用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Delete
樓主: myfatgal
go

Delete [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

回覆 sissysze 的帖子

同樣問題發生在我身上,亦問左教處主任,她話只要自行放榜個日仲有兄姐在該校上課都是必收生。自己收唔晒時,大攪珠就唔係咁計

引用:回覆+sissysze+的帖子 哥哥姐姐小六,已系

原帖由 richwong 於 14-10-29 發表

哥哥姐姐小六,已系計舊生而唔系必收生。朋友轉載過教局網頁寫得很清楚,有時間搵比 ...
我侄子去年一個小六一個k3, k3嗰個去年報小學時係必收生。 所以一定無問題。

回覆 myfatgal 的帖子

請問係間學校主動打來叫你去in? 還是自己打電話去問?

我apply 先, 學校打來叫去in

tangbear 發表於 14-10-29 15:09

同樣問題發生在我身上,亦問左教處主任,她話只要自行放榜個日仲有兄姐在該校上課都 ...
我想問,只要自行放磅嗰日兄姐在該校上課,弟妹已是必收生,唔明點解"自行收唔哂時,大抽獎就另計"?

myfatgal 發表於 14-10-30 10:25
請問你係幾時apply插班?寫自薦信嗎?

引用:我apply+先,+學校打來叫去in

原帖由 myfatgal 於 14-10-30 發表
但新校點會肯等你一個月?  自行register在11月底, 仲有成個月

jaycee_mami 發表於 14-10-30 18:35
但新校點會肯等你一個月?  自行register在11月底, 仲有成個月
其實現今社會求小學學位之所以咁艱鉅......就係多得呢d"生人霸死地"嘅人,既然大果個要轉証明唔like本身間學校先轉啦! 既然唔like,又要hold人地自行個學位(要知道好多計緊分的人排緊隊架),就算真係當買個保險,end up 細果個冇offer要入呢間學校讀,而大果個又已經走左,又好唔好意思憑住"必收生"呢個名入去讀呢? 既然咁唔捨得個學位,乾脆不轉就算了! 唔知係咪諗住想洗橫手咁hold住兩面學校, 等自行出埋先退學? 若教育局一經發現,唔知會有乜後果? 我覺得加以嚴懲就最啱,最好交番個學位之餘仲要罰巨款或監禁.............杜絶呢d自私自利嘅人嘅所作所為!!!!!!!!

回覆 jojade 的帖子

其實九小未必比佢等到十一月尾先返學,那個話明是第二學段的插班位

jojade 發表於 14-10-30 19:33
其實現今社會求小學學位之所以咁艱鉅......就係多得呢d"生人霸死地"嘅人,既然大果個要轉証明唔like本身間 ...

[size=14.4444446563721px]
[size=14.4444446563721px]吓!咁都要罰?你最多話佢自私,但呢個係制度嘅問題,你可以去EDB反影,但點可以話要監禁呀?嗰啲報假地址嘅都未駛俾人拉/罰啦,只係攞返佢個位之嘛!

仲有,嗰堆有小六兄姐都可以係必收生,你覺得唔公平嘅,係咪應該投訴咗嗰d先呀?大家都係開學時無兄姐同校!仲要杜絕,一年都唔知有無5個咁嘅case,有資源都去杜絕假地址先啦!

隨遇而安

引用:Quote:jaycee_mami+發表於+14-10-30+18:35+

原帖由 jojade 於 14-10-30 發表
其實現今社會求小學學位之所以咁艱鉅......就係多得呢d"生人霸死地"嘅人,既然大果個要轉証明唔like本身間 ...
甘嬲重乜,佢嗰位唔hold都唔話定係你架喎....

就算比EDB發現,應該都無也後果的,因為入表當日佢亞哥係在讀生。
吾使咁㷫,咁一日新校吾公佈,樓主又真係吾知大果個插吾插到,咁插吾到大細兩個讀同一間都正路。

回覆:插班小一收咗。問題黎啊

其實兄妹性格多數各有不同,個哥唔啱讀,唔代表個妺唔適合

myfatgal 發表於 14-10-28 17:40
So I plan to leave around end nov. Ensure my daughter register first
好似有好多人誤解左意思...好眀顯有人耍存心欺騙個學位返黎,就算個學位唔輪到我要, 咁同之前有人hold住兩個以上學位有乜分別? 點解咁多人企出黎鬧? 朋友話九小插班學位已經註冊哂,一定唔係月尾先入學....不用多講了,司馬昭之心顯而易見, 純粹以事論事, 有人有自己"打手"出黎撐我都冇法,正所謂公道自在人心!

引用:Quote:myfatgal+發表於+14-10-28+17:40+So+

真係註冊完了?

EFJ3 發表於 14-10-30 21:05

其實九小未必比佢等到十一月尾先返學,那個話明是第二學段的插班位 ...

Deleted

回覆 tangbear 的帖子

教育處個主任問我幾時走,我話十一月;她說,如果放自行榜時兄長還是學生,自行就要收,除非自行收唔晒。咁要去大抽獎。不過我大抽獎時,兄長已經走左,失去了弟妹必收生資格。

tangbear 發表於 14-10-31 10:44

回覆 tangbear 的帖子

教育處個主任問我幾時走,我話十一月;她說,如果放自行榜時兄長還是學生,自行就要收,除非自行收唔晒。咁要去大抽獎。不過我大抽獎時,兄長已經走左,失去了弟妹必收生資格。

請留意:

1. 「必收生」無限額,若唔夠位則由大抽獎的配額撥出,所以並唔存在自行收唔收晒會影響到
「必收生」的派位。。。除非「必收生」的數目多過該校的小一學額啦!

2. 在大抽獎時,大家都只是靠運氣,再無任何必收生或計分生的情況。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題