用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果SMC, 真道vs 港同
go

如果SMC, 真道vs 港同 [複製鏈接]

三間有自己中學,如有得揀,不理地點(可以搬屋),你地會揀邊間?

11    0    0    0

引用:三間有自己中學,如有得揀,不理地點(可以

原帖由 sunkists 於 14-10-31 發表
三間有自己中學,如有得揀,不理地點(可以搬屋),你地會揀邊間?
真道

回覆:LL222 的帖子

可否講下點解?

港同

回覆 sunkists 的帖子

SMC.

英文語境非常好,連PE都英文教,學生做到日常用英文溝通。
NET 多, 佢地除咗教英文科,仲教 Reading to learn, performing arts, drama, VA,  呢D科目係唔同年級嘅必修科,因此,同學喺初小時口語可以進步得好快。
普教中,普通話流利。但家長可能要催谷下,始終得一科中文。
Modern language (French, Spanish, German or Japanese) 教得認真,小五study tour 可做到basic communication - 例如去餐廳點野食。
校風好,一條龍,功課唔谷但考試都唔淺。
小五開始有liberal studies & integrated science,LS 係校本課程,其實都混合咗一D geography  & history 嘅 topics。

manmanchubb    發表於 14-11-1 05:11

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+sunkists+於+14-10-31+發表三

原帖由 LL222 於 14-10-31 發表
真道
我都会揀真道!
有IB ,最近有朋友個女由名女校跳级过去,学習氣氛非常好!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+LL222+於+14-10-31+發表真道

原帖由 小曳人 於 14-11-01 發表
我都会揀真道!
有IB ,最近有朋友個女由名女校跳级过去,学習氣氛非常好!

...
放棄名女校跳過去?好大嘅決擇,有無話真道有乜嘢甘吸引佢呀?

williskg  邊間名校先  發表於 15-4-28 20:26

贊成,首選真道,一間高增值的學校!

學生來自學卷、非學卷也有,小一面試內容不難,畢業生成績卻非常亮麗呢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

sissysze 發表於 14-11-1 07:35
放棄名女校跳過去?好大嘅決擇,有無話真道有乜嘢甘吸引佢呀?

因為名校守舊,而阿女太叻,覺得學校/老師幫佢唔到,亦唔俾佢跳級
我無細問當初點解要報真道,但我知佢地係想讀IB嘅,同學老師都好supportive,佢話其實真道收埋唔少受唔住太傳統學校嘅叻人

恐龍家

引用:Quote:sissysze+發表於+14-11-1+07:35+放棄

原帖由 小曳人 於 14-11-01 發表
因為名校守舊,而阿女太叻,覺得學校/老師幫佢唔到,亦唔俾佢跳級
我無細問當初點解要報真道,但我知佢地係 ...
ic,  原來唔like 傳統教學,甘係名女校又真係會頂唔住

回覆:如果SMC, 真道vs 港同

應該係港同,真道之爭。。。。如接受真道的11年中小課程,便真道,否則選港同。

SMC,暫時睇唔到公開試成績表現,如打算在海外升學,可考慮。

小兒幸運地有真道offer, WKF 和港同 2nd IN, 但幼稚園校長和班主都話WKF和港同比真道好,但我們認為真道比WKF好好多,有JM可以俾D意見嗎?

MrBeast  浸幼?  發表於 14-11-1 11:02

但聽聞真道初小無乜教中文寫作、造句,高年級的同學操行又如何?

喜歡港同。

引用:英文語境非常好,連PE都英文教,學生做到日

原帖由 CPLA 於 14-11-01 發表
英文語境非常好,連PE都英文教,學生做到日常用英文溝通。
NET 多, 佢地除咗教英文科,仲教 Reading to lea ...
Smc小學的英文真係好吸引,在校見到有小朋友入選美國小太空人,但擔心中學dse成績是如何?

MrBeast  幾個先?  發表於 14-11-1 11:02

babycherie 發表於 14-11-1 09:56
小兒幸運地有真道offer, WKF 和港同 2nd IN, 但幼稚園校長和班主都話WKF和港同比真道好,但我們認為真道比W ...
三間學校距離很遠,不知你住哪兒呢?

引用:喜歡港同。

原帖由 甘恩 於 14-11-01 發表
喜歡港同。
從简介會的介紹中,它可算是最愛頭三位,重德育。但本身小朋友學野快,成績中上,都希望可提昇其潛質。

引用:Quote:babycherie+發表於+14-11-1+09:56+小

原帖由 甘恩 於 14-11-01 發表
三間學校距離很遠,不知你住哪兒呢?
孟母三遷是也。。。

07mama  同意  發表於 14-11-3 17:18

引用:小兒幸運地有真道offer,+WKF+和港同+2nd+IN

原帖由 babycherie 於 14-11-01 發表
小兒幸運地有真道offer, WKF 和港同 2nd IN, 但幼稚園校長和班主都話WKF和港同比真道好,但我們認為真道比W ...
唔係呀 WKF ,三思呀

‹ 上一主題|下一主題