用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母 vs 禮賢
go

聖母 vs 禮賢 [複製鏈接]

wanabe 發表於 14-11-17 11:43
我個女有呢兩間offer, 但想放其中一間. 如果唔考慮升中派位, 重點培訓中/英語文能力同品德 (因已打算回美升 ...
要去外國升學, 似乎揀間無咁傳統會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lamyo 發表於 14-11-17 19:34
我卻喜歡傳統, 尤其在這個 Me 世代, 好多學生連基本禮貌, 尊重老師/別人也不懂, 一味按自己嘅意願做事, 不 ...
要解決"Me"世代呢個問題, 不是在學校, 是在家中

禮貌, 尊重不是要由老師教才會.

孩子第一個和最重要的老師, 是父母, 不某某神校的老師.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lamyo 發表於 14-11-18 14:13
贊成父母身教非常重要, 但現實中父母大多數都要返工, 處理家庭事務, 日常功課己經無咩時間認真事事去教+育, ...
父母與子女相處時間長短, 不影響教養負任誰屬的問題.

相處時間少, 更應珍惜相處時間中對小朋友的教育.
長時間與父母聚少離多的小朋友, 其實更渴望父母陪伴自己時用心教導

小朋友在學校裡學一個月的事, 都不及父母花一小時去教小朋友那樣有效.

一個老掉牙的問題, 如果你問你的子女(小三以下):
1. 希望父母賺多一點錢回來, 但你郤見不到他們
2. 還是希望父母多點時間陪你, 但賺少一點錢呢?

你覺得他們會怎樣答呢?

只假手於學校去教小朋友, 小朋友將會很快學識國粹"變面":

小朋友在校聽教聽話, 回家後繼續做土黃帝
‹ 上一主題|下一主題