用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了卷,中英閱讀理解全軍覆沒
go

派了卷,中英閱讀理解全軍覆沒 [複製鏈接]

小兒小三,想問如果買專是閱讀理解有沒有幫助呢?還想問有沒有其他方法?佢平日都有睇中英圖書,但每當做閱讀理解就無重入手。謝謝幫忙。

9    0    0    0
:-? :-x :-x :verycold: :wink:

melanieng 發表於 14-11-7 10:39
小兒小三,想問如果買專是閱讀理解有沒有幫助呢?還想問有沒有其他方法?佢平日都有睇中英圖書,但每當做閱 ...
小一小二時嘅閱讀理解 成績如何? 小三因為字深咗?

回覆 siujanjan 的帖子

多閱讀應該好有幫助, 你小朋友睇書是常常睇還是間唔中睇?

了解吓佢錯也嘢先,深字吾識、吾明白文章、吾明白問題,定係點樣。

做練習、操吓會幫到,但了解咗原因,先可以更有效針對。

回覆:Jane1983 的帖子

佢答 short answer 無問題,但答 complete sentence 就唔識點組合寫出來。

:-? :-x :-x :verycold: :wink:

回覆:melanieng 的帖子

我小朋友依家小一,平日都經常看書,但見閱讀理解就無辦法。近日發現,原來小朋友要自己一個人被迫望一篇文或一首詩,腦袋猶如空白,平日看書因為係自己在圖書館找書借,自願性高,反而有興趣看。講番閱讀理解,除了額外練習有深字影響理解外,學校閱讀理解原來學校無教小朋友點做,只係搏命做,我覺得無意思,近日暫時用一個辦法:叫小朋友看了篇文後,先將重要名詞、形容詞圈上,反正老師無話唔准畫試卷習作,然後將那些圈好詞語,在之後填充找適當填上,並且要清楚邊段邊行出答案。只要那些圈好詞小朋友明白意思、性質,好快答中,近日見這辦法有效果。借此分享。

Olympian  很好的分享啊﹗  發表於 14-11-10 10:54

小兒小三, 每次英文閱讀都死哂咁濟, 今年暑假加強了閱讀和做多一點練習, 今次測驗雖未啱哂, 但已有明顯進步, 另外中文由於長期LIKE睇圖書和有做開練習, 所以問題不大, 總結, 圖書必需要睇增加字庫, 練習必需要做幫助答題技巧, 兩都兼備.

nillnill 發表於 14-11-7 11:32
我小朋友依家小一,平日都經常看書,但見閱讀理解就無辦法。近日發現,原來小朋友要自己一個人被迫望一篇文 ...
係呀, 我囡都係小一, 做閱讀理解, 聆聽, 都有技巧, 但學校係冇教, 變咗我要教佢點做

回覆 melanieng 的帖子

咁佢係咪明白文章,知道答案,但吾識用complete sentences寫出來?
其實答案好多時文章有得抄,你教佢用短句結合表達,提高表達技考。

他的作文得吾得?

如果佢明課文,咁容易幫佢。

回覆 nillnill 的帖子

nillnill, 你仔仔間學校有冇網上既練習, 如"快樂閱讀花園", "中文百達通CHINESE 100"?我仔初初都唔識做閱讀理解, 之後10月中佢狂做呢兩種網上練習 (因有排名磅), 對問題形式熟習左, 所以到考試時閱讀理解個PART 做得唔錯, 可以試下.
當然都要配合多D睇圖書.

回覆 思思baby 的帖子

我囡都小三,閱理都好差呀佢見到成頁字就怕。平時看圖書都會跳字讀,讀幾頁就無心機,已經係自己選擇書類。有咩方法?

醒目開學勳章

siujanjan 發表於 14-11-7 11:47
係呀, 我囡都係小一, 做閱讀理解, 聆聽, 都有技巧, 但學校係冇教, 變咗我要教佢點做 ...
可否分享一下閱讀理解和聆聽的技巧?
謝謝

引用:回覆+nillnill+的帖子 nillnill,+你仔仔間

原帖由 思思baby 於 14-11-07 發表

nillnill, 你仔仔間學校有冇網上既練習, 如"快樂閱讀花園", "中文百達通CHINESE 100 ...
有百達通chinese、啟思出版社的每日篇章。我選了啟思出版座每日篇章,因為係學校用出版社唔駛錢。另外有買練習俾小朋友做。百達通那個學校早兩日出通告叫家長報名,要收錢,而且擔心太多練習,既然提到,順便問好唔好用?因為下星期最遲要交錢。

我地唔駛比錢.百達通每日都有一個評估, 有LISTENING, 說話 (其實家長陪佢講), 多數都係閱讀理解, 文章唔長, 但題目有D難度.
如果唔貴又有時間都可以考慮.

引用:Quote:siujanjan+發表於+14-11-7+11:47+係

原帖由 qoo_pooh 於 14-11-07 發表
可否分享一下閱讀理解和聆聽的技巧?
謝謝
閱讀理解,暫時佢哋啲題目,用番文章內嘅詞語,我就叫佢先晌文章內揾呢個詞,答案通常晌附近

聆聽,播錄音帶時要專心聽,最好可邊聽邊take notes

囡考完試,呢兩份卷都未派,唔敢講以上方法係咪得

回覆:派了卷,中英閱讀理解全軍覆沒

回覆:nillnill 的帖子

Good!謝謝分享心得

引用:我小朋友英文多數都系睇唔明而無心機做,中

回覆:venicebb 的帖子

回覆:派了卷,中英閱讀理解全軍覆沒

選詞填空,我叫我仔先自己諗一個令句子通順嘅答案,然後在文章內揾,搵唔到一樣嘅,就找近義詞。基本上冇問題。
我仔唔中意睇英文書,現每日同佢做一篇十五分鐘內可完成嘅英閱短文。

‹ 上一主題|下一主題