用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已被知會我小朋友唔會被收原校K1
樓主: ferrymama
go

已被知會我小朋友唔會被收原校K1   [複製鏈接]

回覆 ferrymama 的帖子

呢間學校唔係有心教學生。唔可以叫做學校。
唔好擔心,你小朋友坐唔定唔係佢既問題,而係學校教既野佢已經識OR冇興趣。
學校唔嘗試去理解或幫助小朋友, 唔讀都算。
如果你想試playgroup, 可以去試下montessori playgroup, 佢同傳統教學方法唔同, 唔要求小朋友坐定定, 但大部份小朋友都可以坐定定,佢可以訓練小朋友既專注力,但記得搵間正統既,有好多話自己係但其實唔係正統。

返左唔係好耐就話唔收番
咁細個坐唔定好平常喎,間學校咁架? 大家唔咁夾者,搵過第二間啦,無問題喎

回覆 konew720 的帖子

agreed, 稱唔上學校羅

我都系过来人, 屋企步行距離只有一間吾出名的村校, 其他一定要搭車, ,
我18 month 就到那間幼稚囩上 playgroup 和主日学, 由於小朋友十分
活躍, 最後只是 waiting list, 寫哂求位信吾收, 臨開学前兩星期我朋友被 call waiting , 即系有位都吾收我, 学校真系好怕坐吾l
定的小朋友, 呢間学校仲出名有愛心, 什麼有教冇類是假的,最後我仔要每天搭1.5 hrs 校車去同区另一幼稚园

in this case 我唔會覺得係你小朋友問題! 問題落响個老師OR 間學校度! 只係兩歲幾仲要返左咁短時間, 咁快下定論! 呢間學校係完全商業化!  一間咁既學校, 就算佢比你小朋友上K1, 都唔係好既學校, 不如轉過第二間!
唔好責怪你小朋友, 因為完全唔關佢事!

你要邊區既playgroup? CPDA 有好多地區都有, 佢地有D LESSONS 可以一星期上幾堂!

引用:各位,我已收到k1+offer+了。不吐不快,我

原帖由 ferrymama 於 14-11-11 發表
各位,我已收到k1 offer 了。不吐不快,我小朋友讀的不是KM,學校校長自已講小朋友無特別大問題係唔會升唔到 ...
恭喜哂

請問當初樓主小朋友 in 呢間學校時表現如何? 我相信收得都不會差得去邊啦!

對自己小朋友要有信心, 好多人支持你呢!

我女能力都幾高, 但 in 時唔理老師, 所以我都好頭痛, 希望遇到有耐性的老師啦! 不過好難, 宜家 d interview 咁趕時間

請參閱以下連結, 絕對真實.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2899006&extra=page%3D17

謝謝.

babykellie  我都估系哩間  發表於 14-11-11 16:55

回覆:sadkid 的帖子

回覆:已被知會我小朋友唔會被收原校K1

樓主,我也知道九龍塘有間名幼會pn時不讓一部份小朋友直昇k1,可能是你那一間。當年我也因為它有此政策,而沒有報讀,因個人接受不了此校政。我已過了n1 k1 hunting的階段,大囝在考小一,所以可以用過來人的身份勉勵你,孩子每一天都成長。我的大囝從小也個性怯懦又坐唔定,連身為母親的我也想像不到他今天勇敢地面對考小一。現階段他的成績很好,夢想的學校也入了2nd in, 但這不是最重要,最重要的是他可以克服自己的弱項。家庭教育比學校重要,樓主不要灰心,努力加油!

引用:樓主,我也知道九龍塘有間名幼會pn時不讓一

原帖由 IRK 於 14-11-11 發表
樓主,我也知道九龍塘有間名幼會pn時不讓一部份小朋友直昇k1,可能是你那一間。當年我也因為它有此政策,而 ...
你既故事讓我鼓舞,我會努力。

回覆 sadkid 的帖子

下?我諗唔係呢間掛。我仔讀緊。我見老師個個都好好。我仔同我朋友個仔都係坐唔定。而我仔有時都幾煩架。但老師都好有耐性喎。而且,學校一早講左LN班係唔一定直升架。如果佢話我知唔收返我個仔我覺得冇咩野喎。你去interview得個幾分鐘間學校唔收你,同你係學校讀老師有充裕時間觀察而唔收,後者我比較會順氣d。btw, 我都仲未知學校收唔收返佢,佢interview表現又麻麻。

如果間學校老師鍾意d學生個個坐定定一舊飯咁, 咁呢間學校唔讀都算啦, 全香港唔係爭係等佢一間好學校, 加油去考過第二間

kufubaby  最弊人地係要坐定定又好sharp醒o   發表於 14-11-11 20:29

不用灰心,有可能之前的學校是注重學生成績,容易施教!不注重教小孩品格!
比你小朋友讀,小朋友重唔開心,如你想有學術又開心的話,國際班幼稚園可以考慮!如果只想小朋友開心的話一些教會的多數有愛心的。你想想吧!
如你真想轉校,直接去一些幼稚園問有否位,不用說明你小朋友的情況,可說希望他快樂便可!

引用:我的囡囡一向都好活躍,+坐唔定,+我在她十幾

原帖由 Celia0001 於 14-11-11 發表
我的囡囡一向都好活躍, 坐唔定, 我在她十幾個月開始, 每天同佢睇故事書
同佢玩砌立體方塊
請問立體方塊係點架?有相嗎?

回覆:ferrymama 的帖子

其實不要懷疑小朋友的能力,還小,只有天知道!
另有朋友有相同情況,也因為小朋友坐得唔夠定!結果考K1有幾間龍校收!
希望俾到正能量你!

我小朋友去見學校時都留意到佢專注力好有限,之後playgroup 老師教我介曬小朋友啲零食,甜嘢,一星期後再in 其他學校,的確專注力好左,甜嘢,睇手機都影響小朋友專注力發展,一試無仿

引用:我小朋友去見學校時都留意到佢專注力好有限

原帖由 Dragonmama2012 於 14-11-11 發表
我小朋友去見學校時都留意到佢專注力好有限,之後playgroup 老師教我介曬小朋友啲零食,甜嘢,一星期後再in ...
原來食甜嘢會影響專注力又學多一樣嘢了,thanks

kerkermui  yes,過動兒唔可以食糖,越食越   發表於 14-11-17 16:22

引用:i+have+just+been+informed+by+school+teac

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
i have just been informed by school teacher that my kid will not be accepted to promote to K1, just  ...
港島區啱唔啱。。。

引用:回覆+ferrymama+的帖子 我小朋友同你問題

原帖由 Alexming 於 14-11-11 發表

我小朋友同你問題完全一樣, 仲要係開學兩星期巳通知我. 我地應該唔會收佢啦,上星期 ...
媽媽,睇到你小朋友的經歷真係是好替你們難過,學校老師做得好過分,完全是偏見和不負責任,無愛心及同情心,不顧及母親的感受。好在小朋友並不是老師所講的問題,你要振作起來,給自己和小朋友信心,上天一定安排了更合適的學校給你們,祝福你們

‹ 上一主題|下一主題