用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學phonics rwi好定自己請補習老師教
樓主: a-burberry
go

學phonics rwi好定自己請補習老師教 [複製鏈接]

回覆:ting-ma 的帖子

ting ma,我記得你,我地仔女係同年的,其實而家佢去到呢個位我已好滿意,考唔考咩小學我唔太上心,但自己都會執下佢,重點係佢個頭開得好,嚟緊小學嘅日子相對大家都會舒服好多

回覆:edpo 的帖子

Can you pm centre address for me, thx

回覆:ting-ma 的帖子

回覆 edpo 的帖子

我跟你一樣,我小朋友女仔宜家五歲,學咗jolly phonics 一年多,學了三十多個音,宜家好想同佢轉學rwi, 因為宜家學緊𠴱度,進度好慢,好似a_e 既family ake ate ade 每個一堂,激死我,仲要係混合唔同level 既學生,每堂老師可能只有10分鐘到比一個學生,又冇listening or dictation or reading 既訓練,我個女見到字可以拼到,但是用聽的就唔得,完全幫唔到串字。想問下rwi 係呢方面係咪 listen and write 做得唔錯?其實佢已經學差唔多學晒rwi 第三組完音,只係想佢揀下聽同寫,還有同意rwi唔使讀完所有故事書,因為你小朋友reading 已經好好,同你一樣想比佢試c&w, 但是怕佢能力未得,可以分享下你的見解嗎?

還有我小朋友都有睇ORT, level five , 見到你話小朋友識past tense, 咁係咪你有講解而佢又消化到呢?

回覆:pippyw 的帖子

上RWI堂時老師有重複blend同做dictation,要佢地一定識用耳仔聽就blend到出嚟,仲要寫到,所以早兩日同佢試串某啲佢無見過的字,有得blend的都串啱好多,例如pretend,fury,dance,upstairs(題目係講緊武獅)

我仔係識某啲past tense,其實係睇ort時講過比佢知咩叫“過去”,咁佢就知道左,都幾攪笑,講講下佢就知ate就係eat的過去式,如此類推,就識左好多past tense嘅字

我仔只係k2仔,寫英文都仲係好慢,同埋始終人仲細,思維未到,所以唔使逼佢太急開c&w

好多人讀jolly去到blending位就會有困難,不過咁講,有時都好睇centre或個別老師點教

回覆 edpo 的帖子

多謝你的分享,我諗係時候轉去RWI, 佢今年上小一,希望學好聽寫可以幫到佢默書。其實有朋友學完晒jolly 都可以做到聽寫,不過要好後期先學,但是如RWI 一路學一路練習會好d。
大家加油啊

反而我suggest你在家陪佢拼寫串下字,平日得閒三幾日做一次,等佢有個習慣係blending好有用,咁對上小一都好有幫助

可唔可以 PM CENTER 概 INFO 俾我, THX

edpo 發表於 15-2-12 13:43
反而我suggest你在家陪佢拼寫串下字,平日得閒三幾日做一次,等佢有個習慣係blending好有用,咁對上小一都 ...
Thanks.  正有此打算。  by the way, would u please pm me the centre?

edpo , can pm me as well the centre address ? Thanks a lot !

回覆:學phonics rwi好定自己請補習老師教

can u pm me the centre address please, thx!

回覆:學phonics rwi好定自己請補習老師教

i called the centre several times but in vain, can pm the direct line to me ?thx

引用:反而我suggest你在家陪佢拼寫串下字,平日

原帖由 edpo 於 15-02-12 發表
反而我suggest你在家陪佢拼寫串下字,平日得閒三幾日做一次,等佢有個習慣係blending好有用,咁對上小一都 ...
can you pm me the center details?thx!

can you pm me the center details?thx!

回覆 tuffy1223 的帖子

已 pm 給各位

回覆:edpo 的帖子

回覆:gs2899461 的帖子

‹ 上一主題|下一主題