用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙小學與福建小學
go

蘇浙小學與福建小學 [複製鏈接]

位置:蘇浙步行15分鐘上大斜路,福建MTR door-to-door 30分鐘 -- 因為有人接送,所以差不多
學費:加埋車費兩間差不多
課程:蘇浙傳統多功課(老師面試自己講的),福建是英文小學,雙班主任(一英一本地),不過愉快極有限(個人感覺,學校對成績是有要求的)-- 福建好似好d
課外活動、校園設施:福建好d
背景:兩間都係類似同鄉會團體辦學,但蘇浙好似低調d。不過請教過福建家長,其實學校一d都唔左,係外界的誤會only
中學:福建一條龍band 1c,蘇浙自己中學麻麻,不過學生升中考得不錯 -- 可能不會留在香港讀中學,所以有backup是好,但不是主要concern
客觀條件兩間對我來說差不多,反正不是最心儀的(最心儀是官津因為細的不用再煩)。牌面上覺得福建好d,但福建連自行都無得參加(3/11註冊),呢樣有少少出乎意料之外,我一直用上年的時間表做參考,有心理準備唔大抽獎,但連自行都無得看就唔係幾舒服。
如果為了自行而放棄福建,之後又不成功,會不會很可惜?自行20分跨區天主教女校,根據前幾年經驗,20分要抽,但機會不算低。
請教大家的意見。謝謝。

2    0    0    0

stepyau 發表於 14-10-30 13:34
位置:蘇浙步行15分鐘上大斜路,福建MTR door-to-door 30分鐘 -- 因為有人接送,所以差不多
學費:加埋車費 ...
我會揀蘇淅

如果你住東區, 梗更加應該揀番蘇淅. 蘇淅升中成績唔差, 又俾你抽獎. 雖然無中學backup, 但東區中學網一線同二線都好多.

福建雖然有中學, 但成績真係..... 可能就快要降Lv; 註冊咗, 就無得抽獎..... 想叩門, 今時今日, 唔係咁易

去到大抽獎, 14同16兩個網都唔差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:蘇浙小學與福建小學

福建中學不是冒起當中嗎?

有間唔錯嘅係樓下,梗係選近
, 加上蘇浙俾大抽獎, 進可攻退可守

回覆:stepyau 的帖子

3/11 註冊?你已收到offer 信?

今年成績好勁

回覆 chung222 的帖子

http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1277&Itemid=110&lang=zh

福中成績

stepyau  post了個直資排名,福中ok,暫時   發表於 14-10-31 15:36
bobbob  老實講,唔算好勁,新派直資嚟講   發表於 14-10-30 15:32

小西灣嘅福中就真係麻麻,但如果係油塘福小嘅一條龍中學係喺觀塘,呢間中學成績唔錯,係 band 1 學校

stepyau 發表於 14-10-30 13:54
福建中學不是冒起當中嗎?
福中係收Band 2生為主, 自從有福小生升上福中, 成績應該會提升.
但仍未有福小生係福中考DSE. 所以仍然未知得唔得

11月3-5註冊。

建議爬文睇番以前大家對福附既評價先啦.
個人覺得中學成績係真係唔算好出色啦, 自己諗下值唔值俾12年學費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

蘇浙vs福建。。。如果住九龍東,又應該點選擇?

bobbob  福建  發表於 14-10-30 21:32

好似今年有個學生DSE攞6個5**, 唔講得笑。

引用:回覆+chung222+的帖子+http://www.fms.ed

wrong attachement

引用:Quote:原帖由+chung222+於+14-10-30+發表回

原帖由 stepyau 於 14-10-31 發表

引用:建議爬文睇番以前大家對福附既評價先啦.個

原帖由 hkpapa852 於 14-10-30 發表
建議爬文睇番以前大家對福附既評價先啦.
個人覺得中學成績係真係唔算好出色啦, 自己諗下值唔值俾12年學費 ...
我覺得同幼稚園比好抵囉
just kidding,值不值得見人見智啦。
福中成績可以,上面post了朋友share給我的排名,新派直資中暫時優才成績最好,但福中體育,特別係游水不錯(好似學界第5?),算是幾全面,但以一間英中來說,我覺得其DSE英文表現未如理想,要加油加油。

回覆:baba987 的帖子

我都一樣諗緊蘇浙vs福小,有細佬跟尾。因為福小校齡比較新,資料唔多?請問大家可否比D意見?

‹ 上一主題|下一主題