用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天vs德雅
樓主: wsjoeyyip
go

荔天vs德雅 [複製鏈接]

回覆:荔天vs德雅

當然荔天!一來近,二來細佬係必收生。德小遠,二來私校就算姐弟都唔係必收。

仲要考慮小學都有課外活動, 可能會遲放,可能星期六都要返,遲放未必有校車,要自己去接

近係最大優勢,仲可以親自送飯。

wsjoeyyip 發表於 14-11-27 13:29
近係最大優勢,仲可以親自送飯。
荔天升中派位都唔錯㗎,睇嚟妳都已經有決定了,歡迎加入荔天

已經有答案啦,之前1516,會放德雅了,希望各位小朋友可以快d搵到適合自己既學校。

有朋友大女讀德雅小二, 細女今年德雅唔收,

引用:有朋友家住西貢,+大女讀德雅小二,+細女今年

原帖由 bobobetty 於 14-11-28 發表
有朋友家住西貢, 大女讀德雅小二, 細女今年德雅唔收, 但自行抽到瑪神, 現在頭痕中. 地域接送係最大問題. ( ...
接送的確係我考慮之一,其實兩間對細佬升中都冇so...但想得太遠,攪掂e 6-9年先...哈哈。

樓主,我同你case一模一樣,又係住對面.最後,決定荔天棄德雅,決定冇錯.细佬係必收生,安全上岸最緊要

引用:樓主,我同你case一模一樣,又係住對面.最後,

原帖由 babydonald 於 14-12-01 發表
樓主,我同你case一模一樣,又係住對面.最後,決定荔天棄德雅,決定冇錯.细佬係必收生,安全上岸最緊要

...
其實細細個可以舒舒服服,近近地返一簡算唔錯既學校,有媽咪接送同送飯,係一件值得開心既事。
至於將來升學既事,相信都必需靠小朋友努力,我深信只要不是太差既學校,總有好機會。

wsjoeyyip 發表於 14-12-1 10:36
其實細細個可以舒舒服服,近近地返一簡算唔錯既學校,有媽咪接送同送飯,係一件值得開心既事。
至 ...
揀荔天, 起碼細路3年後多D保障, 出去再考小學又可以搏盡D, 考唔到至少仲有荔天
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:wsjoeyyip+發表於+14-12-1+10:36+其

原帖由 hkpapa852 於 14-12-01 發表
揀荔天, 起碼細路3年後多D保障, 出去再考小學又可以搏盡D, 考唔到至少仲有荔天
...
我都係咁諗,細佬岩岩星期六in左培正幼稚園,如果培正收佢就一天光晒,但難過中六合彩。
到細佬升小一時又可以再玩過面試遊戲...香港讀書真複雜...

街坊,你行去荔天門口睇下個小六派位幾靚!我會揀荔天!

引用:街坊,你行去荔天門口睇下個小六派位幾靚!

原帖由 noellechu 於 14-12-01 發表
街坊,你行去荔天門口睇下個小六派位幾靚!我會揀荔天!
希望呀女將來生生性性,勤勤力力,有幸擠身其中一席靚位。

‹ 上一主題|下一主題