用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 與特殊囡囡同行的淚與笑(有經驗分享,很長) ...
go

[其他] 與特殊囡囡同行的淚與笑(有經驗分享,很長) [複製鏈接]

2004年開了account2007年才post第一個msg,想不到事隔7年才再post呢一個msg…

我與太太結婚1998年結婚經過了好幾次不育手術,到了2011年囡囡才誕生,大家可想而知,當時我哋有幾興奮! 但興奮的日子過咗無3個月,惡夢就開始出現!!

頭一年真係好煎熬!太太產後抑鬱,工人都走咗3個,囡囡一天到黑唔係大喊就唔食唔瞓,真係好辛苦!! 到咗佢一歲,我哋發現囡囡同其他小朋友真係好唔同,佢唔會望我哋,唔會同我哋笑,亦都唔會哝哝呀呀,於是我哋立刻帶佢去仁x醫院、浸x醫院、同埋邁x做評估,結果話囡囡係整體發展遲緩同埋疑似自閉症!

當時真的很晴天霹靂,但我哋立刻同囡囡找尋服務,最後在邁x接受導師訓練、治療服務,當時囡囡都1歲半了。囡囡在邁x的半年,情況有不錯的改善,佢開始會留意吓周圍嘅人,唔會咩都只係放入口,亦都減少咗咬人,但這個蜜月期維持了6個月,惡夢又再嚟!

事緣有一間很有名做自閉症的機構 (不便開名,費事俾刪文)通知我哋有個密集訓練有位,啱囡囡上,我同太太諗,反正我哋都排緊佢哋s位,俾囡囡早啲適應都係好,而且佢哋一向出名做特殊,所以就離開咗邁x。到咗呢一間有名的機構,我就後悔了!首先,佢哋唔理囡囡適唔適合,就堅持要行TEACCH,而且導師非常唔專業,每次放學我問囡囡情況,佢就話佢唔聽話,整整3個月都無進步!!!! 我見過佢哋嘅EP (當然要俾4千大元),佢就不停叫我加個別堂, 當然我都有加ST, OT, PT, TRAINING堂,但情況依然沒有改變!

我再同負責嘅導師傾,佢竟然話問題在於我返半職,做一個半職爸爸!!佢話一係就全職唔好做嚟湊女, 一係就交俾工人!仲話囡囡喺佢哋到幾個鐘,就算有問題都係幾個鐘,回家的情緒係我哋問題!! 大佬呀,究竟佢有無同理心?明唔明屋企有障礙兒童嘅苦況?!每個月俾6千幾蚊做密集,加埋個別堂成萬蚊,結果係換嚟咩都幫唔到,囡囡情緒又大咗好多,唔單止無進步, 直情係退步!!!!!!

好彩,機會及希望是永遠在身邊的!!有一間基督教背景的機構又有密集式訓練嘅位,我哋覺得都無嘢可以再衰啲,咪又試吓囉!

今次真係喜出望外!首先INTAKE當日,呢個機構已有EP同導師一齊去了解囡囡情況,之後又做咗個”適應期PROFOLIO”叫我同囡囡在開課前PRACTICE吓,最重要係老師勁關心囡囡同我哋一家!開課咗頭一個月,囡囡由喊足3個鐘,變成完全唔喊!頭一星期,老師日日打俾我哋交代情況,又問我哋囡囡喺屋企點,雙方要點樣配合,之後都起碼一星期有2至3個電話去溝通!最重要係佢哋真係了解囡囡需要去訓練囡囡!佢哋對有啲小朋友用TEACCH, 但有啲好似囡囡咁唔受TEACCH就用其他方法,囡囡比較接受藝術引導,EP就建議導師同我哋家長用地面時間+藝術治療去引囡囡同我哋溝通!!成個課程7-8千蚊好似貴過出面,但因為全包,有晒OT,ST個別治療同小組,感統等訓練,比起之前嗰間,慳成差唔多3千蚊一個月.

囡囡上咗3個月了!上星期機構同我哋開咗個進度會議. EP, 治療師,導師一齊坐低同我哋講返囡囡嘅進步,亦同我哋展示囡囡上堂嘅情況,看到PPT, 真係好感動!!呢3個月,囡囡由狂喊派變成肯望人,由狂咬派變得開始識玩玩具,又肯去廁所同用杯飲水, 情緒亦平伏多了. 昨日,仲開始有意識咁叫我DAD DAD呀!!

今日剛再見仁X醫生做評估,佢話囡囡自閉症SYMPTOMS輕咗好多,我哋都好安慰.大家明白到我的心情嗎?!

我想同大家講,家有障礙兒童,係唔容易,但唔好失去希望!他們需要我們的支持及努力的!!!!

大家, 一同努力啊!!!!

0    0    0    0

回覆:JT101 的帖子

幸好你們一家也沒有放棄!
但那間機構沒有心幫助SEN小朋友改善,
苦了小朋友及父母!
繼續努力!

回覆:與特殊囡囡同行的淚與笑(有經驗分享,很長)

家人sen小朋友,只有同路人先明白,想請問樓主有沒有好的機構pm我,謝謝!

回覆:JT101 的帖子

恭喜你呀!即使入咗間好嘅機構,遇到好嘅pt,st,ot,真係可遇不可求。父母的確會有心力交瘁嘅時候,真係有苦自己知,希望係嘅小朋友可以一步一步進步,健康,快樂成長!(以前我會覺得好普通嘅祝福話,但現在此祝福對我來說,的確是心願)

祝福你們!你囡囡在你們滿滿的愛裡成長,一定會開心快樂成長,加油!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

睇完好感動!
我家亦有整體發展遲緩小朋友,照顧佢真係用好心機同時間,加上佢身體唔太好,成日出入醫院,精神上有時真係去到頂點!
樓主,可pm我你係邊個機構做緊訓練嗎?
我而家係政府醫院做緊PT,OT,ST,未試過係出面做訓練

‹ 上一主題|下一主題