用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!
樓主: 香香
go

2015沙田升中媽咪入黎交流下啦!!   [複製鏈接]

回覆:香香 的帖子

大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校!她一向成績都ok,只是數學差DD(70幾分), 不過佢第2次程分跌左落黎, 學校將這2次程分試的分數計了一個類似banding的分給我們, 等我們大約知小朋友的位置, 亞女已跌了band 2頭, 差2分才是band 1! 照大家意見,我是否應選band 2頭的學校比較安全呢? 校長話我們的小學分數比出面的高,我應否進取少少呢?
我都同意不應勉強入一間太高的學校考第尾,情願在一間適合的考最前對孩子好些!只怕自己唔識揀,揀得太低!

elbar  會考慮直資嗎?   發表於 14-11-29 19:17
elbar  想知band 2頭, 是band 1尾策略:q   發表於 14-11-18 19:10

我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭得勝和聖羅撒,但唔知邊間好D!

引用:我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭

原帖由 karen2138 於 14-11-19 發表
我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭得勝和聖羅撒,但唔知邊間好D!  ...
若你女兒是B12邊緣人,自行應選聖心及郭得勝,而乙部可進取些選沙崇、LKM及St Rose,搏呈三上返B1。
但要考慮入到乙部三間可能會讀得辛苦。

引用:我自己有幾間心水,林裘謀、聖心、沙崇、郭

Thanks.

anixon 發表於 14-11-18 09:20
YES.

Thanks.

fatman69 發表於 14-11-19 11:18
若你女兒是B12邊緣人,自行應選聖心及郭得勝,而乙部可進取些選沙崇、LKM及St Rose,搏呈三上返B1。
但要考 ...
謝謝你的意見!亞女的成績都幾飄忽,以學校比我地的分,佢差2分便是B1,所以我想進取少少!聖心谷唔谷架?佢有小學,我怕難入!你的想法跟我一樣,乙部3間入到怕讀得辛苦!

引用:Quote:fatman69+發表於+14-11-19+11:18+若

原帖由 karen2138 於 14-11-20 發表
謝謝你的意見!亞女的成績都幾飄忽,以學校比我地的分,佢差2分便是B1,所以我想進取少少!聖心谷唔谷架? ...
聖心因為乙部收很多聖小生(很多B2),所以自行都肯多收外校生,至少有保證,可試!聖心會多測驗,辛苦與否要看個人了。

引用:大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校

原帖由 karen2138 於 14-11-18 發表
大家好!小女今年也是小六,我也頭痛緊選校!她一向成績都ok,只是數學差DD(70幾分), 不過佢第2次程分跌左落 ...
如果係我自行都會先走b1策略,除非你咁心讀b2, 否則可以選b1中同尾唔好太熱黎搏一搏先,不過都係果句入左要唔後悔先得。
聖心—向多功課,多測考,我自己就唔會揀,查實沙官,林漢光,郭得勝都可以考慮吓。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-11-16 12:51
校風同自信當然兩様都好重要,校風唔好多曳分子小朋友好易學壞,入左唔係能力以內中學,太高班自己跟唔上失 ...

"揀中學會睇長遠小小....S3選科果年亦係最重要一年,揀選唔倒想讀科目足以影響孩子將來,好多家長響初中揀選中學時並未留意,但經驗告訴我選科係非常非常重要。所以揀一間達孩子能力,校風好,孩子讀得開心有自信嘅學校,就算係b2,亦唔代表就入唔倒大學,相反揀間勁校排中至尾,到S3想選科目又唔夠人爭,到時先係最慘。"

衷心多謝您地過來人父母有血有淚的真心分享及提西, 令到我地後來者有更全面同詳考慮選中學, 衷心感激

您都要加油啊!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-11-21+10:00+

原帖由 小時了了 於 14-11-21 發表
唔駛客氣,都係小小分享,而家教育制度的確苦了孩子,尤其男孩子比較遲熟,現今制度對男仔不利,所以父母盡量拎多d資訊希望幫倒孩子啦!我細囝黎緊都要升中選校。大家—齊加油啦。  

引用:Quote:原帖由+karen2138+於+14-11-18+發表

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-21 發表
我,今日去聖心添。
返黎報吓料

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+14-11-21+發表

原帖由 香香 於 14-11-21 發表
我,今日去聖心添。
你留意吓佢高中選科是套餐式配?定已set死哂?你仔意向讀工程,即偏向理科,就睇吓phy,chem位多唔多?同時可選修兩科嘅位又多唔多,有冇開組合科學等等……

王國會長

引用:我個女今年讀小六.+剛呈完第二次呈分.+向住

原帖由 香香 於 14-11-07 發表
我個女今年讀小六. 剛呈完第二次呈分.

向住揀學校進發. 開始積極地揀緊. 大家有咩心水呀?
你好,我住沙田,亞仔雖然小五,但都係時候準備,所以很留意你們既post,以便了解。

想問下你們子女有無上操卷班?有沒有效用?因小兒一直無補習,見同學大部分有,做家長有点迷茫。為了呈分試,要嘗試嗎?請賜教!

其實操卷班, 去下無防. 因為一星期只有一堂, 就當定時溫習下囉, 有時在家, 小朋友都唔知做左時什麼, 就過了個星期六, 日了. 你叫佢做課外練習, 佢又唔願意, 不如出去做啦

引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-21+發表我,今

引用:Quote:原帖由+香香+於+14-11-07+發表我個女

‹ 上一主題|下一主題