用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手請教^_^
go

新手請教^_^ [複製鏈接]

我見你地都會去考私小做backup,甘其實係咪幼稚園時已㨂半龍係比較好,如培道或聖母,真心問,小朋友剛讀n班,依家有啲迷茫。

0    0    0    0

回覆:新手請教^_^

一條龍唔駛煩多次

如果可以,一條龍最好啦。小一遊戲好難玩呀。
如果係半龍offer, 要考慮吓直升有幾多成。
同時,不要因為是半龍學生便不去裝備。

引用:如果可以,一條龍最好啦。小一遊戲好難玩呀

原帖由 tsangnamnam 於 14-11-14 發表
如果可以,一條龍最好啦。小一遊戲好難玩呀。
如果係半龍offer, 要考慮吓直升有幾多成。
同時,不要因為是 ...
agree

醒目開學勳章

樓主一句:會考私小個backup
言下之意,係咪樓主都想小朋友讀官津校?!
龍校/半龍,佢地小學都唔會係官津

Ryan_baba  St mary係  發表於 14-11-16 12:30

引用:樓主一句:會考私小個backup言下之意,係咪

原帖由 kerkermui 於 14-11-15 發表
我有20分,但小朋友龍年,哩年好多小朋友,如果可以梗係想比佢讀津貼學校,但我上哩邊見到好多人會考私小,你地係當backup驚大抽獎抽唔到心水,定係到最尾都會讀私小架?
我就擔心到我小朋友準備小一時個情況仲差,甘係咪應該如果有得㨂,我比小朋友幼稚園時已經要㨂培道或聖母會好啲呢?
唔該曬。

醒目開學勳章

如果嗰間小學你覺得ok鍾意,咪去囉
但如果唔係幾鍾意,咁就無謂喇

引用:樓主一句:會考私小個backup言下之意,係咪

原帖由 kerkermui 於 14-11-15 發表
的確有好多半龍嘅最後未必讀番半龍果間,例如崇幼有崇小offer嘅,都未必想上崇小,因為學費貴嘛

醒目開學勳章

Ryan_baba  St mary係
回Ryan_baba樓主搵緊幼稚園,問緊好唔好讀龍幼/半龍幼呀!
以我所知,St Mary無幼稚園! 就算有幼稚園都好,佢係津校,無自行收年權,要派位,一樣唔可以同幼稚園接龍!

chok0925 發表於 14-11-14 23:01
我見你地都會去考私小做backup,甘其實係咪幼稚園時已㨂半龍係比較好,如培道或聖母,真心問,小朋友剛讀n ...
培道、培正、聖母都係一條龍, 禮賢、崇真等就收番一定比例, 屬半龍。如果怕煩, 就緊係一條龍啦, 真係煩少好多。

little_yolky 發表於 14-11-17 16:53
培道、培正、聖母都係一條龍, 禮賢、崇真等就收番一定比例, 屬半龍。如果怕煩, 就緊係一條龍啦, 真係煩少好 ...
即係如果我咁好彩地有今年有聖母或培道幼稚園offer,今年就要揀哩類幼稚園,情願自己出去學野,到時自行我有20分,試左唔得既話仲有backup係咁計?

chok0925 發表於 14-11-17 16:56
即係如果我咁好彩地有今年有聖母或培道幼稚園offer,今年就要揀哩類幼稚園,情願自己出去學野,到時自行我有20 ...
係, 但要注意有啲學校, 如培正, 如你想一條龍升小學, 係唔可以參加自己/大抽奬的。

引用:Quote:chok0925+發表於+14-11-17+16:56+即

原帖由 little_yolky 於 14-11-17 發表
係, 但要注意有啲學校, 如培正, 如你想一條龍升小學, 係唔可以參加自己/大抽奬的。
...
唔該曬

引用:Quote:chok0925+發表於+14-11-14+23:01+我

原帖由 little_yolky 於 14-11-17 發表
培道、培正、聖母都係一條龍, 禮賢、崇真等就收番一定比例, 屬半龍。如果怕煩, 就緊係一條龍啦, 真係煩少好 ...
聖母並唔係一條龍,只係半龍。要留意清楚究竟有幾多成畢業生可直升,小道消息話一半都冇,唔知有幾真,請自己查證

回覆 macmate 的帖子

最憎半龍, 又好似有又好似無咁, 唔湯唔水。好心夠位就整埋一條龍啦。

一條龍,自己小学band123都收哂,唔係禁多中学肯呢~唔係点解会有中学轉直資吖~

macmate 發表於 14-11-17 19:11
聖母並唔係一條龍,只係半龍。要留意清楚究竟有幾多成畢業生可直升,小道消息話一半都冇,唔知有幾真,請自 ...
我都知半龍學校唔保証100%收番自己幼稚園生,所以我就算揀左,自己都會幫小朋友出去報其他野學!

今個月in左好多間學校,頭都大,幼稚園已經咁樣,升小一我更加不咁想像

‹ 上一主題|下一主題