用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實2015-16年度k1學位夠唔夠?
go

其實2015-16年度k1學位夠唔夠? [複製鏈接]

如題,
因爭得太激,我剛為人父母,又唔知爭成咁,當初只報左3間,1間已知唔得
唉,點解呢個年代會咁,
真係好怕仔仔無書讀,9月細b,浪費一年時間,喊左好耐

0    0    0    0

eukw 發表於 14-11-26 07:57
如題,
因爭得太激,我剛為人父母,又唔知爭成咁,當初只報左3間,1間已知唔得
唉,點解呢個年代會咁,
政府就話夠,但唔知使唔使跨區。又唔知係咪你心儀果間啫。過左去就唔好唸了,可能其他2間得呢。

回覆:eukw 的帖子

先唔好咁擔心.  仲有2間未出結果吧.  萬一真係唔好彩既話, 你可以先預備求位信, 如果結果係waiting就立即sd信.  又或者再打去其他學校睇下仲會唔會接受報名.  又或者等到二月初上教育局網頁睇下全港幼稚園邊間仲有剩餘學位.  再唔係到5,6月, 再打去幼稚園搏下.  唔會冇書讀既, 希望再人間嘛.  加油!

回覆:其實2015-16年度k1學位夠唔夠?

實有書讀嘅,放心,都係個句,但未必係心儀啫。

引用:實有書讀嘅,放心,都係個句,但未必係心儀

原帖由 LEE-Baby 於 14-11-26 發表
實有書讀嘅,放心,都係個句,但未必係心儀啫。
同埋可能比較遠

唔會無書讀,你就算呢3間唔得,仲可以喺1月註冊日後睇下邊間公佈仲有位,再唔係讀私校,一定有,放心

回覆:eukw 的帖子

唔會無書讀,正如其他jm 講,先睇仲有無學校仍受報名,有waiting 就send 求位信,到1月再睇有無人放位,另報定n 班,至少有嘢學唔駛係屋企吽,當然負擔得到既話
你仲有2間未出result,  唔好灰心

回覆 anna1020 的帖子

對!上年小兒考PN全部都reject,最後在6月用電話揾到一間D人排一晚隊既學校,仲入左am添!

要保持正能量啊!
求位時機:
1) 現在, 因為陸續有幼稚園放榜,即越來越來位放出來,如果是waiting list頭幾位係絕對有機會
2) 1月註冊日後,一知道邊間有位又心儀的就去扣門,要快!
3) 出年8月尾9月頭,開左學後一定有人因為各種原因唔讀,執死雞

祝成功!

回覆:bonmom 的帖子

成日聽叩門,但叩門其實有咩手續和情序

其實學位一定夠,不過未必會係大家心儀.......

好難講囉。。。而家越黎越多人番兩間幼稚園

香港島一定夠有突,九龍新界就唔知

eukw 發表於 14-11-26 07:57
如題,
唉,點解呢個年代會咁,

係咪2012出世? 就咁睇數據,如果所有單雙非都落晒黎香港讀幼稚園,咁學位真係唔夠喎,起碼缺少2萬幾個學位,政府當局一直都只係假設唔會所有單雙非都落黎讀書。

醫生律師買唔到樓

其實唔會買唔到樓
又其實唔會無書讀囉

可能唔係你心水果間啫

但報3間又真係太少

唔知政府有冇講今年唔收跨境?仲未計2011年尾個d。

九龍塘區好多雙非,$6000除8折,計番人民幣佢地仲覺得抵讀

我9月孖仔終於有offer,可以鬆口氣,非常多謝大家鼓勵,我報3間,保良局最先出result,但reject,跟住聖公會後備,最後今日啟思收左我對孖仔

引用:我9月孖仔終於有offer,可以鬆口氣,非常多

原帖由 eukw 於 14-12-05 發表
我9月孖仔終於有offer,可以鬆口氣,非常多謝大家鼓勵,我報3間,保良局最先出result,但reject,跟住聖公會 ...
恭喜你呀!可以開開心心過聖誕了

我到現在仍未收到offer, 打算1月份去搵D剩餘學額,諗起都煩!

‹ 上一主題|下一主題