用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩問題
go

發展遲緩問題 [複製鏈接]

大家好
第一次係度出帖,其實心裡面有啲問題
我個囡17個月啦
未識講野,只會BB話發音,未識有意識咁叫爸爸媽媽
行路,只可以單手拖住行,間唔中放到手行兩三步,硬要佢企既話,佢會坐係地,一定要扶住野先企到起身
佢一向頭圍大,生長線去到90/97
但身高就細粒,生長線10
因為我都細粒,所以佢細粒唔出奇,不過佢頭大囉
有冇媽媽可以比啲advice我?

1    0    0    0

回覆 aby336 的帖子

有無去健康院跟姑娘講, 行路還未穩陣? 看下她們有什麼意見.

回覆:aby336 的帖子

17個月…未識自己行架!
可以多比她扶持物品來站立,
訓練她大腿肌。不要太心急…
小朋友要先站穩,才可一少步一少步踏出。

至於言語方面,1.5歲要返健康院做簡單test,如果小朋友還未懂說簡單單字,
健康院會要求小朋友2歲再回去。

如果妳太擔心,可以下次返健康院時,
同姑娘或醫生提出,可否轉介去CAC做評估。

快快去私家診所叫醫生寫紙去政府智力中心排隊,因為見醫生要半年,確診再排i,e,s位都要等1。5年以上。如能力許可,去協康,耀能或其他機構上訓練。我個女都係18個月開始排而家2歲半咩都未排到,自己上私人密集班。最初接受唔到自己小朋友排特殊,心覺得唐氏寶寶先要讀特殊。但去左訓練後覺得唔係,其他同學都是樣醒醒目目,但係比其他小朋友遲。趁細訓練,快d追最重要。

引用:回覆+aby336+的帖子 有無去健康院跟姑娘講

原帖由 obedienceliu 於 14-11-14 發表
回覆 aby336 的帖子

有無去健康院跟姑娘講, 行路還未穩陣? 看下她們有什麼意見.
唔可以叫做識自己行 可以拖住大人行 但都唔係好穩陣

引用:快快去私家診所叫醫生寫紙去政府智力中心排

原帖由 DollyCC 於 14-11-14 發表
快快去私家診所叫醫生寫紙去政府智力中心排隊,因為見醫生要半年,確診再排i,e,s位都要等1。5年以上。如能 ...
唔好介意
請問你囡囡情況係點?
我個個似發展遲緩囉

每天 抽一小時 帶她落公園 多行 多小朋友陪 好快行

可以去健康院同醫生講,會轉介去評估, 通常都係話十八個月為底線,我囝囝就係第十八個月先開始行幾步 ,今個月開始向訓練大小肌肉。

引用:大家好 第一次係度出帖,其實心裡面有啲問

原帖由 aby336 於 14-11-14 發表
大家好
第一次係度出帖,其實心裡面有啲問題
我個囡17個月啦
我阿仔也是17個月才開始放手行。大肌肉需時間鍛煉,相隔2至3星期才進步一個階段。建議多帶她去公園,不行時也讓她多爬行,扶著行。可能語言也遲緩,多跟她說話,讓她吸收詞語,雖然她不說,但她是慢慢吸收的。

大家好呀!
我仔而家1歲,佢6個月時已經比醫生話佢係發展遲緩既bb
而家已經有PT,OT,兒科跟緊啦!
呢條路真係好漫長呀~

我個囡而家2歲半,整體發展遲緩一年。行路成日跌,腳尖行,唔識跳,空間感好差,上樓梯拖住都上到,落樓梯,完全唔睇,跳落去。所以去公園係要追到實,sir滑梯要佢瞓左先可以放手,半年前如果坐直90度sir係會look左頭落。講野而家識講daddy,媽咪,謝謝,姐姐,無其他。小肌,可以自己食飯,砌木既積木,手震震,會震跌。聽指領做野係明,但去到仔細,某顏色,幾多放邊就唔得。而家上協康密集,情況係明顯有進步

回覆:發展遲緩問題

協康會幾錢呀?
我地而家1星期1次PT
2星期1次OT

回覆:lovly_family 的帖子

私人一定貴。4日密集,每日2.5小時$6200。打風,假期一係補時,一係退錢。單對單物理治療$720一堂。

回覆 DollyCC 的帖子

想請問你小朋友係邊到上密集式訓練?

回覆:RENEEPOON 的帖子

協康,青蔥計劃-伴我雲彩路

‹ 上一主題|下一主題