用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應放棄家居訓練OR 協康既伴我同行呢
go

應放棄家居訓練OR 協康既伴我同行呢 [複製鏈接]

各位媽媽
因為負擔太重,想只揀一樣,請比D意見,謝謝

情況如下:

1. 仔仔讀更NORMAL 幼稚園 K1 (程度唔深)
2. 一星期有兩日早上去協康上 密集式訓練
3. 一星期有一小時, 有人來我家幫他做家居訓練

我點解想只揀一樣呢??

1. 覺得家居訓練既學習成效大過協康
2. 與人社交, 在他全日K1都學倒(當然人多過協康好多)
3. 協康4000一個月, 好重負擔

謝謝!
   0    0    0    0

回覆:應放棄家居訓練OR 協康既伴我同行呢

吾知你個仔情況係點樣,不過而家黎睇,特殊教育只有兩日協康和一小時家居訓練,再cut埋協康,咁咪得番一小時訓練
K1方面,老師吾係特殊幼兒導師,除非你仔會主動同其他同學玩,如果吾係,吾好太高期望。

回覆:韓太 的帖子

有些有學券幼稚園 唔洗點交學費 可留錢做 point 2

回覆:應放棄家居訓練OR 協康既伴我同行呢

如果cut協康,只剩每星期一個小時家居訓練,會否太少?唔清楚你的家居訓練是訓練什麼,但協康有ST和OT,這些訓練對自閉兒童是很重要的。

未排到政府前,可申請関愛基金資助,試下申請

Dear 各位,
其實協康兩日只是1. 好似幼稚園流程+2. 個別訓練, 沒有3T的,
當中我最大的好處是人少, 但其他我自己覺效果唔係太大,
我都考慮左好耐, 另一原因是因為經濟問題

其實個導師真係唔錯, 當然有此課程一定好過沒有, 但覺得作用真係不太大,所以昨天已CUT了

謝謝你們

如果真係要cut協康, 不如每週追加多一堂家居訓練.
重有: 最好每天去公園或跑步一個鐘 , 對感統有幫助的
‹ 上一主題|下一主題