用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW ...
go

聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW [複製鏈接]

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

申請時已講明只會面試最多1000人,不是所有報名的都可以面試。

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

如果學校講明收夠1000就停,又會令好多家長緊張,又可能引致網絡擠塞。
學校講明只會安排最多1000個面試,就係想家長報名之前考慮清楚才報名。
既然明知報左名未必有得面試,都交報名費,就無謂而家先來話學校貪果$40報名費。
每間學校一定有自己既評分方法,一早講清楚好過浪費大家時間。

Moonlight819 發表於 14-11-4 14:42
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不in ...
第一, 學校有講明只會面試 1000人, 亦講明唔會退回報名費, 並無呃任何人. 唔想冒住無得面試而損失$40的風險既, 應該一早就唔好報名.
第二, 每間學校都有自已既收生準則, 有得面試唔代表會有 offer. "怎樣決定誰人面試內裏只有他自己知" 正如其它學校"怎樣決定誰人有 offer 內裏只有他自己知" . 如果你小朋友去左其它學校面試完無 offer, 你會唔會話間學校呃你啊?

pristang    發表於 14-11-8 02:34

家長面對呢個面試遊戲壓力大, 大家都明白. 如果係呻因無得面試而失望, 相信大家都會感同身受.

但係人地學校白紙黑字寫明, 你自已同意左而交報名費, 而家無得面試就話"學校呃錢" "學校貪錢" , 咁就真係唔合理囉.
‹ 上一主題|下一主題