personality 加日常活動,同我女女一樣,不過我女女10月細女。。。我唔敢同佢報啲太學術,我打算選擇活動教 ...
坐唔定係我concern的一項,其實活動教學真的會比較適合。但難得遇上好的英小,或許要試試才死心。

回覆:purplechung 的帖子

Purple,多謝你的回覆及鼓勵。我們好大機會選SFA

引用:Quote:Flyawaybd+發表於+14-11-29+21:36+坐

原帖由 MrBeast 於 14-12-03 發表
有fd和你情況差不多,有offer 後便開始prepare 佢小孩,若你e+開始留意一下課程和小學生活的需要,prepare ...
對,要開始prepare了

引用:Quote:原帖由+Flyawaybd+於+14-11-26+發表

原帖由 babyaabb 於 14-12-02 發表
你小朋友現在讀邊間幼稚園呀?如果讀比較淺的,真係要有心理準備 summer 時悪補

...
我女學校的中英都比較深的,不過要涵接SFA的課程,summer都係要惡補的了

引用:識人入咗kln+tong+谷嘅私校,唔多跟得上,

原帖由 sissysze 於 14-12-03 發表
識人入咗kln tong 谷嘅私校,唔多跟得上,想走又只能去次一級學校,阿媽又唔甘心,結果又唔走,繼續捱,個 ...
好正常呀。如果是我,也可能也會如此。。。賴死唔走

‹ 上一主題|下一主題